Befejeződött az Idősek Otthona felújítása (hang)

Újjáépítették a tetőszerkezetét, jól szigetelő, műanyag nyílászárókra cserélték az elhasználódott ablakokat és könnyen nyitható, új bejárati ajtót is kapott az Időseket Ellátó Központ Topoly utcai, bentlakásos otthona. A húszmilliós beruházást pályázati forrásból sikerült megoldani.

Hasonló tartalmaink:

 Még tavaly pályáztak a szociális és gyermekjóléti szakosított intézmények rekonstrukciójára irányuló állami támogatásra. Összesen 20 millió forintot igényeltek az érdi Idősek Otthona felújítására. Mivel a teljes összeget megnyerték és az érdi önkormányzat is vállalta a szükséges önrészt, a nyár folyamán rövid idő alatt sikerült is megvalósítani a tervezett munkálatokat – tudtuk meg Érsek Sándornétól, az érdi Időseket Ellátó Központ vezetőjétől, aki kérésünkre felsorolta, mi valósult meg e projekt során. A legnagyobb beruházást az épület teljes tetőszerkezetének felújítása jelentette, melyet új tetőlappal és cserepekkel láttak el. Ezen kívül a nehéz fémszerkezetes bejárati ajtókat is könnyen nyitható, jól szigetelő műanyag nyílászárók váltották fel. Néhány nagyon elhasználódott, nehezen csukató ablakot is újra cseréltek. A pályázati összegből pár új bútorra is futotta.

Hallgassa meg interjúnkat a témában!

Több lakószobában újakra cserélték a régi szekrényeket, s ezáltal valamivel tágasabbak lettek a helyiségek. Egy kis átalakítással, új bútorokkal sikerült az ebédlőt is barátságosabbá, komfortosabbá varázsolni. Az intézményvezető arra is kitért, hogy, mint minden építkezés, a Topoly utcai épület felújítása is okozott kisebb-nagyobb kellemetlenségeket, hiszen kizökkentette a lakókat csendes mindennapjaikból, viszont megértették, hogy mindez az ő kényelmük és biztonságuk érdekében történik. Annak azonban nagyon örültek, hogy a kivitelezést sikerült úgy megoldani, hogy még a tető átépítése során sem kellett kiköltözni, legfeljebb csak a szokatlan zajokat meg az átlagosnál több port kellett elviselniük. A projekt befejezését követően már el is felejtették a kellemetlenségeket, örülnek a szemmel látható eredménynek. Hamarosan új kerti bútorokkal és napernyőkkel rendezik be a felső szint teraszát, ahol késő őszig levegőzhetnek, pihenhetnek az idősek. Mint kiderül, ezekre az időszerű felújításokra már régóta vártak az otthon lakói. Ennél költségesebb rekonstrukcióra azonban azért nem került sor, mert a város hamarosan egy teljesen új, integrált szociális ellátó központ építésébe kezd, amely 2018 végére elkészül, s az összes ellátás – a Habilitációs Központot kivéve – egy korszerű, az Európai Unió előírásainak megfelelő komplexumba kerül majd. A jelenleg Idősek Otthonaként működő épületbe pedig a hajléktalan ellátás költözik. Ennek ellenére is érdemes volt a sürgősebb felújításokat elvégezni, mert otthonosabbá és könnyebbé teszik a szépkorúak mindennapjait – mondta Érsek Sándorné.

– Olyan szép lett, mint egy kastély! – mutatott a megújult tetőszerkezet cseresznyeszínű faburkolatára a kertben hűsölő, 91 éves Marton Lajosné Ilona néni, aki elmondása szerint nemrégen költözött be az otthonba, de jól érzi magát ebben a szép új környezetben. Kérdésünkre a régebben itt lakó szépkorúak is egyöntetűen dicsérték a pozitív változásokat. Szelp Ferencné Juci néni tavaly december óta lakik az otthon felső szintjén. Mint mondta: egyáltalán nem zavarta őket a munkálatokkal járó zaj, szinte észre sem vették, hogy dolgoznak a tetőn. Betegség okán, saját elhatározásából választotta a bentlakásos ellátást és nem bánta meg, mert megkap mindent, amire szüksége van: az állandó felügyeletet és biztonságérzetet. Tőzsér Péterné Piroska az édesanyjával együtt lakik egy szobában. Mindketten örülnek a tágasabb ebédlőnek, ahol többen elférnek majd, ha ünnepségeket rendeznek.

Címkék