A nagy főzelékcsata

Zöldborsóleves, almaleves, paradicsomleves, krumpli- és lencsefőzelék, sztrapacska – ezeket a fogásokat főzte az ország összes szakközépiskolás szakácstanulója, és szolgálta fel minden pincérnek készülő diákja a kilencedikesek szintvizsgáján.

Hasonló tartalmaink:

Természetesen nemcsak e kettő, hanem az összes szakközépiskolai szakon szintvizsgát kellett tenniük a kilencedikeseknek – aki ezen nem ment át, az ugyan ismételhet, de jobban jár, ha új szakmát választ magának.

A Kós Szakiskolában százhúsz diák tett szintvizsgát a napokban. Lapunk a múlt csütörtöki megmérettetésen járt: huszonnégy szakács-és tizenhárom pincértanuló vizsgázott éppen.

– A szakácstanulók azt főzik, ami az általuk húzott tételen szerepel. Három órájuk van elkészíteni a levest és a főételt, amit a pincértanulók szolgálnak fel – mondta lapunknak Fekete Tibor, az iskola tanára, hozzátéve: aki levizsgázik, az elsajátította a szakma alapjait, és külsős gyakorlati helyen tanulhat a nyáron. A diákok döntő többsége sikerrel veszi ezt az akadályt.

– Már nem izgulunk; a vége felé járunk – mondták mosolyogva a szakácstanulók fél tizenkettő tájban. Izgulhattak viszont a pincértanulók, akiknek amellett, hogy felszolgálták a két fogást és szervírozták az ásványvizet, a kávét, a díszterítést is be kellett mutatniuk.

– Kicsit izgulok – árulta el mosolyogva az egyik fiatalember. – Külön nem készültem a vizsgára, hiszen órán nagyon sokat tanultunk, és úgy éreztem, menni fog – tette hozzá.

A fiataloknak a fenti feladatokon kívül fel kellett ismerniük mesterségük eszközeit (késfajták, tálaló eszközök), és számot kellett adniuk arról is, hogy ismerik a pincér szakkifejezéseket is – árulta el Dósa Edit gyakorlati oktatásvezető, a vizsgabizottság egyik tagja.

– A vizsgabizottságnak figyelnie kell azt is, hogy a felszolgálásnál hogyan kommunikálnak, mennyire magabiztosak – mondta jegyezte meg Dósa Edit.

A pincérek, szakácsok megmérettetése volt a Kós iskolában az utolsó szintvizsga: a sikeresen levizsgázott diákok a nyári gyakorlatukat már külső helyszíneken tölthetik; tanulószerződéseket kötnek a vállalkozókkal, és ösztöndíjat kapnak.

(Érdi Újság)

Címkék