Fontos hazánknak a paksi atomerőmű bővítése

Több szempontból is eredményesnek bizonyult a rezsicsökkentés, mert 10 milliárddal mérséklődött az energiaszektor kintlévősége, nőtt a lakosság vásárlóereje és mindez stabilizálta a forint erejét is – emelte ki dr. Aradszki András (Fidesz-KDNP) energiaügyi államtitkár, országgyűlési képviselő, aki november 10-én, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége meghívására, hazánk hosszú távú energiapolitikájáról tartott előadást a Magyar Földrajzi Múzeumban.

Hasonló tartalmaink:

Milyen energetikai fejlesztéseket terveznek, miért fontos Magyarországnak Paks 2. megépítése, hogyan alakul hazánkban a folyamatos földgáz ellátás, és mikorra várható a megújuló energiák szélesebb körű felhasználása – többek között ezekre a kérdésekre is megkísérelt választ adni az energiaügyekért felelős államtitkár.

A megújuló energiával kapcsolatban elmondta: egyelőre drága az áttérés, mert rengeteg és roppant költséges beruházást igényel, ugyanakkor jóval alacsonyabb a hatékonysága, mint a hagyományos energiatermelésnek. Ezért az uniós elvárások betartása mellett, hazánk hosszabb távú energiastratégiájában is mindenképpen fenn kívánják tartani az atomerőmű kapacitását, ezért is kötöttek a Paks 2 megépítésére szerződést az oroszokkal. Hozzátette: bár az atomhulladék biztonságos elhelyezését szolgáló nukleáris alap folyamatos feltöltése az egyik legköltségesebb része ezen energia kihasználásának, de erről gondoskodik a kormány.

A földgázellátásra térve, az államtitkár kifejtette: jelenleg két útvonalon, Ukrajna és Ausztria felől érkezik hozzánk a gáz. Előbbi, a háborús helyzet miatt, bizonytalannak tűnhet, ezért is szeretne Magyarország egy olyan útvonalat, amelyet nem veszélyeztetnek államközi konfliktusok. Igaz, a horvátországi Krk-szigeten és Lengyelországban is épül egy-egy jelentős kapacitású gázátfejtő terminál, amelyen keresztül hozzánk is eljut a gáz, de a kivitelezése még több évet vesz igénybe. A kormány az idén hatalmas kapacitású gáztározókat vásárolt, ennek ellenére mégsem tartalékoltak annyi földgázt a téli hónapokra, mint tavaly, mert ezt most nem látták szükségesnek. Az elektromos árammal kapcsolatban dr. Aradszki András azt mondta: a légkondicionálók használata miatt napjainkban nem télen, hanem nyáron fogyasztunk belőle többet. Mivel az áram árát leginkább a gáz ára befolyásolja, meglehetősen ingadozó értéken lehet hozzájutni, ezért is fontos számunkra a paksi atomerőmű kapacitásának bővítése – tette hozzá.

Érdi Újság

Bálint Edit 

Címkék