ÉV VÉGÉIG TART AZ ELSZÁMOLÁS

Az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása volt az érdi-diósdi-tárnoki csatornázás, amely Érden 17 ezer háztartást érintett. A beruházás lezajlott, a város gyakorlatilag teljes egészében csatornázottá vált, ami jelentősen növelte az ingatlanok értékét. Elkezdődött az elszámolás időszaka, ami az év végéig véget érhet. Interjú Simó Károly alpolgármesterrel.

Hasonló tartalmaink:

- Hogyan zajlik az elszámolás a társulati tagokkal és mikorra érhet véget?

Amint arról tavaly év végi közleményből értesülhettek a társulati tagok, az elszámolási eljárás 2016 októberében elkezdődött és várhatóan 2017 év végéig tart. Ez egy többlépcsős folyamat.

Először az OTP Lakástakarékkal le kell zárni a közel 10.000 lakástakarékpénztári (LTP) szerződést. Ez a folyamat 2016 novemberében kezdődött el, ekkor járt ugyanis le az a 8 év, ameddig a lakástakakarékpénztári (LTP) szerződések esetén fizetni kellett a megtakarítást. A törvény szerint három hónap a kiutalási időszak. Ebben az időszakban minden érintett társulati tag kapott egy „kiutalási levelet” az OTP-től, amelynek kiküldését szintén a törvény írja elő. Az OTP 2017 márciusában jelezte, hogy kb. 3.000 szerződést sikerült lezárni. Ezek azok a szerződések, ahol a 8 év alatt időben és rendszeresen érkeztek a befizetések. A Társulatra engedményezett, érdekeltségi egységenként 236.000 Ft fölötti részt ezekben az esetekben már vissza is utalták az érintetteknek.

Ezt követően az OTP elkezdte lezárni azokat az LTP szerződéseket is, amelyekre nem a teljes összeget vagy nem az elvárt rendszerességgel fizették be a 8 év alatt a hozzájárulásokat. Mintegy 7.000 ilyen szerződés van, ezeket várhatóan májusig lehet lezárni.

Amint ez megtörtént, az Érdi Csatornamű Társulat minden egyes társulati tag számára el tudja készíteni a részletes elszámolást: mennyit fizetett be a társulati tag, ebből mennyi lett átutalva az LTP-hez, mennyi kiutalás érkezett be onnan a szerződés lezárása során. Szintén ekkor derül ki az egyenlegből, hogy van-e túlfizetés vagy elmaradás az adott társulati tagra vonatkoztatva.

Ha ezek az egyedi elszámolások megtörténtek, akkor lehet majd pontosan tudni, hogy összességében a társulati tagok együtt mennyi érdekeltségi hozzájárulást fizettek be 2008 óta. Becslések vannak, de a pontos összeg ekkor és ez alapján derül majd ki. Ezt összevetve azzal, hogy mennyivel kellett hozzájárulni az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program EU-s vagy állami támogatásból nem fedezett részéhez, ki fog derülni a hivatalos elszámolási eljárásban, hogy pontosan hogyan állunk. Várhatóan a törvény által előírt elszámolási eljárás 2017 végéig megtörténik, amikor megszűnik a Társulat és az adminisztrációt átveszi az önkormányzat.

Jelenlegi becslésünk szerint egyébként minden társulati tag, aki teljes egészében befizette a hozzájárulást, visszakap majd bizonyos összeget.

- Mennyi pénz jár vissza pontosan a társulati tagoknak?

Ezt egyedileg lehet megmondani és május végéig derül ki egészen pontosan. Az, hogy az egyes társulati tagok mennyit kaphatnak vissza, sok mindentől függ. Például attól, hogy teljes egészében befizette-e, vagy ha részletekben fizette be, mindig határidőre fizetett-e. Ettől függött sok esetben ugyanis az állami támogatás az LTP szerződéseknél.

Az alap összeg attól is függ, hogy az elszámolási eljárás során, amit a törvény ír elő, mekkora lesz az az összeg, amit együttesen a társulati tagok nevében az Érdi Csatornamű Társulat át kell adjon a beruházás céljaira az önkormányzatnak. Amikor indult a beruházás, természetesen voltak becslések (akkor kb. 4,2 milliárd forintot becsültek). A becslésnél figyelembe vették azt is, hogy mindig, mindenhol van valamennyi százalék, amelyet adók módjára sem lehet behajtani évek alatt sem.

De a beruházás megvalósítása során – 8 év alatt –  is sok jogszabályi változás történt, elég például ha a házi átemelőkre gondolunk. Míg az indulásnál ezzel nem kellett számolnunk, azaz 2008-ban a jogszabály azt írta elő, hogy ez az érintett ingatlantulajdonosok költsége lesz, a műszaki átadás előtt pár nappal 2013-ban változott a jogszabály, így a beruházás részévé vált ezek beszerzése és telepítése is. Ez önmagában több százmillió forinttal növelte a beruházáshoz szükséges önrészt, mert ezeket az EU nem finanszírozta. De a beruházás megvalósítása során derültek ki egyéb kötelezően megvalósítandó beruházások is (pl. a csatornavédelem okán vízelvezetési, útburkolat megerősítési munkák), amelyek szintén az önrészt növelték. Ezek elszámolása a beruházóval folyamatban van és hamarosan beszámolunk a nyilvánosság előtt is róla.

- Az LTP fizetők állami támogatást és kamatokat kaptak a lakástakarékpénztári szerződésükre, kb. 60.000 Ft értékben. Ezzel mi fog történni?

Amint azt 2008-ban, az indulásnál is a helyi sajtóban, lakossági fórumokon, személyes találkozásnál elmondtuk, akik egy összegben nem tudták vagy nem kívánták befizetni a 250.000 Ft-ot, azok számára kidolgoztunk egy olyan pénzügyi konstrukciót, amely egy lakástakarékpénztári szerződéssel oldja meg a részletfizetést. Ez röviden az jelenti, hogy a részletekben fizetők kb. 250.000 Ft-ot fizettek be a társulathoz, de nem kellett kamatot fizetni mint máshol szoktak, mert a lakástakarék szerződéshez kapott állami támogatás és kamat fedezte a részletfizetés költségeit.

Azt az összeget, amely a részletekben fizetőkre esik, a Társulás egy banki hitelnek megfelelő kötvénykibocsátással teremtette elő. Ennek kamatai vannak, ami bármilyen kedvező kamatozású is, de így is több mint 300 millió Ft kamatot kellett eddig fizetni..

- Mennyibe került a Társulat működése?

Amint arról minden évben a helyi sajtóban is beszámoltunk, az Érdi Csatornamű Társulat évente kb. 50-60 millió Ft-ból gazdálkodott. Ez a költség az ügyfélszolgálati iroda fenntartását és az itt dolgozó munkatársak bérét, a banki díjakat (beszedések, utalások, postai csekkek, stb), a tagokkal való levelezést, könyvelést, stb jelentette. Köszönet illeti a Társulat tisztségviselőit, a küldötteket, az intézőbizottság és az ellenőrző bizottság tagjait, akik kilencedik éve társadalmi munkában, tiszteletdíj nélkül végzik munkájukat. Az ő önkéntes munkájuk nélkül nem valósulhatott volna meg az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása, amely teljes egészében csatornázottá tette a várost.

- Mikor kerülhet sor újabb tájékoztatásra?

Amint azt közleményünkben jeleztük, most az OTP-vel való elszámolás folyik, a következő szakasz az elszámolásban 2017 májusában lesz.

- Miért terjesztik a közösségi médiában néhányan, hogy nem lesz elszámolás?

A HVG című hetilapban megjelent egy hazug állítás, amellyel kapcsolatban már helyreigazítással éltünk. Évek óta azt mondjuk – és ennek a lap újságírója is utánanézhetett volna, ha jó szándékkal, de legalábbis objektíven akart volna írni –, hogy forintra pontosan mindennel el kívánunk számolni, ha annak eljött az ideje. Amint a fenti ütemezésből is látható, előbb azt kell pontosan megtudni, hogy mennyi pénz folyt be, utána lehet azzal el is számolni. Vagyis a program lezárása során minden forinttal pontosan elszámolunk és minden egyes forintot, ami visszajár, vissza fogunk fizetni azoknak, akik azt befizették.

(fotó: Boros Sándor, helyszín: Alsóerdősor utca csatornázás után)

Címkék