Érzékenyítő program

A Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete a napokban ismét Érdre látogatott az úgynevezett „Érzékenyítő” programjával. A három napos programsorozatra elsősorban általános iskoláskorú gyermekeket vártak a szervezők a Szepes Gyula Művelődési Központba.

Hasonló tartalmaink:

A rendezvényen a tanulók megtapasztalhatták, hogy milyen problémákkal kell szembesülniük a látássérülteknek, valamint megismerkedhettek olyan eszközökkel is, amelyek segítséget nyújtanak a mindennapjaikban.

Információink 70-80 %-át a szemünk segítségével, azon keresztül szerezzük be. A látás elvesztése jelentősen megnehezíti a beilleszkedést vizualitásra épülő világunkba, de korántsem lehetetlen feladat.

A BULÁKE fontos feladatának tartja a társadalom minden rétegében a látássérült emberek iránti pozitív szemlélet és viszonyulás kialakítását, ezért helyeznek különös hangsúlyt a „ép” társadalom érzékenyítésére, tájékoztatására.

Programjak során a résztvevőket saját élményen keresztül igyekeznek közelebb vinni a vak és gyengénlátó emberekhez, hogy felismerjék, hogy a fogyatékos emberek elsősorban emberek és csak másodsorban fogyatékosok.

Programjaikkal már számos általános és középiskolában, továbbá más közösségi rendezvényeken megjelentek Érden és a környékbeli településeken.

Céljuk az “egészséges” személyek érzékenyítése, akik jelenleg nem ismerik a fogyatékossággal élő emberek sajátos élethelyzetét. Kiemelt feladatuk, olyan konkrét információk átadása, mint például, hogyan kell egy vakvezető kutyával közlekedő látássérült embernek segíteni, hogyan írnak és olvasnak a vak emberek, miként látják el mindennapinak tűnő feladataikat úgy, hogy mindazokat a látás hiányában végzik.

Címkék