Érden 48 szavazókörben szavazhat (folyamatosan frissül)

Ma tartják országszerte a kvótanépszavazást, amelynek kérdése így szól: ,,Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Cikkünkben összegyűjtöttük a szavazással kapcsolatos legfontosabb praktikus tudnivalókat. Cikkünk folyamatosan frissül az érdi részvételi adatokkal. 

Hasonló tartalmaink:

A hazai településeken több mint tízezer szavazókör várja a voksolni szándékozókat.  Érden 48 szavazókör van. A címüket ide kattintva olvashatja. Érden 52.465 választópolgár van.

A Helyi Választási Iroda adatai alapján 7 óráig 571-en mentek el szavazni Érden a 48 választókörből.

A Helyi Választási Iroda adatai alapján 9 óráig 3695-en mentek el szavazni Érden a 48 választókörből.

A Helyi Választási Iroda adatai alapján 11 óráig 8563-an mentek el szavazni Érden a 48 választókörből.

A Helyi Választási Iroda adatai alapján 13 óráig 12711-en mentek szavazni Érden a 48 választókörből. 

A Helyi Választási Iroda adatai alapján 16 óráig 16134-en mentek el szavazni Érden a 48 választókörből.

A Helyi Választási Iroda adatai alapján 17:30-ig 20548-an mentek el szavazni Érden a 48 választókörből.

T. Mészáros András, Érd polgármestere a Teleki Sámuel Általános Iskolában szavazott családjával.
Would you like to replay the video?
 
Dr. Aradszki András, térségünk országgyűlési képviselője az Érdligeti Általános Iskolában voksolt.
Would you like to replay the video?

Az exit pollok alapján a népszavazás elsöprő győzelmet hozott azok számára, akik elutasítják a felső korlát nélküli kötelező uniós betelepítést, erős nemzetállamot szeretnének, illetve azok számára is, akik hisznek a demokráciában, vagyis hogy az embereket érdemes megkérdezni az őket közvetlenül érintő kérdésekben – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke közvetlenül az urnazárás után.

 Szavazni csak személyesen lehet, a voksolás helyéről a jogosultakat már korábban értesítette a választási iroda. Miként az ország­gyűlési és az önkormányzati választások alkalmával, a személyazonosságot és a lakcímet a szavazatszámláló bizottság előtt kinek-kinek most is igazolnia kell. A fényképes személyazonosító igazolvány, esetleg az útlevél vagy a jogosítvány mellett szükséges a lakcímkártya bemutatása is.

A jogosult polgár ezután aláírja a választói névjegyzéket, s a bizottságtól a borítékkal együtt átveszi a szavazólapot. Fontos tudnivaló, hogy a szavazólapot a bal felső sarkán a választópolgár előtt lebélyegzi a bizottság egyik tagja. A szavazás titkos, mindenki ennek megfelelően dönti el, hogyan él választójogával.

A jogosultnak erre a kérdésre kell választ adnia: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Lényeges rendelkezés, hogy érvényesen csak igennel vagy nemmel lehet szavazni.

A választók ennek megfelelően helyezhetik el az ikszet vagy a keresztet a szavazólapon, az adott válasznál látható karikában. A voksolás után a szavazólap borítékba helyezve vagy anélkül is bedobható az urnába, a boríték használata tehát nem kötelező.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet, ezt követően már nem fogadják a jelentkezőket. Aki egészségi állapota miatt nem tudja felkeresni a szavazóhelyiséget, vasárnap délután három óráig a szavazatszámláló bizottságtól még kérheti, hogy mozgóurnával voksolhasson. Ilyenkor a bizottság két tagja keresi fel a jogosultat.

A Nemzeti Választási Iroda kalkulációja szerint az első nem hivatalos eredmény vasárnap este 10-11 órakor várható. A belföldi voksokhoz természetesen hozzászámítják a külképviseleteken leadott szavazatokat és az időközben beérkező külhoni levélszavazatokat is. A Magyarországon lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok közül több mint 270 ezren kérték felvételüket a névjegyzékbe.

A népszavazás akkor érvényes, ha az állampolgárok több mint fele érvényesen szavazott, s akkor eredményes, ha az így voksolók több mint ötven százaléka azonos választ adott a kérdésre. Mint minden más alkalommal, a választási eljárás és az eredmény megállapítása egyébként most is bírói kontroll alatt áll. A végső, hivatalos eredmény kihirdetése így csak a jogorvoslatok lezárása után történhet meg. A folyamat akár több hetet is igénybe vehet.

Címkék