Ünnep, otthon nélkül

Hogyan karácsonyoznak azok, akik krízishelyzetben élnek? Lehet ünnepe azoknak, akik a mindennapokat is nehezen vészelik át? Mint összeállításunkból kiderül: a családotthonok mindent megtesznek, hogy lakóiknak karácsonyi hangulatot varázsoljanak.

Hasonló tartalmaink:

Érden élnek olyan családok, amelyek nem ünnepelhetik otthon a karácsonyt. Betegség, állástalanság, bedőlt hitel, megszűnt albérlet miatt elveszítették a fedelet a fejük fölül. A Szociális Gondozó Központhoz tartozó Családok Átmeneti Otthonában jelenleg hét ilyen család él.

– A karácsonyi készülődés nálunk már december elején megkezdődött: a gyerekekkel karácsonyfadíszeket, ünnepi dekorációt készítettünk, a vasárnaponkénti gyertyagyújtásoknál pedig az ünnepről beszélgettünk. A közös karácsonyozást nem szenteste tartjuk – azt meghagyjuk a családoknak –, hanem pár nappal korábban – mondta kérdésünkre Bereiné Petrik Mária, a Család- és Gyermekjóléti Központ egységvezetője.

A közös ünnepség fenyőállítással és -díszítéssel kezdődik, és egy közösen előadott darabbal folytatódik. Ezt követi az ajándékozás: kivétel nélkül mindenki személyre szóló ajándékokat kap, ezeket adományokból teremtik elő.

Szentestén a családok külön karácsonyoznak, saját szokásaik szerint. Szinte mindenki állít egy pici fát. Ha kell, az intézmény segít a szaloncukor, sőt, még az ajándék előteremtésében is. Volt olyan kislány, aki süteménnyel szerette volna meglepni az édesanyját – neki a sütésben segítettek az otthon munkatársai.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány családotthonában december 24-én tartják a közös karácsonyt is. Mint Godó Beáta, az országos befogadású átmeneti otthon vezetője lapunknak elmondta, a náluk élő nyolc család délelőtt közösen díszíti a fát, és délután, uzsonna után ünnepelnek és adják át a személyre szóló ajándékokat.

– Ezt követően családjaink külön karácsonyoznak. Van, aki elutazik a rokonokhoz, de többségük nálunk tölti az ünnepeket. Tavaly, tavalyelőtt nagyon nehéz sorsú családok laktak nálunk, de idén egy-két kivétellel tudnak egy kis pénzt fordítani az ünnepre. Szerencsére a kollégákkal alkalmunk volt élelmiszeradományokat gyűjteni egy-két bevásárlóközpontban, és ezeket mind szétosztottuk a családjaink között. Ez nemcsak a karácsonyi sütés-főzésben jelent segítséget, hanem a január átvészelésében is: mivel a januári családi pótlékot még decemberben megkapják és el is költik, az év első hónapja nagyon nehéz tud lenni – tette hozzá Godó Beáta.

A katolikus egyház által fenntartott Lea otthonban várandós, illetve kisgyermekes fiatal anyák és gyermekeik élnek, akik gyakran az apa elől, mellől menekültek el. Az anyukáknak jellemzően a gyes és a családi pótlék az egyetlen bevételük – ritkán fordul elő, hogy az apa tartásdíjat fizet. Abból a jövedelemből, ami még a negyvenezer forintot sem éri el, megélni sem könnyű, nemhogy karácsonyozni – így aztán az ünnep megteremtésében az otthon munkatársai segítenek a tizennyolc családnak.

– Az anyukák műsorral készülnek, és finom süteményeket sütnek, amivel a hozzánk látogató, betlehemező és éneklő gyerekeket – a Marianum iskola diákjait – vendégeljük meg. Közös karácsonyfát is állítunk, és megajándékozzuk a lakóinkat – mondta lapunknak Horváth Valéria intézményvezető-helyettes, akitől megtudtuk azt is: a csomagokat adományokból állítják össze. Nemcsak a kicsik, hanem az édesanyák is kapnak ilyenkor valamit.

– Ezek az anyukák a legkisebb dolognak is örülnek: tusfürdőnek, illatszereknek. Nincsenek nagy igényeik, hiszen számukra még ezek a hétköznapi dolgok is nehezen megfizethetőek – tette hozzá.

A tizennyolc családból tizenhat a Leában tölti a karácsonyt. Szomorú, de tény: ezek a fiatal anyák rendszerint teljesen egyedül, támogató családtag nélkül állnak a világban.

A Fészek Gyermekvédő Egyesület otthonában olyan gyermekek élnek, akik átmenetileg nem lakhatnak otthon (például azért, mert az édesanya kórházba került, vagy éppen válnak a szülők). Ez persze nem azt jelenti, hogy a család nem látogathatja a gyermeket; vannak, akik haza is mennek hétvégékre, csak a hétköznapokat töltik az intézményben. Karácsonykor többen a szüleiknél ünnepelnek, akik pedig a Fészekben maradnak, azokhoz az édesanyjuk jön el, aki ott is alhat ilyenkor – tudtuk meg Kisnémet Dávidné Irmától, az otthon vezetőjétől.

– A kollégákkal, adományozókkal, társintézményekkel pár nappal korábban közös karácsonyozást tartunk, szenteste pedig szűkebb körben ünneplünk. Ilyenkor mindenkinek teszünk ajándékot a fa alá. Azok a szülők, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy vásároljanak, adományozóink felajánlásai közül választhatnak ajándékot, így ők is tudnak valamit adni a gyereküknek – tette hozzá Kisnémet Irma, aki azzal zárta szavait: jelenleg tizenegy lakójuk van, számukra igyekeznek minél szebb ünnepet varázsolni.

Érdi Újság 

Ádám Katalin

Fotó: Fészek Egyesület (a tavalyi szentestén készült)

Címkék