Újabb kameraprogram indulhat

Az útfejlesztési  program mellett több fontos beszámolót fogadott el csütörtöki ülésén a képviselő-testület. Szó esett egy újabb – kétszázmillió forintos – kameraprogramról is, amit a Modern Városok Program bizottsága jóváhagyott. A közgyűlésen nem került sor az összes napirendi pont megtárgyalására: T. Mészáros András polgármester  berekesztette az ülést, rendzavarók bekiabálása miatt.

Hasonló tartalmaink:

Érd közgyűlése egyhangúlag elfogadta a város útfejlesztési koncepciója alapján a soron következő feladatok ütemezését. Mint dr. Bács István alpolgármester elmondta, az útfejlesztés első üteme a csatornaberuházás után zajlott, a második ütem pedig 5 milliárd forintból valósul majd meg: állami ( pl. Törökbálinti út, Vadlúd utcai csomópont) és önkormányzati kezelésű (pl. Ercsi út) utak és csomópontok újulnak meg ebből a forrásból. A támogatási szerződések a napokban érkeztek meg e projektekkel kapcsolatban.

– Számításaink szerint a munkálatok 2020-ra fejeződnek be úgy, hogy ezeken az utakon a forgalmat meg kell tartanunk – mondta Bács István, hozzátérve: egyes területeken, mint például a Vadlúd utca és a Zámori út találkozásánál, évtizedek óta várnak a lakók a most megvalósuló rendezésre.

– Az útépítési program harmadik fázisa az a 60 milliárd forintos fejlesztés, amit Aradszki András államtitkár a kormány elé terjeszt. Várhatóan a választások utáni első-második kormányülésen már napirenden lesz ez a téma. A munkát még idén szeretnénk elkezdeni – tette hozzá Bács István, hangsúlyozva: bíznak benne, hogy a hatvanmilliárdból az idei évre előirányzott, hozzávetőlegesen tízmilliárd forint rendelkezésre áll majd, és még ebben az évben elkezdődhet a lakóutak építése.
– Reméljük, öt éven belül fel tudjuk számolni a jelenlegi helyzetet, és az érdi utcák legalább 96 százalékban aszfaltosak lesznek – jegyezte meg Bács István.

– Az, hogy a közgyűlés ellenzéki tagjai megszavazták az előterjesztést, és száz százalékosan beálltak Aradszki András mögé, és támogatják a munkáját, nagy örömünkre szolgál. Bízunk benne, hogy ez a választás után is így lesz, az elkövetkező két hétben pedig nemcsak a szavazatukkal, hanem a közvélemény előtt is támogatni fogják Aradszki Andrást, hogy a jövőben ugyanezt a munkát, ugyanebben a pozícióban el tudja végezni – tette hozzá.

A közgyűlés beszámolót hallgatott meg többek között a kameraprogram megvalósulásának helyzetéről. Bács István ezzel kapcsolatban elmondta: az internetes hálózat kiépült, zajlik a kamerák felszerelése. Az eszközök telepítése nyáron zárul majd.

– Van egy további kétszáz millió forintos kamerafejlesztési programunk, amit a Modern Városok Program bizottsága jóváhagyott, a felelős miniszter aláírta, és jelenleg már csak a bürokratikus körök lefutására várunk. Bízom benne, 2019 második felére a most kiépítés alatt álló 150 kamerahely mellett további 150-nel bővíteni tudjuk a hálózatot – tette hozzá Bács István.

A grémium döntött arról, hogy a Pedagógus II. fokozatba lépett óvodapedagógusok bruttó 10 ezer, a mesterpedagógusok bruttó 30 ezer forint pluszjövedelemet kapnak havonta. Mint az alpolgármester elmondta, ez a juttatás visszamenőleg, 2018 január elsejétől jár az érintetteknek. Ezzel a lépéssel az önkormányzat elismeri az óvónők magas szintű pedagógiai munkáját.

A közgyűlésen nem került sor az összes napirendi pont megtárgyalására: T. Mészáros András polgármester ugyanis berekesztette az ülést, rendzavarók bekiabálása miatt.

– Az ország különböző részeiről érkezett LMP-s csőcselék zavarta meg a közgyűlés munkáját. Volt egy előterjesztésünk, ami azt tartalmazta, hogy az Elvira majort meg szeretnénk őrizni jelenlegi formájában. A zavargók nem olvasták el az előterjesztést, egy-egy szót kiragadtak belőle, és azt harsogták. Ezt felháborítónak tartom. Mi, érdiek, Érdért szeretnénk dolgozni, azok viszont, akik most táblákkal, bekiabálással zavarták meg a munkát, nem is érdiek – zárta szavait Bács István.

Pulai Edina (Jobbik) tudósítónknak azt hangsúlyozta: első alkalommal fordult elő nyolc év alatt ilyen eset a közgyűlésben.
– Amit nehezményeztek, az nem is volt az ülés napirendjének témája. A közgyűlést meg kellett szakítani a viselkedésük miatt. Így voltak olyan napirendi pontok, amelyekről nem tudtunk dönteni; köztük határidősek is – húzta alá a képviselő.

Pulai Edina útprogrammal kapcsolatban elmondta: nagyon örül ennek a nagymértékű támogatásnak, amelynek köszönhetően biztonságosabb lesz a közlekedés Érden, és megoldódhat a lakóutak problémája is.
– Nagy a város területe, nőtt a lélekszám, a város az útépítésekkel ezt nem tudta követni, most azonban sor kerülhet erre a feladatra is. Ezt én csak támogatni tudom – hangsúlyozta Pulai Edina.

Címkék