Felkészülés a téli közlekedésre

Az őszi-tél átállás kapcsán tartott ellenőrzést az Érdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a városban. Az általános közúti ellenőrzés mellett sebességet is mértek az egyenruhások, a szabályosan közlekedőknek pedig láthatósági mellényt és jégkaparót adtak ajándékba.

Hasonló tartalmaink:

Az őszi időszakban rövidülnek a nappalok, gyakoribbak lesznek az esőáztatta utak, majd idővel a köd is nehezíti a közlekedést. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét, illetve saját magát is ezekre a körülményekre.

Az őszi és a téli hónapokban bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket, míg az észlelhetőség hiányosságai főként a gyalogosok és kerékpárosok részére jelent többletkockázatot. Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Ebben az időszakban általában a menetidő is nő, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról. A késéseket soha ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel szükségtelenül és aránytalanul nagy veszélybe hozzák magukat, családtagjaikat, valamint más közlekedők testi épségét és életét. A közlekedés során soha ne feledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra, valamint mások értékeire, mint ahogy azt másoktól elvárják.

Az őszi-téli átállás során fontos:
a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése
a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék és a páramentesítő használata
nagyobb követési távolságot tartva, lassabban vezetni
utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett és a célállomás szerinti országban vezettek-e be az időjárási körülmények miatt valamilyen korlátozást, például a téli gumik, vagy a hólánc kötelező használatát
a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni vezetéstechnikai pályákon
a száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván
huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is
érdemes tájékozódni az Útinformnál az út – és időjárási viszonyokról, hiszen adott esetben biztonságosabb, ha nem személygépkocsival indulunk útnak.

Címkék