Megújul a törökbálinti tüdőgyógyintézet

Új, a 21. századi igényeknek megfelelő épületbe költözik a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet járóbeteg-szakellátása. A létesítmény alapkövét március 16-án rakták le. Az ünnepségen részt vett Érd polgármestere: T. Mészáros András is. 

Hasonló tartalmaink:

Antal Gabriella főigazgató az MTI-nek elmondta: a mintegy 1 millió 200 ezer lakos közül a tüdőbetegek, valamint mintegy 80 ezer ember általános szakorvosi ellátását vállaló törökbálinti kórház onkopulmonológiai, járóbeteg-ellátó, diagnosztikai és prevenciós központjának épülete 950 millió forintból valósul meg 1400 négyzetméteren és három szinten.
A főigazgató kiemelte: az új épületnek köszönhetően a kórház valamennyi – a tüdőgyógyászaton kívül például szemészet, gégészet, neurológia, reumatológia, kardiológia – járóbeteg-szakrendelése egy helyre és korszerű infrastrukturális feltételek közé kerül.
A központban a korszerű járóbeteg-ellátás mellett speciális tüdőgondozói, szakambulanciai, gyermekpulmonológiai ellátást végeznek, kúraszerűen kezelnek daganatos betegeket, de hangsúlyt kívánnak helyezni a tüdőbetegségek megelőzésére is. Az épületben 14 modern kétágyas kórterem is helyet kap, de elsősorban járóbetegként kívánnak minél több pácienst ellátni.
A korszerűsítés jegyében CT-készüléket is szeretnének vásárolni, hogy – új elemként – helyben lehessen ilyen vizsgálatokat elvégezni. Ennek megvalósítása 140 millió forintba kerül. A főigazgató hangsúlyozta: nagy örömükre szolgálna – mert gyorsítaná a beruházást -, ha Pest megye és települései lehetőségük szerint támogatnák ezt.
A főigazgató szólt arról is, az előző kórházvezetés és a korábbi fenntartó Pest Megyei Önkormányzat előrelátó, stratégiai gondolkodásának is köszönhető, hogy saját forrásból tudnak korszerűsíteni. Ez talán valóban példa nélküli – idézte fel Mészáros Jánosnak, az Emmi helyettes államtitkárának az eseményen elhangzott szavait, miszerint követendő és példaértékű a törökbálinti intézmény lépése.
Az építkezés megvalósítását három évre tervezték, de ha sikerül pluszforráshoz jutniuk, például a CT-készülék megvásárlására, akár másfél éven belül megkezdődhet a gyógyítás az új centrumban.
(forrás: MTI)
Címkék