Javulhatna a Magyar Posta versenyképessége

Megtartotta áprilisi sajtótájékoztatóját Dr. Aradszki András, energiaügyi államtitkár, országgyűlési képviselő csütörtökön délután a Polgárok Háza dísztermében. A politikus beszélt a földgáztörvényről, illetve kitért a postatörvényre is. 

Hasonló tartalmaink:

Csak magyar ebnek lenne törzskönyve. Elsőként ezt a témát boncolgatta elsőként Dr. Aradszki András államtitkár. Elmondta: a bürokráciacsökkentésre hivatkozva kezdeményezi Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hogy a jövőben csak kilenc, különösen védendő magyar kutyafajta tenyésztői maradjanak hatósági felügyelet alatt. Ezek – a komondor, a puli, a pumi, a mudi, az erdélyi kopó, a kuvasz, a rövid szőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla és a magyar agár – kivételével minden más kutyafajta tenyésztésével kapcsolatos állami szabályozást megszüntetnének. A törvényjavaslat a megkülönböztethetőség érdekében bevezetné a magyar ebfajta fogalmát, ahova azokat sorolnák, amelyek „Magyarország természetföldrajzi környezetében” alakultak ki, továbbá tartásuknak, használatuknak és tenyésztésüknek történelmi hagyománya van. A fajták pontos leírását a tervek szerint rendelet tartalmazza majd.

Javulhatna a Magyar Posta versenyképessége és működési hatékonysága. Módosítanák a postatörvényt, aminek egyik célja, hogy a Magyar Posta feladatát pénzintézeti partnerek bevonásával láthassa el olyan településeken, ahol a postafiókok kihasználtsága kritikusan alacsony, ezzel a lépéssel az állami vállalat milliárdos nagyságrendű költséget takarítana meg, az ügyfélkiszolgálás színvonala biztosított lenne ezeken a településeken is.Fontosnak nevezte az államtitkár, hogy a nemzeti postatársasággal kapcsolatos törvényalkotói munka az országgyűlési pártok véleményének megismerésével, átlátható módon történjen meg. Rámutatott: az egyeztetés fókuszában a postai hálózat ésszerűsítésével kapcsolatos lehetőségek álltak, a társasággal szemben támasztott világos elvárás, hogy eredményes állami cégként működjön a továbbiakban is, és ehhez szükséges a nemzetközi tendenciák alapján is csökkenő hagyományos postai forgalom ellensúlyozása.

Az államtitkár szerint a rezsicsökkentést fenyegeti az új gázvezeték. Az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat II. földgázgázvezeték megépítése azzal a következménnyel járhat, hogy Magyarország csak az eddiginél drágábban tudja majd beszerezni az energiahordozót – mondta Aradszki András. Az államtitkár kiemelte, hogy a már meglévő Északi Áramlat vezeték kapacitásának megduplázását jelentő tervezett fejlesztés Magyarország számára azzal a következménnyel járhat, hogy drágábban, és Ukrajna helyett csak Ausztria felől, az Északi Áramlat II. révén tud majd földgázhoz jutni.

Aradszki András hangsúlyozta: a közös, európai uniós energiapiac megteremtését célzó energiaunió kialakítása során remélhetőleg érvényesül a szolidaritás elve is, a német döntéshozók pedig tekintettel lesznek a közép- és délkelet-európai térség sérülékenységére. Kiemelte, hogy a beszerzési források és a szállítási útvonalak diverzifikációját eredményező “igazi piac” kialakításához teljessé kell tenni a Lengyelországtól Horvátországig húzódó észak-déli energiafolyosót. Rámutatott, hogy Magyarország mindent megtett az átjárható, több forrás hasznosítására alkalmas földgáz- és elektromosenergia-hálózat kifejlesztéséért, de Románia és Horvátország felől még hiányoznak az interkonnektorok, azok a különleges vezetékhálózatok, amelyek révén mindkét irányba szállítható az energiahordozó.

 

Címkék