Drámai csata után Európa-liga győztes Magyarország!

A legfontosabb szettet megnyerve jutott fel Magyarország az Európa-liga idei küzdelmeinek csúcsára, miután Törökországban aranyszettben győzte le a több mint négyezer fanatikus szurkoló előtt röplabdázó hazai válogatottat – írja a roplabdaeuropaliga.hu.

Hasonló tartalmaink:


Korábban az Érd Arénában rendezett első mérkőzésen a magyar válogatott 3:0-s győzelmet aratott.

CEV Női Röplabda Európa-liga döntő, visszavágó: TÖRÖKORSZÁG-MAGYARORSZÁG 3:1 (23:25, 25:21, 25:21, 25:18) – aranyszett: 13:15. Izmir, 4100 néző. Vezette: Santi (olasz), Fischer (német).
Törökország: Aydinogullari 1, Yildirim 15, Yilmaz 6, Boz 12, Dagdelenler 11, Gürkaynak 12. Cserék: Ersari (liberó), Kayacan (liberó), Güler, Kestirengöz 4, Cakiroglu, Dilik 5. Szövetségi kapitány: Ismail Yengil.
Magyarország: Tálas Zsuzsanna 4, Horváth Dóra 13, Dobi Edina 6, Vacsi Evelin 4, Sándor Renáta 19, Pallag Ágnes 13. Cserék: Kötél Dóra (liberó), Szombathelyi Szandra (liberó), Szakmáry Gréta 2, Liliom Rita 3, Kötél Zsanett, Széles Petra. Szövetségi kapitány: Jan José De Brandt
Az eredmény alakulása: 1. játszma: 3:1, 4:4, 8:10, 13:15, 16:16, 21:18, 23:20. 2. játszma: 2:3, 6:9, 11:12, 16:15, 20:20, 25:21. 3. játszma: 0:1, 4:3, 5:8, 7:10, 18:19, 23:21, 25:21. 4. játszma: 5:0, 9:5, 10:7, 19:9, 22:12, 25:18. Aranyszett: 0:3, 2:4, 6:8, 10:12, 12:13, 13:15.

A törököknek mindent el kellett követniük annak érdekében, hogy ledolgozzák a hátrányukat. A hazai közönség már az első percekben erős füttyszóval próbálta megzavarni a magyar támadásokat. Becslések szerint mintegy négyezren foglaltak helyet a lelátókon. Lehetett érezni, hogy igazi pokol vár hölgyeinkre Izmirben. Az első hazai pontszerzést követően gyorsan egyenlítettünk, utána viszont kétszer is a házigazdák voltak eredményesek. 3:3-nál Horváth Dóra bombájával egalizáltunk újra, hogy aztán a következő támadásból megint vezessünk. Az első technikai szünetre 8:7-es török előnynél került sor. Pallag Ágnes remek leütésével gyorsan sikerült egyenlíteni, Vacsi Evelin két nyitását sem tudták megjátszani a fekete-pirosban játszó hazaiak és így már 10:8-ra vezettünk. A második technikai szünetre hárompontos magyar fórral mentünk (13:16). Sajnos nem tudtuk megtartani az előnyt, saját hibáinkból egyenlítettek a vendéglátók (16:16). Hazai percek következtek ezután, legalábbis ami a pontgyártást illeti. A korábban nálunk lévő három egységnyi előnyt ezúttal a törökök birtokolták (20:17). Sándor Renáta egyszemélyes remek blokkja után feljöttünk egy pontra, Ismail Yengil szövetségi kapitány időt is kért. Ezután újra meglógtak hárommal a törökök, mi azonban nem adtuk fel és megint visszakapaszkodtunk (23:22). Horváth Dóra adott fel Sándor Reninek, a magyar válogatott remek formában lévő ütője pedig pontot érően bombázott át az ellenfél térfelére és hosszú idő után ismét megszereztük a vezetést. Pallag Ági pedig feltette az i-re a pontot, amely egyben az első játszma megnyerését is jelentette (23:25).

A második szettben tovább folytatódott a helyi szurkolók kellemetlen buzdítása, s mindjárt meg is lett az eredménye. Hasonlóan az első felvonás első pontjánál, most is a mi rontásunk után vezettek a hazaiak. Ennek ellenére a támadásaink hasznosak voltak és hibák a törököknél is előfordultak. Így pedig 3:7-nél már néggyel mentünk. Dagdelenler nyitásrontása után 5:8 volt az állás, újfent a mi javunkra. A zöld felsőben és piros nadrágban röplabdázó magyar nemzeti csapat igyekezett állandósítani egy két-három pont körüli különbséget, ami 8:11-nél pont utóbbinak felelt meg. Boz az ankarai török-magyar meccsen a vesztünket okozta, most az ő pontos hátratett labdájának volt köszönhető, hogy felzárkóztak egyre (11:12). A hármas vonalon túlról kivitelezett attakkal az egyenlítés is összejött a hazaiaknak (12:12). Sándor Renáta keresztbe ütésével azonban újra előnybe kerültünk, sőt a következő Sándor-támadásból már kettővel is mentünk (13:15). A találkozó változatos menetére jellemző volt, hogy már sokadjára felzárkóztak, egyenlítettek és a vezetést is átvették a vendégek a következő néhány labdamenet alkalmával (16:15). Sajnos több hibát vétett válogatottunk, mint az érdi összecsapáson. Ennek köszönhetően a törökök még egy ponttal gazdagodtak a következő eredménytelen támadás-befejezésünkből (17:15). Olykor azonban az volt az ember érzése, hogy a hazai fanatikus drukkerek nem csak minket, de a sajátjaikat is zavarták, mert a hibák mindkét oldal játékát jellemezték. 20:19-re sikerült felzárkóznunk és Sándor Reninek hála, egy izgalmas és rövidnek nem nevezhető labdamenet után egyenlíteni tudott a magyar csapat (20:20). 21:21-nél Jan De Brandt kettőt cserélt: Tálas Zsuzsannát Liliom Ritára, Pallag Ágnest pedig Kötél Zsanettre váltotta. A csere után viszont újabb pontokat szereztek a törökök és már 23:21-re vezettek. Végül 25:21-re hozták a periódust.

Az első két játszma alapján magyar oldalon Sándor Reni 12 ponttal volt a legeredményesebb, míg az ellenfélnél Boz szerzett 10 pontot. A harmadik etapban nálunk volt először az előny, majd 1:2-nél is mi voltunk lépéselőnyben. 4:3-as török vezetésnél hazai blokkról outra pattant a labda és sikerült ismét fórt kovácsolnunk. Az első technikai szünetben 5:8 volt az eredményjelzőn látható állás, a mi javunkra. Sándor Reni újabb bombája majd Horváth Dóra szép mentése is kellett ahhoz, hogy a török szövetségi kapitány időt kérjen. Ekkor a mérkőzésen először, hét ponttal vezettünk (7:14). Sajnos a tetemes előny hamar odalett, zsinórban gyűjtötték a pontokat a házigazdák (13:15). A második technikai szünetre három pontos előnnyel vonulhattunk. 17:17-nél egyenlítettek a hazaiak. Tálas Zsuzsanna okos megoldása kellett ahhoz, hogy ismét előnybe kerüljünk (18:19). A fórt megint nem tudtuk megőrizni és fordított Törökország. Ahhoz pedig, hogy 25:21-re megnyerjék a harmadik szettet is, a mi pontatlanságaink megint hozzájárultak (25:21).

A negyedik szett kezdődött a legrosszabbul számunkra ezen az estén. 6-0-s szériát produkált a házigazda válogatott és szemmel láthatóan egyre jobban élvezték a játékot. Boz 11, Yildirim 9 ponttal járult hozzá az eddig látottakhoz. A mi oldalunkon Sándor Renáta tucatnál is több pontja is csak egy játszmagyőzelemhez volt elegendő ez idáig. Szerencsére azonban az első technikai szünet után némiképp magunkhoz tértünk és kozmetikáztuk a hatalmas differenciát. 10:8-nál már csak kettővel mentek a törökök. Ezután egyre is megközelítettük őket, majd megint meglógtak, méghozzá hat ponttal (15:9). Hullámvölgybe került a magyar csapat és tizenegy pontos előnyre tettek szert a hazaiak (21:10). Lassacskán mindenki lehetőséget kapott török oldalon, beállt az eddig nélkülözött Cakiroglu is. Ezzel egyidőben nálunk Szombathelyi Szandra állt be liberó pozícióba. Dobi Edina centertámadása után 23:14-re szépítettünk, de sajnos a vendéglátók előnye még mindig tetemes volt. 24:14-nél jutottak szettlabdá(k)hoz a törökök, amiből a hatodikkal meg is nyerték a játszmát (25:18). Ez egyben azt is jelentette, hogy 3:1-es győzelmükkel ledolgozták az Érden összeszedett hátrányt, mivel a 3:0-s és a 3:1-es siker egyenértékű a CEV szabályai értelmében. Magyarország és Törökország készülhetett a mindent eldöntő rövidített aranyszettre.

Az aranyszettre mintha összekapták volna fejben magukat a magyar hölgyek, mert három egymást követően szerzett ponttal indítottak. Persze ehhez az is kellett, hogy az előző etap végén pihenő kezdőjátékosok visszatéjenek a pályára. Ennek ellenére gyorsan felzárkóztak a törökök (2:3). Szerencsére mi is jeleztük, hogy a végső győzelemért jöttünk Izmirbe, és kétpontos előnnyel cseréltünk térfelet (6:8). Zsinórban négy pontot hoztak össze a hazaiak ezután és 10:8-ra vezettek, mikor a magyar szakvezető, Jan De Brandt időt kért. Utána Horváth Dóra, majd Sándor Renáta ütőjátéka kellett ahhoz, hogy sikerüljön egalizálni. 10:10-nél olyan érzése volt az embernek, mintha a csütörtöki és a mai meccs eddigi része hiábavaló lett volna, mert kezdődhetett minden elölről. Sándor Renáta pedig arról is gondoskodott, hogy egy komoly mezőnymunkát követően előnyhöz juttasson minket. 12-12-nél Széles Petra középről szerzett fontos pontot. Remek blokkunknak köszönheően pedig szett- és meccslabdához jutottunk, amit Sándor Renáta bődületes erővel csapott le az ellenfél térfelére. Gigászi küzdelem volt, szenzációs sikert aratott a magyar női röplabda-válogatott: Európa-liga-győztes Magyarország!

A mérkőzés legjobbjának Sándor Renátát választották.

Sándor Renáta: “Nagyon nehéz volt a meccs. Az elején nekik mentünk, de utána megijedtünk attól, hogy nyerhetünk és rástresszeltünk, miközben nekik kellett volna izgulniuk. Szerencsére az aranyszettre helyén volt a csapat szíve és meg tudtuk nyeri a találkozót, s ezzel az Európa-liga döntőjét. Nagyon-nagyon elfáradtunk, de az a boldogság, amit most érzek és érzünk mindannyian felbecsülhetetlen. Nagyon köszönjük minden támogatónknak, az otthon ülöknek, akik nézték a meccset és szurkoltak nekünk. Éreztük, hogy velünk voltak, és már értük is meg akartuk nyerni ezt a gigászi csatát. Remek érzés, hogy újra röplabdalázban ég Magyarország.”

Jan José De Brandt: “Nagyon kemény munkát végeztünk a négy hónappal ezelőtti kezdés óta. A mai napon meg lett az eredménye, hiszen egy nagy trófeát sikerült nyernünk. Nagyon boldogok vagyunk most!”

roplabdaeuropaliga.hu, fotó: facebook

Címkék