Elindult a szakgimnázium

Szeptembertől szakgimnázium és szakközépiskolaként működik tovább az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakképző Iskolája. Az intézménynek hamarosan csak a neve lesz a régi, hiszen új épületet kap az ide járó mintegy hétszáz diák. A kilencedikesek már az új képzési struktúrában kezdték meg tanulmányaikat.

Hasonló tartalmaink:

Mint Pergel Antal, az Érdi Szakképzési Centrum főigazgatója lapunknak elmondta, a szakgimnáziumokban négy plusz egy éves képzést kapnak a diákok, a negyedik év végén érettségivel és további egy év szakmai képzéssel, míg a szakközépiskolákban a három éves szakmai képzést két év tanulás követi, amelynek során a diákok felkészülnek az érettségire. Bár mindkét képzési forma öt éves és érettségit ad, van különbség a kettő között.

– A szakgimnáziumokban érettségihez kötött szakképesítést szereznek a diákok, akik az ötödik év végén technikus minősítést szereznek. A cél az, hogy egy-egy OKJ-s szakmában minél jelentősebb képzettségre tegyenek szert a fiatalok, akik felsőoktatási intézményekben is folytathatják tanulmányaikat. A szakközépiskolákban nem érettségihez kötött szakmákat tanulnak a diákok, és nem kötelező a matúra sem. Ugyanakkor azok, akik szeretnének érettségizni, helyben tanulhatnak tovább. Ezt a lehetőséget korábban nem minden szakiskola tudta biztosítani – mutatott rá Pergel Antal, megjegyezve: az átalakítás célja, hogy a szakképzési rendszer jóval rugalmasabb legyen, mint volt, és kövesse a munkaerőpiac változásait. A régi szakképzési struktúra kifutó rendszerben szűnik majd meg, így azokat, akik nem idén, hanem a korábbi években kezdték meg tanulmányaikat, nem érintik az átalakítások.

A Kós életét nemcsak a szakképzés átalakítása, hanem a küszöbönálló építkezés is érinti: a Modern Városok Program keretében átépítik, bővítik, a XXI. századi igényeknek megfelelővé alakítják az épületet. Az iskola, a centrum és az önkormányzat képviselői nyáron is több alkalommal egyeztettek az építkezéssel kapcsolatban, amit már nagyon várnak tanárok, diákok egyaránt – utóbbiak létszáma egyébként örvendetesen nő. Idén, mint Dózsa Lajos igazgatótól megtudtuk, 570 diák nappali, 130 pedig esti tagozaton tanul az iskolában. A kilencedik évfolyamon pedig összesen nyolc osztály indult e tanévben, három szakgimnáziumi, öt szakközépiskolai. Előbbiekben a kereskedőket, az autószerelőket, a rendészeti, valamint az irodai titkár szakokra jelentkezőket képzik, míg a szakközépiskolai osztályokban villanyszerelőket, festő-mázoló-tapétázókat, központifűtés-szerelőket, eladókat, cukrászokat, pincéreket, szakácsokat, karosszérialakatosokat oktatnak.

Mint Dózsa Lajos a 9. évfolyamnak tartott szeptember 1-jei tanévnyitón hangsúlyozta: ezek a szakmák biztos jövőt garantálnak a diákoknak, ráadásul aki akar, több szakképesítést is szerezhet iskola évei alatt.

(Érd Újság)

Címkék