Az innováció alapú fejlesztés lehetőségei

“Az innováció alapú fejlesztés lehetőségei” címmel tartottak konferenciát Törökbálinton. A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett esemény célja az volt, hogy összehozza az innovációban szerepet játszó területek képviselőit.

Hasonló tartalmaink:

A vállalkozók, a felsőoktatási intézmények és a politika. Elsősorban ennek a három területnek a képviselőit próbálták meg összehozni a hétfői konferencián, ahol az innováció jegyében hallgathattak meg előadásokat a résztvevők.

Az innováció a vállalkozások és rajtuk keresztül az ország versenyképességének a záloga. Ezért nagyon fontos, hogy az innovációban érdekelt szereplők mindannyian tudják, hogy mit is takar ez a fogalom egészen pontosan. Bonyhády Elek a Pest Megyei Iparkamara Innovációs Klubjának a vezetője szerint sokan akkor rontják el, amikor azt hiszik, hogy elég ha van egy jó ötletük.

Az innovatív gondolkodást elősegítendő előadások sorában az egyik legérdekesebbet, az olasz Alessandro Bianciardi tartotta, aki egy új, több tudományágat is összefogó módszerrel, az úgynevezett biomimikrivel ismertette meg a hallgatóságot. A biomimikri tulajdonképpen egy új megközelítés vagy szemlélet, ami a természetet veszi alapul, onnan les el megoldásokat, amit aztán megpróbál átültetni a műszaki gyakorlatba. Ez egy mondhatni multidiszciplináris terület, ahol – többek között – mérnökök és biológusok dolgoznak együtt. A természet tulajdonképpen tele van innovatív jelenségekkel, ezért lehet hasznos a biomimikri alkalmazása.

Mint azt a szervezők elmondták, a konferenciának az is aktualitást adhat, hogy a korábbiakhoz képest, a következő időszakban jóval több innovációs pályázatra lehet majd számítani. Ez azért is jelentős, mert az innovációt még manapság is sokan felesleges pénzköltésnek tartják.

A konferencia részeként az érdeklődők egy, a magyar innováció legnagyobb teljesítményeit bemutató kiállítást is megtekinthettek. Emellett a vállalkozóknak arra is lehetőségük nyílt, hogy a rendezvény ideje alatt egy konkrét eredménnyel, szellemi termékkel vagy akár egy mintadarabbal saját cégük innovativitását is megmutassák.

Would you like to replay the video?
Címkék