Európában is egyedülálló közvilágítás-fejlesztés valósult meg Érden

8767 új LED-es lámpa világítja be Érdet – közölte T. Mészáros András polgármester szerdán délelőtt a Polgárok Házában, abból az alkalomból, hogy sikeresen befejeződött Érden a márciusban indult közvilágítás-fejlesztési projekt, ami alig 6 hónap alatt valósult meg. Hamarosan pedig megoldódnak a közvilágítási gondok az Ercsi úti temetőnél is.

Hasonló tartalmaink:

T. Mészáros András polgármester elmondta, hogy évente mintegy 1000 fő költözik Érdre, ez azt jelenti, hogy mintegy 250 új ingatlan keletkezik, ebből következően jogos igény, hogy megfelelő közvilágítás legyen Érden. Éppen ezért az Önkormányzat nyílt uniós szintű közbeszerzési eljárást indított a közvilágítás korszerűsítésére és energia hatékony működtetésére. A GREP Zrt., mint ajánlatadó nyerte el Érd 8767 közvilágítási lámpájának LED-es fényforrásra történő cseréjét, majd a rendszer 15 évre szóló, teljes körű üzemeltetését és karbantartását. A fejlesztés révén a település jelenlegi közvilágítási rendszerének kapacitása 365 kilowattról 146 kilowattra csökken, amely 60 százalékos energia-megtakarítást jelent. Ezen megtakarítás fedezi a beruházás költségét. A GREP Zrt. azt vállalta, hogy harmadik feles finanszírozása mellett ezt megvalósítja.

Ezt követően Makra József, a kivitelező GREP Green Public Lighting Zrt. alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy “Európában is párját ritkítja, hogy egy települést teljes egészében LED-es lámpák világítsanak meg, az pedig, hogy kevesebb mint fél év alatt tudtunk közel 9000 fényforrást lecserélni, egészen egyedülálló teljesítmény”. Hozzátette: „A fénydiódás technológia mára olyan szintre fejlődött, hogy minden egyéb alternatívánál környezetbarátabb és gazdaságosabb megoldást kínál a települések közvilágításának megoldására.”

A hagyományos lámpák LED-es fényforrásokra cserélésével mintegy 60 százalékkal, közel 1,5 millió kWh-ról mintegy 635 ezer kWh-ra esik a város közvilágítási rendszerének energiafogyasztása. Ez nem csak évi 444 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülését teszi lehetővé, hanem olyan mértékű költségcsökkenéssel is jár, hogy magukból a megtakarításokból fedezhetők a projekt anyagi terhei. Az érdi önkormányzat és a GREP Zrt. között létrejött szerződés értelmében ugyanis a város nem saját forrásból, illetve állami vagy pályázati támogatás bevonásával finanszírozza a korszerűsítést, hanem az elkövetkező 12 év alatt a közvilágítási kiadások megtakarításaiból. Így már jövőre is több millió forintot spórol az önkormányzat, a szerződés lejárta után pedig nem kevesebb mint 70 százalékkal csökkennek a városi közvilágítás költségei.

Az ÉrdMost kérdésére elhangzott, hogy az Ercsi úton a temetőnél még idén a jelenlegi projekttől függetlenül, de megoldják a közvilágítást. Ugyanis Érd 40 db napelemes lámpát rendelt, aminek köszönhetően többé nem lesz sötét éjjel sem a temető környékén. A beruházó cég vezérigazgatója elmondta hogy napelemes közvilágítási lámpákatt helyeznek el a városban, olyan helyeken, ahol nincs elektromos hálózat, így például a temető környékén.

Címkék