Tegyük tisztábbá környezetünket idén is!

Idén immár hatodik alkalommal valósul meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért kezdeményezés, amelyhez mindannyiszor Érd is csatlakozott. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban eredményesen „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Érden a tavalyi szemétszedés alkalmával csaknem 100 tonna szemetet gyűjtöttek.

Hasonló tartalmaink:

Azért szervezik meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen tisztítsuk meg szűkebb-tágabb környezetünket. A szervezet saját honlapján pontos leírást ad a tavaszi szemétszedésen való részvétel feltételeiről.

2016. április 18-án éjfélig regisztrálni kell saját e-mail címmel vagy a Facebook profillal. Majd belépve a Te Szedd Infopontba  lehet eldönteni, hogy önkéntesként (egyedül vagy csoportosan) vagy koordinátorként kíván csatlakozni az akcióhoz. Önkéntesként csatlakozni kell egy már meglévő találkozási ponthoz a “Hol szedjem?” menüpont térképes keresőjében kiválasztva a megfelelő napot, és a legmegfelelőbb helyszínt. A koordinátor a jelentkezéssel vállalja, hogy ott helyben Ő tartja kézben a szemétgyűjtést. Ehhez be kell lépni a Te Szedd Infopontba és a {Koordinátornak jelentkezem} menüpontban ki kell tölteni az adatlapot.

Az akció minden helyszínen addig tart, amíg el nem fogy a szemét, vagy az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi.  Az esetleges kedvezőtlen időjárási feltételek miatt fontos az esőnap kijelölése a TeSzedd! négy napja alatt.

Csak olyan szemetet szabad szedni, ami nem veszélyezteti a testi épséget és az egészséget. Nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Nem lehet gyűjteni zöldhulladékot sem.

Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható és nem kell szelektálni sem, mert ezek a hulladékok általában szennyezettek, ezért nem hasznosíthatóak. Az összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról a TeSzedd! mozgalom gondoskodik.

Ebben az évben az Érdi Ifjúsági Önkormányzat is tervezi az önkéntes mozgalomban a részvételt. Az akcióban részt vevő diákok a TeSzedd! keretében 5 óra közösségi szolgálatot teljesíthetnek a kötelező 50-ből. Egy óra a felkészítésen, három óra a szemétgyűjtésben és egy óra az akció utáni értékelésen való részvétel. Ezen kívül lehetőség van előzetesen – legfeljebb 3 órában – részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában. A közösségi szolgálat szervezője minden esetben – így a TeSzedd! kapcsán is – az iskola, így ott dől el, melyik diáknak hány óra (5 vagy 8) közösségi szolgálat teljesítésére biztosítanak lehetőséget.

Az országos TeSzedd 2016 kampányhoz a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozik a Környezetvédő Egyesület Érd. Az idei helyszín az Iparos utca végén található terület. Az Iparos utca – Ötvös utca kereszteződésénél 9 órára várják az önkénteseket.
Az egyesület tagja, Halász Antal a hulladékszedést megelőzően rövid túravezetést tart, bemutatva a résztvevőknek a helyi állat, és növényvilág különlegességeit, ezután 10 órától kezdődik az elhagyott hulladékok felszámolása.

A helyszínen a szervezők biztosítanak gumikesztyűt és szemetes zsákot.

 

szelektalok.hu, képünk egy korábbi eseményen készült

Címkék