Közmeghallgatást tartottak (frissült)

Közmeghallgatást tartott Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata csütörtökön este a Polgárok Háza dísztermében. A lakosok ez alkalommal is számos kérdést intéztek dr. Bács István, alpolgármesterhez valamint a képviselőkhöz.

Hasonló tartalmaink:

Megtartotta rendes évi közmeghallgatását a város vezetése. Dr. Bács István (Fidesz-KDNP) alpolgármester bevezetőjében hangsúlyozta, hogy nem ez az egyetlen alkalom az évben, amikor a lakók a képviselőkkel, illetve a városvezetőkkel találkozhatnak és megfogalmazhatják észrevételeiket, hiszen az irodáik nyitva állnak egész évben a lakosság előtt. Az alpolgármester elmondta, hogy T. Mészáros András polgármester minden kedden fogadóórát tart, ahová bárkinek lehetősége van bejelentkezni és tájékozódni az őt érdeklő kérdésekről.

Az alpolgármester ezután átadta a szót a megjelenteknek. Elsőként egy Ágota utcai lakó fogalmazott meg kérdéseket, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az Erika utcai buszmegálló öbölnél rendszeresen áll a víz, kevés a hely a Posta parkolónál, valamint, hogy hiába cserélték LED-esre a lámpákat Érden, ha a gallyak kitakarják a burákat. Válaszul az alpolgármester elmondta, hogy az Érdi Közterület Fenntartó Intézmény folyamatosan bejelentés útján gyéríti a fákat, amik belógnak a köztéri lámpák elé, de mivel rengeteg helyről érkezik jelzés ezzel kapcsolatban, a munka is lassan halad. A Posta parkolójával kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy az Adél utca felől nyilvános; ingyenes ügyfélparkoló áll az autósok rendelkezésére, a STOP SHOP-nál pedig P+R parkoló található, ahonnan könnyedén gyalogosan megközelíthető az Angyalka utcai intézmény. Végül a buszmegállóban tapasztalható állapotokkal kapcsolatban ígéret hangzott el, hogy kivizsgálják, és a kérdezőnek írásban adnak választ a megoldással kapcsolatban.

A Hírnök utcában élő család arra volt kíváncsi, hogy megépül-e az ún. delta vágány az Érdet Székesfehérvárral összekötő vasúti vonalon, ugyanis a tervek szerint több házat – a többi között egy húszlakásos társasházat kell kisajátítania az építő NIF Zrt-nek – azonban az ott élők elmondása szerint még semmilyen megkeresés nem érkezett feléjük az állami cégtől. Az alpolgármester, mint a terület képviselője arról adott információt, hogy éppen a napokban írtak levelet az állami beruházónak, amiben hivatalosan is információt kértek arról, amit korábban szóban elmondtak az önkormányzatnak, hogy 2017 tavaszán fogják megkeresni az érintetteket a kisajátítással kapcsolatban és valamennyiükkel egyenként fognak tárgyalni. Dr. Bács elmondta, hogy szívügyének tekinti az ügyet és már többször hangsúlyozta, hogy az önkormányzat csak és kizárólag akkor ad hozzájárulást a delta vágány megépítéséhez, ha az ott élőket a NIF Zrt. azonnal és teljes körűen kártalanítja.

A parkvárosi Borbolya utcából egy férfi arról érdeklődött, hogy hogyan kívánja megoldani a város a forgalomirányítás a Törökbálinti út – Szövő utca sarkán, ahol az új törökbálinti M7-es le és felhajtó miatt a korábbinál is sokkal nagyobb a forgalom. Ugyanez a lakó érdeklődött még arról, hogy végez-e a város levegőtisztasági méréseket. Válaszul elhangzott, hogy 2016-ban az önkormányzat 15 millió forintot fordít a levegőszennyezettség mérésre. Két helyszínen végeznek vizsgálatokat a Levegő Munkacsoporttal együttműködve, s amint olyan szakaszban tart majd az elemzés, hogy arról be lehet számolni, úgy meg is történik majd. A Törökbálinti – Szövő utca kereszteződésében lámpás csomópont fog épülni a Modern Városok Program részeként.

Az Alsóvölgyi utcában élő városlakó arra hívta fel a figyelmet, hogy rendszeresen jár közgyűlésre és sajnálja, hogy az ott felvetett kérdésekre adott válaszok gyakran nem jutnak el a nyilvánossághoz, mert sok esetben csak írásban ad választ a hivatal 15 napon belül. Azt kérte, hogy biztosítson fórumot az önkormányzat arra, hogy ezek a válaszok megjelenjek szélesebb körben is. Az ülést vezető Dr. Bács István elmondta, hogy a jövőben a www.erd.hu weboldalon teszik közzé a közgyűlésen a képviselők által felvetett kérdésekre adott válaszokat.

A Czabai-kert tulajdonosa arról érdeklődött, hogy mikor valósul meg az üveg hulladék szelektív gyűjtése Érden, valamint tájékoztatást kért az EUROVELO 6 kerékpárút fejlesztés állásáról is. Dr. Bács István az üveggyűjtésével kapcsolatban elmondta, hogy az ÉTH pályázati forrás útján kísérleti jelleggel Parkvárosban 1000 háztartásban megpróbálta bevezetni a lehetőséget, azonban több mint 50 százalék volt azoknak az aránya, akik nem akartak élni ezzel az alternatívával, így egyenlőre nem látja értelmét a város, hogy plusz forrásokat vonjanak el máshonnan egy egyenlőre nem működő rendszer bevezetése miatt. A kerékpárúttal kapcsolatban Simó Károly (FIDESZ-KDNP) alpolgármester elmondta, hogy a kerékpárutat a NIF Zrt. építi, így nem a városi kasszából von el pénzt. Az Eurovelo6 elnevezésű európai uniós program keretében pályázik  ugyanis Érd, Nagytétény és Százhalombatta egy olyan kerékpárút megépítése érdekében, amely a három települést kötné össze, de kompon keresztül egészen a Csepel-szigetig vezetne, később pedig a Balatonig is el lehetne jutni rajta két keréken. Az építkezés várhatóan jövőre el fog kezdődni.

Egy Petőfi utcai városlakó szintén panaszkodott a Postánál lévő parkolási problémákra, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a Gárdonyi iskolánál és a VMG-nél reggel és délután nagyon nehéz közlekedni, mert a szülők egymást akadályozzák gépjárműveikkel. A parkolási problémákkal kapcsolatban válaszként elhangzott, hogy a Vörösmarty Gimnáziumnál hamarosan megoldódnak a parkolási problémák, mert az Erkel utca felől a paplak területén parkolók fognak létesülni és az utcát is kibővítik, valamint a NIF Zrt. az Érd felső vasútállomás felújításához kapcsolódóan a Bethlen Gábor utcában 25 parkolót fog építeni. Azért csak ennyit, mert az ott található nyárfákon sárgarigó fészkel. A sárgarigó pedig védett állat, így a madárállomány fenntartásának érdekében nincs lehetőség további bővítésre.

A Badacsonyi utcából érkező lakó három kérdést fogalmazott meg. Arra volt kíváncsi, hogy mennyibe kerül egy átlagos érdi mellékutca aszfaltozása, hogy megépül-e az Ercsi úton a sportkomplexum, valamint, hogy az épülő kerékpárút hogyan kapcsolódik majd össze Érd-Parkvárossal. Az első kérdésre a jelenlévő alpolgármesterek nem tudtak egyértelmű választ adni, hiszen minden utca más, tudni kell milyen széles, van-e vízelvezetés, építenek-e szegélyt, milyen meredek az utca, mennyire forgalmas, milyen az alépítménye, van-e árok és a többi, így az alpolgármesterek csak annyit tudtak a kérdésre válaszul adni, hogy valamennyi érdi utca aszfaltozása egyéni felmérés kérdése. A sportkomplexum el fog készülni, futballpályák, wellness részleg, futópálya és street workout park is létesül. A kerékpárút parkvárossal történő összekötésével kapcsolatban Simó Károly alpolgármester elmondta, hogy reményei szerint épülnek majd szakaszok, amik az összekötést segítik, de véleménye szerint az fontosabb, hogy a jelenleg még nem leaszfaltozott utak szilárd burkolatot kapjanak.

Az Előljáró utca lakói arról érdeklődtek, hogy hogyan áll a Szent István-híd, a kivitelező mikor végez környezetfelmérést. A Szent István-híddal kapcsolatban válaszként elhangzott, hogy jövő tavasszal elkezdődik az építkezés, és a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő felveszi a kapcsolatot az ott lakókkal.

Egy városközpontban élő férfi arra panaszkodott, hogy Érd alsó és Érd felső között szinte soha nem működik a lift az aluljáróban, pedig nagyon sok idős ember és kismama kényszerül babakocsival lépcsőzni, vagy pedig a STOP SHOP felé kerülni. Válaszul Dr. Bács István elmondta, hogy folyamatosan jelzik a problémát a tulajdonos MÁV Zrt-nek, mert az aluljáró és a lift is a vasúttársaság tulajdona. A város megoldásul azt fogja tenni, hogy a hamarosan kihelyezendő 130 térfigyelő kamerából az aluljáróhoz is tenni fog, remélve, hogy a rongálókat elrendíti a lebukás esélye.

Egy Kálmán utcában lévő család azt kérte, hogy állítsa vissza az önkormányzat a korábban az ott élők pénzéből megcsináltatott martaszfaltot, mert a Kálmán utca a csatornázást követően más burkolatot kapott, ami a nagy forgalom miatt folyton kátyúsodik. Simó Károly alpolgármester azt ígérte, hogy helyszíni bejárást tartanak a bejelentett területen; és ha beigazolódik a felvetett probléma, úgy garanciális javítás keretében visszaállítják az eredeti burkolatot.

Az érdi Elvira Major őshonos ültetvényeiért aggódott egy parkvárosi lakó, mert az önkormányzat ipari parkot kíván létesíteni a terület egy részén. Az alpolgármester a kérdezőnek azt ígérte, hogy az önkormányzat 15 napon belül írásban választ ad a kérdésére, azonban a közmeghallgatás legvégén az üggyel kapcsolatban annyit elmondott, hogy nincs veszélyben a gyümölcsös, viszont annak érdekében, hogy a városnak növekedhessen az iparűzési adó bevétele, muszáj területet átminősíteni, hiszen hetente több alkalommal keresik meg az érdi önkormányzatot befektetők, akiknek jelen pillanatban nem áll módjában a város ipari területet eladni.

Egy parkvárosi asszony arról érdeklődött, hogy mennyi Érd adóssága, valamint, hogy mikor újítják fel a Tárnoki úti óvodát. Dr. Bács István a kérdésre elmondta, hogy megkapták a Napsugár Óvoda támogatási szerződését, így hamarosan el tudják kezdeni a felújítást, de csak úgy, hogyha megszervezik, hogy 4-5 hónap hosszan csak egy csoportszoba működjön, ugyanis olyan nagy volumenű munkát fognak ott végezni, ami indokolja, hogy addig az odajáró gyerekek más óvodában kapjanak elhelyezést. Az adóssággal kapcsolatban az alpolgármester elmondta, hogy Érdnek nincs adóssága, hiszen az Orbán-kormány 2013-ban konszolidálta a magyar települések tartozását.

 

Címkék