Kezdődik az Érd Városi Kispályás Teremlabdarúgó Bajnokság!

A mai, modern és nem utolsósorban profi futball igen sok esetben csak a pénzről szól, ám most Érden egy igazi, élvezetes bajnokság indul. A sportbaráti kapcsolatok ápolása, a kispályás labdarúgás népszerűsítése és a közönség szórakoztatása – ezekkel a célokkal hirdették meg a szervezők az Érd Városi Kispályás Teremlabdarúgó Bajnokságot. A szervező mellett T. Mészáros András, Érd polgármestere és Benkő Tamás, a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke nyitja meg a tornát.

Hasonló tartalmaink:


Természetesen az első három helyezett kupát és érmeket is kap, de a bajnokságban szereplő csapatok nagy része nem emiatt indul el, hanem azért, hogy hétről hétre játsszon egy jót és élvezze a hamisítatlan labdarúgást, amelyet itt a játék szeretete miatt játszanak. Így mindenféle nyomás és görcsösség nélkül léphet pályára minden nevezett játékos, tehát nem az előre megkomponált taktika fog dominálni, hanem a szép, látványos mozdulatokkal tarkított futball, amely így nem csak gólokkal fogja kiszolgálni a közönséget.

Fiatalabb vagy idősebb? Az most nem számít, de valószínűleg rengetegen voltak és vannak olyanok, akik szabadidejükben szívesen mennek le Érd focipályáira és rúgják a bőrt, csak azért, hogy mozogjanak egy jót, és élvezzék, amit csinálnak. Ez a torna is egy hasonló esemény lesz, azzal a különbséggel, hogy itt jóval szervezettebb keretek között űzhetjük a focit.

Még az okostelefonok és az internet előtti korban elindultunk otthonról a legközelebbi pályára, s tudtuk, hogy ott biztosan lesz valaki, hogy játszunk egyet, ám ez egyre jobban kiveszett a felgyorsult világból, és a testmozgás helyett inkább bedőlünk a kanapé elé, hogy kiheverjük a hét fáradalmait.

Érden viszont nem ez a helyzet. Az érdligeti, a parkvárosi műfüves pályákon ritka a pillanat (csak az időjárás szólhat közbe), amikor ne rúgná valaki a bőrt. Sőt az Ercsi úti Sporttelep kispályájára is sokan eljárnak hétvégén, pusztán a labdarúgás élvezete miatt. Mindamellett, hogy focizunk, barátságokat is kötünk egymással, s egy remek, egyre növekvő közösséget alkotunk – ez az említett bajnokságra is igaz!

Jöjjön el és vegyen részt, vagy nézze meg a grundfoci szervezett változatát a Batthyány Tornacsarnokban szerdán és péntek esténként.

Hallgassa meg Bráth Árpád szervezővel,  az Érdi Futómű és Műszaki Vizsga Centrum tulajdonosával készült interjúnkat!

Forradalmi újítás is lesz a bajnokságban, hisz a szervezők kamerákat is felszereltek a csarnokban, hogy a vitatható eseteket vissza lehessen nézni (hátha a játékvezető lemaradt volna róla), tehát Érden már alkalmazzák a videóbíró technikáját, hogy ezzel is a sportszerűséget növeljék.

Ha Ön is szívesen focizik, akkor még egy utolsó csapatot szervezhet, mivel az eredetileg nevezett 12 csapat közül egy visszamondta a részvételt, így a szervező Bráth Árpádnál még lehet jelentkezni.
A részleteket ide kattintva olvashatja el.

A bajnokság augusztus 26-án, szerdán kezdődik, 20.00-kor a Batthyány Általános Iskola Tornacsarnokában, ahol a szervező mellett T. Mészáros András, Érd polgármestere és Benkő Tamás, a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke nyitja meg a tornát.

Az első mérkőzés 21:00-tól kezdődik.

Ha kedvet kapott hozzá, hogy látványos, szórakoztató mérkőzéseket lásson, akkor szerda és péntek esténként jöjjön ki a Batthyány tornatermébe, ahova a belépés minden alkalommal ingyenes!

A BAJNOKSÁG SZABÁLYAI

Játékidő: 2×20 perc
A mérkőzéseken sportcipő használata kötelező!
Ittas állapotban játékos nem léphet pályára!
Minden játékos csak saját felelősségére vehet részt a bajnokságban!
A mérkőzéseket szakképzett játékvezetők vezetik.

Videóbírótalkalmazunk a vitatott esetek elbírálásához.
Pályán lévő játékosok: 5 + 1 fő
Csak az a játékos játszhat a mérkőzéseken, aki szerepel a leadott nevezési lapon.
Minden mérkőzés előtt le kell adni a csapat aznapi névsorát.
Alapszakaszban teljes körmérkőzés, majd a kialakult eredmények alapján lesz a rájátszás, ahol a mezőny két részre oszlik: első- és másodosztályra. A csapatok a rájátszásban viszik magukkal a gólarányt és a pontokat. A lebonyolítás a nevező csapatok számától függően változhat.

Díjazás:
I.-II. helyetett kupát és érmet kap. A III. helyezett kupát kap.

Különdíjat kap a bajnokság gólkirálya, legjobb kapusa és a legsportszerűbb csapat.

SZABÁLYOK:

1. Kapus játéka:
Kapusról szöglet jár, ha a labdát érintve az az alapvonalon keresztül hagyja el játékteret.
Kirúgásnál, kidobásnál a kapusnak 5 másodperce van játékba hozni a labdát. Ellenkező esetben közvetett szabadrúgás jár az ellenfélnek a büntető vonalról.
Hazaadás megítélése a nagypályás labdarúgás szabályai alapján történik.
Kapuskirugásból, kidobásból gól közvetlenül is elérhető.
A büntetőterületen kívül kapus sem kicsúszva, sem becsúszva nem kísérelhet meg szerelni, gólt megakadályozni.
Amennyiben gólhelyzetet akadályoz meg ilyen módon, akkor büntetése kétperces kiállítás.

2. „Oldalberúgás”, szabadrúgás:
„Oldalberúgás csak a vonalat érintve, a talajról, álló labdával végezhető el. Az ellenfél legközelebbi játékosa minimum 3 méterre kell, hogy helyezkedjen az elvégző játékostól. Az oldalberúgás akadályozása szabálytalannak minősül, mert akadályozza a játék folyamatosságát, így a játékvezetők „csapat hibával” fogják büntetni a vétkes csapatot. Amennyiben a szabálytalanságot egy játékos vagy egy csapat sorozatban követi el, úgy kétperces kiállítással büntethető!”
Amennyiben a labda „plafont” ér, úgy a vétlen csapat oldalberúgással, vagy bedobással folytathatja a játékot.
Elvégzésére maximum öt másodperc áll rendelkezésre.
Speciális eseteket kivéve (lásd: Becsúszás, kapus játéka) a szabadrúgások megítélésében a nagypályás labdarúgás szabályai az irányadóak!
Közvetett vagy közvetlen szabadrúgás esetén az ellenfél játékosának 5 méterre kell állnia a labdától.

3. Szerelés:
A becsúszó szerelés alkalmazása tilos. Szabad becsúszni a pálya bármely területén szabadon guruló labdára, a vonalon egyébként kiguruló szabad labdára, mentési céllal gólba tartó szabad labdára, illetve szabad labdára gólszerzés céljából. Lövés blokkolása becsúszva szintén tilos.

4. Csapat szankciók:
A mérkőzés kezdési időpontjához képest várakozási idő nincs. Késedelmes megjelenés esetén a mérkőzést 3–0-s gólaránnyal az ellenfél kapja.
A mérkőzést minimum 3 + 1 fővel kezdheti el és játszhatja le egy csapat. Amennyiben a mérkőzés során ez alá esik a pályán lévők száma (sérülés, levonulás, stb.), úgy a játékot félbe kell szakítani és a mérkőzést 3–0-s gólkülönbséggel a vétlen csapat javára kell igazolni.
Amennyiben egy csapat létszáma több egymásba érő, vagy együtt kiosztott kétperces kiállítás miatt csökkenne 3 + 1 fő alá, úgy a kiállítást halasztottan kell kiosztani, hogy a pályán lévő játékosok száma minimum 3 + 1 fő maradhasson.
A torna ideje alatt mérkőzést halasztani csak a verseny szervezőjének külön engedélyével lehet, de a bajnokság alatt maximum egy alkalommal.

Ki nem állás esetén az első alkalommal 3–0-s eredménnyel az ellenfélnek igazoljuk a mérkőzést, a második alkalom után pedig kizárjuk a csapatot a küzdelmekből.
Csapatonként, félidőnként a negyedik elkövetett szabálytalanságtól „kisbüntető” jár az ellenfélnek, melyet a kaputól kilenc méterre kell elvégezni. Ilyenkor az összes pályán lévő játékosnak (kivéve a kapust) a büntetőt elvégző játékos vonala mögött kell elhelyezkednie a lövés pillanatáig.
Amennyiben a játékvezető a játék folyamatosságának érdekében előnyszabályt ad, az elkövetett szabálytalanság ekkor is könyvelésre kerül. Ebben az esetben a játékvezető feltett kézzel jelzi ezt a csapatok részére.

5. Játékos szankciók:
Nem speciális szabálytalanságok és sportszerűtlenségek megítélése (lásd. becsúszás, kapus játéka) a nagypáláys labdarúgás szabályai az irányadóak!
Büntetési formák: szóbeli figyelmeztetés, kétperces kiállítás, végleges kiállítás.
Egy játékos harmadik kétperces kiállítása automatikusan véglegesnek minősül (piros lap.)
Végleges kiállítás esetén a kiállított játékos helyett két perc elteltével jöhet be másik játékos.
Piros lappal kiállított játékos a torna következő fordulójában nem szerepelhet!

KÉRJÜK A CSAPATOKAT VEGYÉK KOMOLYAN:

Játékossal vagy játékvezetővel szembeni tettlegesség vagy annak kísérlete esetén a játékos a bajnokságról végleges kizárásra kerül.
A pályán és a pálya környezetében történő rendbontásért, esetleges rongálásért minden benevezett játékos anyagi felelősséggel tartozik.
Szándékos rongálásért, a pálya üzembentartója hatósági eljárást kezdeményezhet és a videofelvételt is használhatja az ügy tisztázása érdekében.

Óvás csak írásban, a mérkőzés lefújását követően 48 órán belül lehetséges. Az óvás díjköteles, melynek díja: 5000 forint. Az óvást a versenybizottság vizsgálja ki, mely a játékvezető véleményét is ki fogja kérni. Ezek alapján hoznak döntést, mely a későbbiekben nem fellebbezhető!

6. Egyéb:
Vitás esetek eldöntésére vagy egyéb szankciók kiszabására kizárólag a Versenybizottság jogosult.
A Versenybizottság tagjai:
Bráth Árpád – főszervező
Mórás Zsolt – szervező
Rozgonyi János – intézményvezető
Huszár Balázs
Farkas Zsolt – szervező
Kupi Zoltán – játékvezető
Jordáki Zoltán – játékvezető
Hodosi László – játékvezető

A vitás esetek pontos elbírálása érdekében fel fogjuk használni a mérkőzések során rögzített videofelvételeket.
Sportszerű játékot és jó sportolást kíván mindenkinek a Versenybizottság!

Címkék