Figyelmeztetik az érdi gyerekorvosokat

Figyelmezteti az érdi gyermekorvosokat az önkormányzat. Etikátlannak tarják ugyanis, hogy a nem kötelező, ám az önkormányzat által támogatott védőoltások beadásáért, vagy a receptek felírásáért plusz pénzt kérnek a szülőktől. Az erről szóló tájékoztatót minden gyermekorvos megkapja. 

Hasonló tartalmaink:

Dr. Bács István alpolgármester az érdi sajtónak elmondta, hogy az elmúlt hetekben megszaporodtak azok a bejelentések az önkormányzatnál, amelyek azt kifogásolták, hogy egyes gyermek háziorvosok pénzt kérnek a kötelezően beadandó védőoltásokért, az igazolásokért, valamint az első utáni további receptek felírásáért.

Az alpolgármester emlékeztetett, hogy az önkormányzat számos nem kötelező védőoltást támogat, aminek beadási gyakorlata az, hogy a szülő számlára megvásárolja a vakcinát, majd az önkormányzat egy igénylőlap alapján visszatéríti a kifizetett összeget. Dr. Bács István elmondta, hogy azért hozták meg korábban ezt a döntést, hogy azok a rászoruló családok is be tudják adatni a védőoltásokat, akiknek korábban anyagi helyzetük miatt nem volt erre lehetőségük.

Amint a városvezetés tudomására jutottak ezek az esetek, azonnal kezdeményezték, hogy az Egészségügyi Bizottság tárgyaljon róla. A bizottság álláspontja pedig megegyezik a városvezetésével, vagyis etikátlannak tartják, hogy a támogatott (nem kötelező) védőoltások beadásáért valaki(k) pénzt kér(nek). Ugyanakkor Dr. Bács István alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy 1997. évi 83. törvény 18. paragrafusa szerint a háziorvosoknak lehetőségük nyílik ezért pénzt kérni, azonban erről minden esetben kötelesek számlát adni a szülőnek.

Dr. Bács István arra kéri az érdi szülőket, hogy jelezzék az önkormányzatnak, ha a jövőben a fent leírt szolgáltatásokért pénzt kérnek, ugyanis az önkormányzat felelőssége, hogy a feladat el legyen látva. A háziorvosok az önkormányzattal állnak szerződésben,  így ennek okán az önkormányzat úgy véli, hogy a szabad orvos választás tükrében a szülő eldöntheti, hogy melyik orvos vár plusz javadalmazást az egyes szolgáltatásokért, vagyis nyilvánosságra hozzák azoknak az orvosoknak a nevét, akik pénzt kérnek a szolgáltatásaikért.

Címkék