Ennél nincs nagyobb dráma!

A remény hal meg utoljára. Nem volt egyszerű dolga a magyar női röplabda-válogatottnak az Európa-bajnokságra való kijutás szempontjából, hiszen a pótselejtező első mérkőzésén Románia 3:0-ra legyőzte Jan de Brandt lányait. A feladat adott volt, 3:0-ra vagy 3:1-re kell legyőzni őket és akkor még nincs vége, mert következik a mindent eldöntő aranyszett. Az első szettet nyerték a vendégek, ám a mieink szinte lehetetlen feladatot teljesítettek azzal, hogy 3:1 után a döntő játszmát is megnyerték.

Hasonló tartalmaink:

A feladat megoldása nem indult túl könnyen, ha csak arra gondolunk, hogy a románok szerezték a meccs első négy pontját, aztán mondjuk a szövetségi kapitány lenyugtatta a lányokat. Még az első technikai szünetben öttel mentek a vendégek, ám a csapatkapitány, Liliom Rita és Horváth Dóra is elkezdte termelni a pontokat, sőt, hozzájuk Nagy Eszter és Szakmáry Gréta is csatlakozott, ám hiába, hiszen az első játszma végét a románok bírták jobban, a mieink nem pörögtek fel kellően, s Davide Delmati csapata 25:14-re hozta a nyitó játékrészt.

Már többször láthattuk – akár az ÉRD Arénában is –, hogy a röplabda azon különleges sportágak közé tartozik, amelyben minden játékrész egy-egy külön kismeccsnek számít. Ezt jól mutatta a második szettben mutatott játékunk, hiába volt 3:1 oda az első labdamenetekben, ezt követően többek között Horváth Dóra négy pontjának köszönhetően10:3-ra fordítottak a magyarok. Aztán ugyan többször is faragtak hátrányukból a románok, de a mieink egészen a játszma végéig őrizték két-hárompontos előnyüket. A végjátékban tettek a résztvevők arról, hogy ne maradjunk izgalmak nélkül, a románok feljöttek egy pontra is, viszont egy outnak köszönhetően behúzták a szettet Szakmáry Grétáék, így nem volt veszve semmi (25:22).

A harmadik szett épp az első kettő egyvelege volt, mindkét együttesnek voltak hibái, de voltak gyönyörű megoldásai is, és ugyan az elején elléptek 8:4-re a románok, de volt visszaút, Dobi Edina zsinórban szerzett négy pontja után egyenlítettünk, sőt, Horváth Dóra és SzakmáryGréta révén 11:10-re fordítottunk. Aztán hol a magyarok, hol a románok egyenlítettek és vezettek, így ment egészen 18:18-ig, ám ez után a 19. román pont vitatható volt, mivel előtte liberójuk az antennán kívülrőljuttatta át a labdát. Ez után a románok hárompontos előnybe kerültek, (ismét) azt hittük, nincs visszaút, hiszen 23:20-as román vezetésnél az ellenfélnek két pont kellett volna az Eb-re való kijutáshoz, de sikerült visszahozni az esélyt, hiszen Nagy Eszter két pontjának köszönhetően egyenlítettünk (24:24). Sőt, átvettük a vezetést is, majd érkezett előbb Szakmáry Gréta pontja, utóbb pedig egy román out, a mieink 27:25-re hozták a játszmát, ezzel együtt életben hagyták kijutási esélyeiket.

Hogy mennyire együtt van ez a magyar válogatott, azt már az elmúlt hónapokban le lehetett szűrni, hiszen tulajdonképpen a teljes szeptembert együtt töltötte a csapat, ez pedig tartást is adott Tálas Zsuzsannáéknak. Amit jeleznek Molcsányi Rita Király Gábort megszégyenítő vetődései, a teljes csapat túlbuzgósága és a cseresarok is, hiszen amíg Kötél Dóra hangjával, addig Pintér Andrea imára kulcsolt kézzel, Nagy Eszter pörgéssel, és úgy általában tapssal buzdította társait – bár utóbbi elenyészett a publikumnak köszönhetően.

És az is ritka momentum, amikor az addig szinte egy másodpercet sem tétovázó és nyugodtan játszó románok földhöz vágják a labdát, mert a negyedik szett elején hiába vezettek 5:3-ra, az első szünetben mi örülhettünk a 8:6-os magyar vezetésnek. Aztán „nyugodtan” fojt a meccs, mármint olyan szempontból, hogy 16:11 volt a második technikai szünetben, és a játszma végéig is maradt a különbség. A 25:19-es játszmagyőzelemmel a magyar válogatott kiharcolta az aranyszettet!

Ha eddig nem, akkor viszont a döntő játszma kezdetén felrobbant az ÉRD Aréna, de volt is ok rá, mivel 5:2-nél a románok időt kértek. Hiába, mert a hárompontos különbség megmaradt, aztán 13:13-nál még melegnek tűnt a pite, de a lélektani előnyt és ezzel a 2017-es azeri, grúz közös rendezésű Európa-bajnokságra való kijutást és a meccset nem veszthette el a magyar válogatott. Az aranyszettet 15:13-ra nyerték Liliom Ritáék, így ott lesznek a kontinensviadalon!

„Nem hinném, hogy erre igennel kellene válaszolnom” – mondta nevetve (és a tőle megszokott mosollyal az arcán) Tálas Zsuzsanna arra a kérdésünkre, hogy direkt csinálták-e, hogy ilyen drámai lett a pótselejtező. „Döcögősen indult, pont ahogy Romániában, de nagyon jól zárult. Nem tudom mi volt velünk az első szettben, megilletődtünk, álmoskásan kezdtünk, aztán a második szettben átlendültünk, a harmadikban meg még jobban átlendültünk, hiszen továbbjutást érő labdája volt a román csapatnak, de hatalmas mélységekből feltámadva megnyertük azt a szettet.”

„Úgy látszik, erősek vagyunk fejben, hiszen hónapok óta együtt vagyunk, illetve talán ezekben a helyzetekben kijött a hazai pálya előnye. Fantasztikus volt a közönség, a szurkolótábor, még akkor is, amikor vezetett az ellenfél, akkor is ott voltak mögöttünk, mint hetedik ember. Fejben váltottunk és lehetetlent nem ismerve mentünk és mindig a következő feladatra, pontra koncentráltunk.” – jegyezte meg a feladó.

Az azeri, grúz közös rendezésű női röplabda Európa-bajnokságot 2017 őszén rendezik, ám addig vár feladat a csapatra, hiszen a következő évben a World Grand Prix sorozatban és a világbajnoki selejtezőben is érdekeltek lesznek a mieink – természetesen az Eb mellett –, így nem vár könnyű feladat a szakvezetésre a közeljövőben.

Röplabda Európa-bajnoki selejtező, harmadik forduló
MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 3:1 (–14, 22, 25, 19,) – aranyszettel: 15:13
ÉRD Aréna, 1600 néző. Vezette: Fuentes (spanyol), Fischer (német)
MAGYARORSZÁG: LILIOM 17, SZAKMÁRY 19, DOBI 11, TÁLAS 2, HORVÁTH D. 26, Nagy E. 8 Csere: MOLCSÁNYI (liberó), Dékány 1, Kötél Zs., Bleicher, Pintér A.
Szövetségi kapitány: Jan de Brandt

ROMÁNIA: SALAORU 15, Onyejekwe 8, Baciu 10, CAZACU 22, Fales 10, Kapelovies 3
Csere: Albu, ISPAS (liberók), Bacsis, Tataru, Rogojinaru 2
Szövetségi kapitány: Davide Delmati

Az eredmény alakulása. I. játszma: 0:4, 3:8, 8:9, 11:16, 12:19, 14:25. II. játszma: 1:3, 8:3, 14:8, 16:10, 19:12, 22:21, 25:22. III. játszma: 3:3, 4:8, 11:10, 13:11, 15:16, 18:21, 22:24, 27:25. IV. játszma: 3:5, 8:6, 13:9, 16:11, 20:15, 25:19. Aranyszett: 5:3, 8:5, 11:10, 13:13, 15:13.

Továbbjutott: MAGYARORSZÁG, aranyszettel.

Jan De Brandt: – Az elején szörnyen játszottunk, a harmadik szett volt a kulcs, ami után beindult a gépezet és megállíthatatlan volt a csapat. Boldog vagyok, mert ez egy újabb történelmi pillanat volt a magyar röplabdázás történetében

Davide Delmati: – Nehéz mit mondani, hiszen aranyszett után estünk el az Eb-kvalifikációtól, ráadásul ebben 13:13 is volt az állás. A magyar válogatott bizonyította, hogy nagyon jó csapat, s bár küzdöttünk, többször is fontos pillanatokban hibáztunk.

Címkék