Ünnepi szentmise a Marianumban

Újjászületésének 25. évfordulóját ünnepelte az elmúlt évben a Marianum Általános Iskola. A változatos programokkal színesített jubileumi esztendőt a tegnap megtartott ünnepi szentmise zárta.

Hasonló tartalmaink:

A Marianum Általános Iskola ma is ismert épületében 1935-ben alapított polgári leányiskolát a Keresztes Nővérek nevű női szerzetesrend. A vallási alapú oktatás-nevelés 1948-ig, az iskolák államosításáig tartott, ezt követően, szinte a rendszerváltásig világi általános iskola működött az Alsó utcai intézményben.

Az 1987-től azonban már üresen álló és igencsak romossá vált épület megszerzésére a helyi plébános, Hajdú Ferenc tett kísérletet, ami sikerrel járt, így a lakosság, az önkormányzat és egyház összefogásából 1991. szeptember 14-én újraindulhatott az alapfokú egyházi oktatás Érden.

Az azóta eltelt negyed századot ünnepelte az iskola az elmúlt egy évben, amit végül az Újvárosi Római Katolikus Plébánián megtartott ünnepi szentmise zárt, ahol – többek között – Spányi Antal megyéspüspök jelenlétében adtak hálát ez elmúlt 25 évért, és kértek áldást a következő esztendőkre.

vlcsnap-2016-09-15-15h55m32s146

Spányi Antal úgy látja, az iskolának az elmúlt évtizedekben sikerült megvalósítani legfőbb célkitűzését, a keresztény értékrend átadását. Mint fogalmazott, a marianumos gyerekek nem csak megfelelő képzettséggel, hanem a krisztusi értékek tapasztalataival hagyják el az iskolát, hogy majdan hasznos tagjaivá legyenek a magyar társadalomnak.

A megyéspüspök szerint, az iskolában épp mostanában induló bővítés is azt mutatja, hogy a városnak, a közösségnek szüksége és igénye van mindarra, amit a Marianum tud nyújtani, ezt a munkát pedig reméli, ahogy eddig, úgy a Jóisten a jövőben is meg fogja áldani.

Címkék