Egy százalék, még egy esély

A Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány több mint tizenegy éve üzemelteti Érd ebrendészeti telepét és állatmenhelyét. Céljuk, hogy a gyepmester által behozott kutyák a karanténidejük lejártával még egy esélyt kapjanak az életre: visszakerülhessenek eredeti gazdájukhoz, vagy ha ez nem lehetséges, új gazdát találjanak nekik. Évente mintegy 350-400 állat kerül a gondozásunkba, jelenleg 130 kutya él a telepen.

Hasonló tartalmaink:

– A gyepmester által összeszedett kutyák a karanténidő lejártával hozzánk kerülnek. Megkapják a szükséges oltásaikat, és gondoskodunk nemcsak fizikai, hanem lelki jóllétükről is, hiszen e kutyáknak rehabilitációra is szükségük van – hangsúlyozta lapunknak Böjtös Andrea, az alapítvány elnöke, hozzátéve: munkájukat sok önkéntes is segíti.

– Nagyon fontosnak tartjuk a társadalmi szemléletformálást: rajzpályázatokkal, egyéb, a menhelyen vagy külső helyszínen tartott programokkal szeretnénk ráébreszteni az embereket a felelős állattartás fontosságára és mikéntjére. Kapcsolatban állunk a helyi iskolákkal is: sok középiskolás tölti nálunk a közösségi szolgálatot. Örökbefogadási szándékkal hozzánk érkezőknek tanácsot, segítséget nyújtunk, hiszen sokan maguk sincsenek tisztában azzal, hogy milyen méretű, habitusú állat illik a családjuk körébe. Sokan mondják, hogy tőlünk nem könnyű állatot örökbefogadni – ennek az az oka, hogy a kutya érdekeit nézzük, hogy a lehető legmegfelelőbb gazdához kerüljön, és ne éljen át újabb traumát. Ivartalanítási akciókat is szervezünk, amennyiben erre pályázati támogatásból módunk nyílik: átvállaljuk az állatorvosi költség bizonyos részét. Erre mindig nagy az igény, így most is szervezünk ilyen akciót – tette hozzá Böjtös Andrea.

Az alapítvány Érd Megyei Jogú Város támogatásával működik; az innen származó bevételből fizetik a telep rezsijét, a dolgozók bérét, és a karbantartási költségeket.

– A kutyák etetését, kombinált védőoltását, az állatok gyógyítását és ivartalanítását civil és céges felajánlásokból, illetve az adó 1%-ából fedezzük. Ez a támogatás nagyon fontos számunkra; hozzájárulások nélkül csődbe mennénk. – zárta szavait Böjtös Andrea.

 (Érdi Újság)

 

Címkék