Adventi ajándékok, szívvel-lélekkel

Kerámiákkal, üvegfestményekkel, varrott díszekkel készülnek az adventi időszakra a habilitációs központ sérült fiataljai. Színvonalas, szép és olcsó munkáik nagyon népszerűek nem csak Érden, hanem országszerte. Idén is több helyszínen vásárolhatjuk meg alkotásaikat.

Hasonló tartalmaink:

XXIV_2A tetőtérben mikuláscsizmák, varrott díszek, mókás párnák készülnek, az emelten a csengettyűsök próbálnak, a földszinten üvegdíszeket festenek, kerámiáznak és gyertyát öntenek. Az égetőkemence dugig telt, ahogy a nagy műanyag dobozok is: ez utóbbiakat markos fiatalok cipelik a kisbuszhoz, ami a székesfehérvári adventi vásárra viszi a dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ gondozottjai által készült dísz- és ajándéktárgyakat. A püspöki udvarban ingyen árulhatják a munkatársak a sérült fiatalok portékáit, amelyek évek óta nagyon kelendőek, és nemcsak Székesfehérvárott, hanem Kapolcson meg Érden és környékén is: akik megvásárolják, tudják, érzik, hogy ezek a darabok nem csupán kézzel, hanem szívvel-lélekkel készültek. Olyan emberek munkái, akik számára egy-egy üvegfestmény, váza vagy hímzett párna elkészítése hatalmas sikerélmény és hosszú tanulási folyamat eredménye.

– Ezeknek a sérült fiataloknak önbizalmat ad, hogy tudják: szükség van a munkájukra, szeretik és veszik a kezük alól kikerült termékeket. Ráadásul ez a tevékenység fejleszti koncentrálóképességüket, finommotorikájukat is, és gondozottjaink egy kis fizetést is kapnak érte, ami bizony sok családnak nagyon nagy segítséget jelent – hangsúlyozta lapunknak Paróczai Zoltánné, a központ tagintézmény-vezetője, akivel épp a legnagyobb készülődés, csomagolás közben beszélgettünk.

XXIV_4_tartalék– Bár ma Székesfehérvárra csomagolunk, természetesen Érden is megvásárolhatják portékáinkat az érdeklődők: december 6-án délelőtt az érdi evangélikus templomban, 8-án, valamint 15-én a szakorvosi rendelőben árusítunk, 12-én a Magyarok Vásárán, 13-án a Gellért utcai plébánián vásárolhatják meg kiállított munkáikat. Természetesen mindenkit szívesen látunk a Hivatalnok utca 42. szám alatti – a tüdőszűrő mellett található – központunkban is, ahol a látogatók 8 és 16 óra között kedvükre válogathatnak a kerámiák, varrottasok, üvegdíszek között – tette hozzá Paróczai Zoltánné.

A portékák mind szakember irányításával készülnek: fazekas művész dolgozik a kemencénél, az üvegfestmények motívumait pedig egy érdi grafikus készítette. Az üveglapokat is a műhelyben vágják, az előrajzolt minták kifestését – fogpiszkálókkal, aprólékos gonddal – a fiatalok végzik. Nem gyors munka: naponta tán három-négy üvegkép kerülhet ki egy-egy alkotó keze alól. A varróműhelyben dolgozók is kézzel hímeznek, varrnak, természetesen szakértő segítséggel.

A fiatalok munkáinak eladásából származó bevételt a központ egyrészt visszaforgatja anyagköltségbe, másrészt az intézményben zajló kisebb-nagyobb munkák elvégzésére fordítják: most például a kerámiaműhely és a varróhelyiség világítását szeretnék korszerűsíteni, és az előtérbe vennének egy ülőgarnitúrát.

 

XXIV_3Újakat várnak

A központban nemcsak azok látogatását várják, akik kerámiákat szeretnének vásárolni, hanem azokat is, akik fogyatékkal élő fiatalt nevelnek, és szeretnének napközbeni elhelyezéséről gondoskodni. A közelmúltban lezajlott férőhely-bővítésnek köszönhetően most be tudnak fogadni új gondozottakat is. Aki szeretné családias környezetben tudni sérült családtagját, olyan helyen, ahol nemcsak ellátják, de az állapotához mérten fejlesztik és szórakoztatják is, látogasson el a központba.

 

Csengettyűs kerestetik

A habilitációs központ fogyatékos fiatalokból álló Csengettyű együttese országszerte ismert; vezetőjükkel, Bolyki Eszterrel számtalan fellépésük volt már az elmúlt esztendőkben. Bolyki Eszter egészségi állapota miatt szeretné átadni valakinek a stafétabotot: aki kedvet érez magában arra, hogy egy sérültekből álló együttest irányítson, Paróczai Zoltánnénál jelentkezhet a 20/949-5744-es telefonszámon. 

 

 Érdi Újság,  Ádám Katalin

 

Címkék