Ötórai teaház a Kőrösiben

Tekerőlant vagy nyenyere, köcsögduda és körtemuzsika vagy éppen kanászkürt. Csupán néhány hangszer a sok közül, amit Gulyás Ferenc kedden délután magával vitt és meg is szólaltatott a Kőrösi Csoma Általános Iskolában. A Tárnokon élő népi hangszerkészítő és előadóművész az intézmény “Ötórai Teaház” nevű rendezvénysorozatának keretében tartott egy mondhatni rendhagyó ének-zene órát.

Hasonló tartalmaink:

A Szegeden született, de húsz éves koráig a szintén csongrád megyei Sándorfalván élő Gulyás Ferenc egy gyerekkorában a padláson talált öreg citera hatására fordult a népzene és a népi hangszerek világa felé. Alig fél évvel azután, hogy a hangszert először a kezébe fogta, már meg is nyerte élete első zenei versenyét, attól kezdve pedig nem volt megállás.

Az évek során a számos népzenei formáció mellett, mint például az országos hírű Sándorfalvi Citerazenekar megfordult több, a folklór hangzását felhasználó könnyűzenei együttesben is. Ilyen volt a Nox, a Republic vagy jelenlegi zenekara, az Örökség Együttes. Az időközben kulturális antropológussá is váló művésznek a népzene iránti elhivatottsága a Kőrösi diákjainak az érdeklődését is hamar felkeltette.

Gulyás Ferenc hasonló részleteséggel mutatta be a magával hozott többi hangszert is. És, hogy a gyerekek minél inkább átélhessék a zene varázsát, őket is folyamatosan bevonta a jó hangulatú, interaktív előadásba.

Más hagyományainkhoz hasonlóan, a népzene is az identitásunk megőrzése miatt fontos – tette hozzá Gulyás Ferenc, aki akár zenészként, akár hangszerkészítőként, akár pedig előadóként, de mindig ezt tartja szem előtt.

Címkék