Emlékezés 56-ra a VMG-ben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója emlékére ünnepséget tartott az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium. Az intézmény tanulói az egykori eseményeket egy színdarab előadásával elevenítették fel, a Szepes Gyula Művelődési Központ színháztermében.

Hasonló tartalmaink:

Az iskola diákjai az egyik pedagógus, Ungvári Zsolt, Hat meghívó című színdarabját adták elő. Az előadás azt a kérdést boncolgatja, hogy a főhőst, ki/vagy mi juttatta börtönbe az 1956-os események után.

A diákok nagyon élvezték a rájuk bízott feladatot, teljesen átélték az akkori események hangulatát, hiszen az akkori hősök ma is köztünk élnek, s ma már unokáiknak mesélik, hogy mi történt hatvan évvel ezelőtt.

Az 1956-os év slágere a Bárhogy lesz, úgy lesz volt. Október 23-án azonban az egyetemi ifjúság és a hozzá csatlakozó tömeg azt mondta: ne legyen akárhogy! Elég volt a megalázottságból, a félelemből és kiszolgáltatottságból, az éjszakai elhurcolásokból és a rögtönítélő népbírósági perekből.Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be november 10-én.

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca így végül elbukott.

Címkék