Ellenőrzik a szén-monoxid riasztókat

coerzekeloA korábbi vizsgálatok tapasztalatai, a szén-monoxid érzékelő készülékek fontossága, illetve a fogyasztók védelme érdekében Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős  államtitkára az idei fűtési szezon kezdete előtt is elrendelte, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő készülékeket vizsgálja.

Hasonló tartalmaink:

Az ellenőrzés célja a családok és a fogyasztók biztonságának és egészségének védelme, illetve a megfelelő és nem megfelelő termékek feltérképezése annak érdekében, hogy a készülékeket mindenki biztonsággal használhassa. Az ellenőrzések eredményeiről az NFH folyamatosan beszámol majd az elkövetkező időszakban.

Az elmúlt időszakban Kara Ákos államtitkár javaslatára Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter kétszer (2014 decemberében és 2015 januárjában) rendelte el a szén-monoxid riasztó készülékek rendkívüli és fokozott ellenőrzését. Ezen vizsgálatok során az NFH összesen 42 féle terméket ellenőrzött, ami azt jelenti, hogy a Hatóság szakemberei a piacon található termékek jelentős részét megvizsgálták. 12 féle készülék (29%) megfelelt az ellenőrzésen, míg 30 féle szén-monoxid érzékelő (71%), vagyis a készülékek közel háromnegyede nem elégítette ki a biztonságossági követelményeket.

A vizsgált termékek „pozitív” és „negatív” listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján elérhető.

A mostani vizsgálat során is a szakemberek azt ellenőrzik majd a laboratóriumban, hogy a készülékek adott szén-monoxid koncentrációknál meghatározott időtartamon belül fény-és hangjelzéssel riasztanak-e. A laborvizsgálat eredményei alapján az NFH munkatársai kockázatértékelést végeznek, illetve ellenőrzik azt is, hogy a készüléken és a csomagoláson feltüntetett jelölések, figyelmeztető feliratok, valamint a használati és kezelési útmutatók megfelelőek-e.

Tanácsok:

  • Mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid mérőket. A készülék működését itt az eladóval is meg lehet beszélni, továbbá tanácsot is lehet kérni az üzletben.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató.
  • A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni.
  • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e.
  • Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.
  • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta.

Ezek a készülékek életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

 

Címkék