Harmincezer köbméterrel csökken a vízveszteség

Sikeresen lezárult a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló érdi fejlesztés, melynek során 1,83 milliárd forintból javították mintegy 115 ezer ember ivóvízellátásának minőségét. A fejlesztés révén átlagosan 25-30 ezer köbméterrel csökken a vízveszteség. 

Hasonló tartalmaink:

IMG_0039Péntek délelőtt az Érd és Térsége Vízmű Kft. (ÉTV) Duna-parti Vízműtelepén tartották a projekt zázóeseményét, amin jelen volt T. Mészáros András polgármester mellett Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete, Bödő-Baksa Kinga, Nemzetközi Programok és Svájci-Magyar Együttműködési Osztályának osztályvezetője, Max Schnellmann, pojekt manager, valamint Lanku Ildió, az ÉTV ügyvezetője.

Az ÉTV szakmai irányításával megvalósuló modernizálás révén immár új, korszerű rendszer működteti Érd alsó nyomászónáját és mintegy 15 kilométernyi nagy átmérőjű főnyomócső cseréjére került sor. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg. a beruházás összköltsége 1,83 milliárd forint, amelyből 1,55 milliárd volt a svájciak által biztosított vissza nem térítendő támogatás, a további 275 millió forintos önrészt pedig Érd városa biztosította.

Az érdi vízmű nemcsak Érd, hanem a környező hat település: Diósd, Tárnok, Sóskút, Törökbálint, Pusztazámor és Biatorbágy vízellátását is biztosítja.

T. Mészáros András polgármester elmondta, hogy hat éve pályázta meg Érd a vízellátást javító beruházásra elnyerhető tendert. Kiemelte, hogy a főnyomócső cserén kívül megújult az irányítástechnikája is a vízműveknek, ami azért fontos, mert a hetvenes években épült rendszerhez képest, mára már sokkal nagyobb vízellátási biztonságot kell adni az itt élőknek , hisz mára már több mint hetvenezren élnek Érden. A Modern Városok Programnak köszönhetően pedig Érd a következő években tovább fejlődik, így a polgármester szerint a lehető legjobb időben javítottak az ellátás biztonságán.

Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete elmondta, hogy Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy támogatják az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok felzárkózását.

Címkék