A biztonságos nethasználatról, gyermekeink védelmében

A biztonságos internethasználat szabályaira hívja fel  a figyelmet az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Mint hangsúlyozzák: az online világban, az interneten számos veszéllyel találkozhatunk, bűncselekmények, szabálysértések áldozataivá válhatunk, de mi is árthatunk másoknak.
Hasonló tartalmaink:
A napokban különböző forrásokból olyan hírek jelentek meg, amelyek egy, az interneten szerveződő, öngyilkosságra felhívó, abban segédkező jogellenes tevékenységre hívták fel a figyelmet. A rendőrségre az elmúlt hónapokban nem érkezett bejelentés az ún. „Kék Bálna” csoport tevékenységével, illetve annak a magyarországi fiatalokra gyakorolt végzetes hatásával kapcsolatosan – áll a szolgálat közleményében.

Mint hangsúlyozzák: rendkívül fontos a tudatos internet-használat mind a fiatal, mind pedig a felnőtt korosztály tekintetében. A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, akik iránt a felnőttek felelősséggel tartoznak. Fontos tehát, hogy a betartsuk és betartassuk a biztonságos netezés szabályait:

Számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságos böngészést tesz lehetővé: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt.

A szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg, vagy mennyi időt tölthetnek a neten.

A közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait.

Ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket; a személyiségi jogok a neten is élnek.

Beszélgessünk a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról (ahogy a mesékről is). Célszerű megkérni a gyermekünket arra, hogy időnként mutassa meg a profiloldalát. A szülők vegyenek részt a gyermek virtuális éltében is. Mindezt akkor lehet megvalósítani, ha a szülő és a gyermek között kialakul egy kölcsönös bizalom. Ehhez az szükséges, hogy nap mint nap szakítsanak időt gyermekükre, bizalmas beszélgetésre, közös időtöltésre függetlenül attól, hogy a gyermek apróbb, vagy már lázadó tizenéves.

A rendőrség iskolai programjainak része a biztonságos internetezésre, az online veszélyekre való felhívás, a gondok és problémák interaktív megbeszélése. A biztonságos internethasználattal kapcsolatban készült tájékoztató itt érhető el.

Ha további információra van szükségük, forduljanak bizalommal a rendőrség bűnmegelőzési egységeihez.

A tudatos internethasználattal és a segítség számtalan lehetőségével találkozhatunk még többek között az alábbi oldalakon:

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, ahol chatelve is értekezhetnek, de a 06-1-116-111-es telefonszámon is elérhetőek; a biztonságos internetezéssel kapcsolatban hasznos információk találhatók még itt és itt.

Káros tartalmakról a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság itt várja a bejelentéseket.

Címkék