Borkóstolás, borbírálat

Szombaton immár ötödik alkalommal rendez regionális borversenyt az Érd-Ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete. A megmérettetés egyik utolsó és egyben legfontosabb fázisára, a nevezett borok bírálatára kedd délután került sor az ófalusi pincesoron.

Hasonló tartalmaink:

Településünkön a helyi és környékbeli borosgazdák számára már évtizedekkel ezelőtt is rendeztek versenyt, de a hazai borkultúra legújabb kori fellendülése néhány évvel ezelőtt az érdi megmérettetést is új szintre emelte. Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan, az idén nevezett közel hetvenféle bort ezúttal is egy értő szakmai zsűri bírálta el.

Mint azt a bírálatot vezető szakember elmondta, ahogy a bor fogyasztásának, úgy a bor termelésének kultúrája is folyamatosan fejlődik. Ennek ellenére még mindig sokan esküsznek az édes borokra illetve sok gazda gondolja úgy, hogy az ő bora a legjobb a világon. Ezért is fontosak ezek a versenyek, ahol objektív szempontból próbálják megítélni az adott italt.

Hogy idén mely borok lesznek a vidék legjobbjai, arra szombat estig még várni kell. A regionális borverseny ünnepélyes, vacsorával egybekötött döntőjét április 23-án, 18 órától tartják az Érdi Ipartestület Alispán utcai székházában.

Borbírálat szakkifejezései

mozgékonysága                            széndioxid nyomása
habjának jellemzése                   tisztasága
színe                                                  illata
szesztartalma                                savtartalma
cukortartalma                               testessége
fanyarsága                                      szénsavtartalma
ízlelésekor keletkező tapintásérzetek fejlettsége
oxidált ízei                                      összetett tulajdonságai
íztartóssága                                    jellege
rendellenes állapota                  összbenyomás
aromái

Címkék