Elhurcoltak Napja

Vasárnap az 1945. január 6-a és 10-e között Érdről és a környező településekről kényszermunkára elhurcolt civil lakosok ezreire emlékezett a  város szentmisével, koszorúzással és az érintettek visszaemlékezéseiből készült előadással.

Hasonló tartalmaink:

Would you like to replay the video?

A hosszú évekig tartó kényszermunkából sokan nem tértek haza, róluk emlékezett meg a “Malenkij robot” Emlékbizottság és Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata az emléknapon. A 71. évforduló alkalmából rendezett városi megemlékezés alkalmából a Kálvin téri református templomban az elhurcoltak emlékére istentiszteletet tartottak. A templomban található emléktáblát T. Mészáros András, Érd MJV polgármestere és Szolnoki Gábor, Tárnok nagyközség polgármestere közösen koszorúzták meg.

A megemlékezés a Magyar Földrajzi Múzeum előtti téren, az Elhurcoltak emlékművénél folytatódott. A Szirmok pedagógus és városi női kar a résztvevőkkel közösen elénekelte a Himnuszt, majd a polgármester köszöntötte az emlékezőket. T. Mészáros András hangsúlyozta, hogy a történelmi tragédiára emlékezni kötelesség, hiszen az áldozatok emlékét csak az élők emlékezete őrzi. Az Érdről elhurcolt Soproni Rezső Karácsony a lágerben című verse is elhangzott Kolozsi Gábor Norbert, a költő dédunokája előadásában. A verset Pergel Antal megemlékező beszéde követte, melyben a történész felidézte a megrázó eseményeket.

A megemlékezés végén T. Mészáros András polgármester, Simó Károly és Tóth Tamás alpolgármesterek, majd a pártok, civil szervezetek képviselői és a hozzátartozók is elhelyezték az emlékezés virágait a szobornál.

fotók: Boros Sándor

Címkék