Újra Cimbora!

vlcsnap-2015-11-11-10h47m58s179A feladatlapok összeállításakor főként kortárs írók és költők műveiből válogattak és nyelvi feladatok is várnak azokra, akik szívesen próbára tennék irodalmi és anyanyelvi tudásukat. Elkezdődött a Cimbora levelezős irodalmi versenye, amelyben a diákoknak négy fordulóban kell kitölteni és beküldeni a feladatlapokat. A döntőt áprilisban tartják Dunaújvárosban, ahol az egész országból harminc tanuló mérheti össze tudását.

Hasonló tartalmaink:

A Cimbora versenyt a Cimbora Alapítvány szervezi, de a vetélkedő ötletgazdája Nagyné Balázs Gabriella, a Körösi Csoma Sándor Általános Iskola drámapedagógusa, aki az izgalmas feladatlapokat is maga szokta összeállítani, tőle érdeklődtünk a vetélkedő részleteiről.

A Cimbora verseny négy fordulóból áll, és a diákoknak egyénileg kell megoldani a feladatlapokat. Már másodikos kortól lehet nevezni, mert a feladatok úgy vannak összeállítva, hogy minden korcsoportnak meghatározott számú kérdésre kell válaszolnia, de ahogy haladnak felfelé az osztályok, úgy nő a megoldandó feladatok aránya is. A legidősebbeknek – ők az ötödik és hatodik osztályosok – mind a nyolc kérdésre válaszolniuk kell, míg másodikosoknak az első 5, a harmadikosoknak az első 6, a negyedikeseknek pedig az első 7 feladatot kell teljesíteniük.

Tollal kell dolgozni, és a munkák külalakja is fontos, mert plusz pontokat eredményezhet. A verseny állásásról minden forduló után tájékoztatják a résztvevőket, az eredményeket pedig meg lehet majd nézni a Cimbora facebook oldalán és a Cimbora blogon. Ebben a klubvezetők vagy a szülők is segíthetnek, hogy a gyerekek beléphessenek az oldalra. A verseny szervezője azt is elmondta, hogy a beküldött rajzokat is közölni fogják az interneten.

A feladatlapok megoldásához segédanyagokat is találnak majd a diákok a Cimbora oldalakon, tehát érdemes lesz ott böngészni! A megoldott feladatlapokat a megadott határidőig kell mindig postára adni. A később feladott megoldásokat is elfogadják, de nem éri meg késni, mert 10 pont levonás jár a határidő be nem tartásáért – figyelmeztetett a drámapedagógus, viszont jó hír, hogy a Cimbora alapítvány támogatóinak jóvoltából, ebben az évben nem kell nevezési díjat fizetni.

Nagyné Balázs Gabriella nem árulta el, milyen kérdésekre kell választ adni, de azt kiemelte, hogy nagyon szeretné, ha valamennyi érdi iskola csatlakozna a Cimbora irodalmi versenyhez, mert a feladatok egyrészt olvasásra, a könyv szeretetére nevelik a diákokat, másrészt pedig segítenek a szövegértés gyakorlásában, a kellemes időtöltésről nem is szólva! Közben gyakorolhatják a gyerekek a szép- és helyesírást is.

Néhány érdi iskolában már régóta működik Cimbor klub, ott már értesültek az idei verseny kiírásról, de jó lenne, ha ebben a tanévben minél több érdi diák bekapcsolódna a vetélkedőbe, hiszen rengeteg olvasni szerető tanuló van városunkban! Aki a négy fordulóban a legtöbb pontot gyűjti össze, döntős lehet majd Dunaújvárosban, ahol áprilisban értékes díjazásért folyik majd a megmérettetés.

A kész feladatlapokat az alábbi címre várják:

Cimbora vetélkedő – Nagyné Balázs Gabriella

Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola,

2030 Érd, Bajcsy- Zsilinszky u. 19-21.

További információ a cimboraalapitvany@gmail.com email címen kapható.

Érdi Újság

Bálint Edit

Címkék