A határokon átívelő kapcsolatok erősítése a cél

Városunk vezetése ezúttal is részt vett az idén immár huszonhetedik alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. A polgármester vezette delegáció azonban nem csak passzív szereplője volt a programoknak, hiszen egy, a határon átnyúló önkormányzati kapcsolatokról szóló beszélgetésben T. Mészáros András polgármester is kifejthette településünk ilyen irányú álláspontját.

Hasonló tartalmaink:

A július 19-e és 24-e között megtartott Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban vagy másik nevén Tusványoson a programok jelentős része ebben az esztendőben is a különböző politikai, társadalmi, közéleti vagy akár kulturális témákban szervezett beszélgetések köré épült. Az egyik ilyen, a szervezők által aktuálisnak vélt téma a magyar és erdélyi önkormányzatok határokon átívelő kapcsolatainak a mibenléte volt.

Más politikusokkal közösen, ebben a beszélgetésben vett részt T. Mészáros András polgármester is, aki elsősorban Érd és testvérvárosi kapcsolatai apropóján fogalmazta meg gondolatait. Szerinte, noha lényeges az önkormányzatok, a különböző szervezetek és egyesületek közötti viszony kialakítása, de még fontosabb a személyes, emberi kapcsolatok kibontakozása. Mint mondta, Érd e tekintetben számos jó példával tud szolgálni.

Miután az előadás interaktív volt, így a közönség is kérdezhetett illetve hozzászólhatott a témához. Gregor Alexandra, Érd diák-alpolgármestere a határon túli kapcsolatoknak egy talán még kevésbé kiaknázott területéről, a fiatalabb korosztályok számára megnyilvánuló lehetőségekről érdeklődött.

T. Mészáros András előadásában néhány, a határon túli kapcsolatok minőségét javító elképzelést is felvázolt. Úgy véli, például célszerű lenne eljutni oda, hogy egy-egy magyar vagy külhoni település akár gazdasági, akár kulturális, akár pedig egyéb közpolitikai téren, de szerepet tudjon vállalni a saját testvértelepülésén. Mindehhez persze megfelelő törvényi és jogszabályi keretet kell biztosítani – tette hozzá.

Címkék