Százmilliókkal maradhat több a város kasszájában

Az Országgyűlés kedden megkezdte a 2017. évi költségvetés tárgyalását, ami Dr. Bács István szerint számos pozitív változást hoz az érdiek számára is. Több élelmiszernek is csökken az áfája.

Hasonló tartalmaink:

A baromfihús, a tojás és a friss tej adója is öt százalékra eshet. Egy nyugdíjas házaspárnál átlagosan 15-20 ezer forintot, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer forintot, a kétgyermekeseknél pedig 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre a tervezett áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése. Növekszik a kétgyermekesek adókedvezménye, az otthonteremtési lehetőségekre pedig összesen 211 milliárd forintot szán a kormány.

Az oktatásra 270 milliárd forint plusz forrást tervez a kormány, ami Érd számára is kedvezően fog hatni, hiszen az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat szerint. Ennek tükrében azok az önkormányzatok, amelyek korábban úgy döntöttek, hogy mind az üzemeltetési, mind pedig a fenntartási feladatait átadják a KLIK-nek, és fizetik a hozzájárulást, azoknak a jövőben már nem kell az iskolák miatt plusz költségeket vállalni.  Érd 430 millió forintot fizetett évente a KLIK-nek, amihez 30 millió forint támogatást kapott. Az alpolgármester rámutatott, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján, ha az állam átveszi az iskolák üzemeltetési és fenntartási feladatait, akkor a város kasszájában 400 millió forint marad 2017. január 1-től.

Dr. Bács István a migrációs kérdésről is beszélt, ami annyiban érinti Érdet, hogy az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai közül is levezényelnek rendőröket a déli határra. Érd polgármester, T. Mészáros András a kiemelt szolgálatot teljesítő rendőri állomány egy részének jutalom formájában köszönte meg a munkáját. Az alpolgármester hozzátette, hogy Érd területén fogtak már illegális határátlépőket, ami valószínűleg amiatt volt, hogy beleestünk a tranzitútvonalba. Érden nem lesz befogadó állomás, mert erre sem terv, sem pedig felkérés nem volt.

A helyi ügyekkel kapcsolatban Dr. Bács István elsőként az Érdi Ifjúsági Önkormányzat akciójára hívta fel a figyelmet. A kezdeményezés lényege, hogy baráti, családi, munkahelyi közösségek készítsenek magukról fotót Érd főterén, Batthyány Fülöp mellszobránál, kezükben az Érdi Napok és Utcabál Fesztivál (ÉN-FESZT) táblájával. Akik ezt megteszik, és a képet beküldik az enfeszt@gmail.com címre, az Érdi Civil Állatmentőket és a Sirius Alapítványt támogatják fotónként egy kiló kutya-, vagy macskatáppal.

Címkék