Hiányzó tűzvédelmi házirendek a lakóházakban (hang)

Azon társasházak nagy részénél, ahol lakó vállalta el a közös képviselői feladatot, nem készült el határidőben a jogszabály által előírt új tűzvédelmi házirend – hívja fel a figyelmet a Lánglovagok Egyesület. A 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet alapján március végéig kellett a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épület, épületrész tűzvédelmi használati szabályait kidolgozni.

Hasonló tartalmaink:

A korábbi tűzvédelmi házirendek már nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak, tehát mindenképpen gondoskodni kellett az új szabályzó elkészítéséről és megismertetéséről.

A társasházkezelők jórészt értesültek a kötelezettségről, és tűzvédelmi szakemberek bevonásával eleget tettek az előírásnak, de azon lakóépületek nagy részénél, ahol lakói közös képviselő van, vagy nem is tudnak a kötelezettségről, vagy érdektelenségből nem foglalkoznak vele. A tűzvédelmi házirendeket készítő szakemberek gyakorta találkoznak olyan esettel is, hogy a közös képviselők az internetről ingyenesen letöltött vagy megvásárolt minta alapján laikusan saját maguk állítják össze a szabályzót. A Lánglovagok Egyesület felhívja a figyelmet, hogy ez rendkívül veszélyes, hibás vagy érdemben használhatatlan tűzvédelmi házirendet eredményezhet, ami egy tragikus kimenetelű tűzeset esetén a közös képviselő büntetőjogi felelősségét is felvetheti.

Hiányzó vagy hibásan elkészített tűzvédelmi házirend esetén a katasztrófavédelem 20-60 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

Hallgassa meg Kis-Guczi Péterrel, a Lánglovagok Egyesület elnökével készített riportunkat!

Címkék