Mozgalmas nyaruk lesz

Egészen elképesztő országos bajnokságot produkált az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft., hiszen a csapat temérdek egyéni csúccsal váltóarannyal, és egyéniben egy első, három második és egy harmadik hellyel zárt.

Hasonló tartalmaink:

A négynapos debreceni ob-t követően a csapat egy hetet pihent, majd ismét munkába állt, mert bőven vannak feladatok, hiszen nyáron öt világesemény is lesz, ezek közül pedig az izraeli Netanyában rendezett ifjúsági-Európa-bajnokságon, a budapesti felnőtt vizes-világbajnokságon és az Egyesült Államokbeli Indianapolisban rendezett ifjúsági-világbajnokságon is érdekeltek lesznek az érdi úszók.

Selmeci Attilától, a csapat mesteredzőjétől már múlt héten kértünk időpontot interjúk készítésére, de akkor csak ezt a hetet tudta megadni, hiszen az úszók jól megérdemelt pihenőjüket töltötték.

Először Joó Sárától kértünk beszámolót, aki 50 m pillangón bronzérmet, 50 m háton ezüstérmet szerzett, s ez egy fél kvótát jelent számára a nyári, budapesti vizes-világbajnokságra, hiszen őt Hosszú Katinka előzte meg, aki viszont csak a vb nevezési határidejének lejárta előtt hozza nyilvánosságra, hogy mely számokban szerepel.

– Nagyon jól sikerült, ahhoz képest, hogy kicsivel több mint fél éve vagyok itt mindenben megjavítottam a legjobbamat, csak 200 gyorson nem, mert ott csak reggel úsztam és a két szám közel volt egymáshoz. Ezért azt beszéltük meg Attila bá’val, hogy 50 háton van nagyobb sansz és így nem áldoztuk be – kezdte Joó Sára, akinek „legrosszabb” eredménye egy nyolcadik hely volt a 200 m gyorson – Örültem az összesnek, 50 pillangón főleg azért, mert Katinka mellett úsztam és lenyúltam négy századdal, úgyhogy ez egy különleges dolog volt. Meg a váltó, azt senki nem gondolta volna – mondta, majd arra a kérdésünkre, hogy miért nem barátja, a BVSC-Zuglót erősítő Verrasztó Dávid mellé állt a dobogón elkészített csapatfotón, nevetett:

– Maradtam a csapattal. Nagyon megijedtünk reggel, hogy az első idővel jutottunk be, meg is lepődtünk és azt vártuk, hogy a többi csapatnál cserék lesznek és azért titkon bíztunk benne, hogy dobogóra tudtunk kerülni, de azt egyikünk sem gondolta volna, hogy aranyérmesek leszünk.

0504_valto

Az aranyérmes érdi mixváltó. Joó Sára nem állt barátja, Verrasztó Dávid mellé (fotó: MÚSZ)

Aztán afelől érdeklődtünk Joó Sáránál, hogy zajlanak-e az egyeztetések a háttérben Hosszú Katinkával a vb-n való szereplés kapcsán, megjegyezte:

– Nem tudom mi lesz, továbbra is készülök, mert próbálok ennél is jobbat úszni, négy tizedre vagyok az A-szinttől, ami ötvenen elég sok, de nem volt olyan a rajtom, szóval még van benne. A 100 gyorsommal nem voltam elégedett, a váltóban jobbat úsztam és ha 0:55,4-et úszom és akkor negyedik ember vagyok és nagyjából biztos a vb-indulás, így most azon is próbálok javítani a következő két hónapban – tette hozzá Joó Sára.

Az úszók közül a legelégedetlenebb versenyző talán Kovács Benedek lehetne, hiszen a tavalyi ob-n 50 és 100 háton is bronzérmes lett, de ez is csak attól függ, honnan nézzük, mert ezen két táv mellett 200-on, illetve 50 pillangón is egyéni csúcsot úszott, azaz ez jobb, mint a tavalyi ob, csak ezért nem járt érem…

– Fogjuk rá, hogy egész jó volt, a javítások jól estek a szívemnek, de szerettem volna legalább egy érmet összeszedni. De a második napon volt egy 50 pillangó, a többi hát, azokra a napokra a torkom is elkezdett kaparni és megint nem jött ki úgy a lépés, mint ahogy azt szerettem volna – fogalmazott Kovács Benedek, aki az ob előtt és a besztercebányai verseny után még arról panaszkodott, hogy igazán erős mezőnyben idén még nem tudott versenyezni, ám a mostani bajnokságon már erre sem lehetett egy szava sem. – A mezőnyhöz képest jók a helyezések és korosztályban is, mert a ’98-asoknál jobbat úsztam, mint bárki, szóval nem volt ez rossz – jegyezte meg Kovács Benedek, aki idén érettségizik, s legutóbb még arról volt szó, hogy az augusztusi Universiadéra szeretne kijutni, ám a terv változott és úgy döntött, hogy nyáron nem edz végig, mert nem érzi magán, hogy az ob-n nyújtott teljesítményénél sokkal jobbat tudna úszni, illetve egyedül menne ki a csapatból, emiatt inkább visszalépett a versenytől és a téli rövidpályás Európa-bajnokságra fókuszál.

0504_milak

Milák Kristóf a 100 pille megnyerése után: „Te jó ég, mit tettem!” arckifejezése (fotó: MÚSZ)

 

A következő interjúalanyunk Milák Kristóf volt, aki elé elsőként azt a kérdést szegeztük, hogy élete legjobb versenye volt-e, hiszen 100 pillén aranyérmes lett, amellyel kvalifikálta magát a felnőtt vb-re, a mixváltóval is elsőként zárt, emellett 200 pillén és 200 gyorson is másodikként zárt, s utóbbin az elért eredménnyel a válogatott váltójába is bekerült. Aztán a kérdésünkre egyértelmű, mégis meglepő választ adott: – Nem. A legjobbak közé tartozik, de ott van az ifjúsági-Európa-bajnokság, ahol Európa-bajnok lettem és kitűntem. – kezdte, majd megjegyezte, hogy van ebben még több is, s tudna faragni az időeredményekből. – A pillékben még technikailag, 200 gyorson volt több, a többivel meg lehetek elégedve. Ha 200 pillén jól úszók, akkor kinyilvánítanak kétszázasnak, ha százon, akkor százasnak, de maradjunk a pilleúszónál – így Milák reakciója, hogy akkor tulajdonképpen melyik is a fő száma, hiszen a tavalyi, hódmezővásárhelyi korosztályos Eb-n 200-on nyert.

És ha a mostani versenyek száma nem lenne elég, akkor Miláknak még ennél is keményebb nyara lesz, hiszen a két ifiverseny mellett a felnőttek között is bizonyítania kell. Erről edzője, Selmeci Attila és ő maga is azt mondta, hogy ilyen rövid időszak alatt nem lehet háromszor csúcsformában teljesíteni, s ezzel kapcsolatban lehetett hallani, hogy az ifi-Eb-t elengedik, ám a terv az, hogy Netanyába több rápihenéssel fog utazni, így a két világbajnokságra koncentrálnak, melyek közül az ifjúsági viadal lesz a fő.

Vigassy Bálint sem panaszkodhat az ob-n elért eredményeire, hiszen négy számból négy egyéni csúcsot úszott, 50, 100 és 200 háton, illetve 200 vegyesen volt érdekelt. Tőle először nem azt kérdeztük, hogy saját bevallása szerint hogyan sikerült az ob, hanem azt, hogy édesanyja, Egerszegi Krisztina mit szólt az eredményeihez: – Anyukám nagyon örül neki, ha javítok. A célom az volt, hogy 200 háton 2:10.00 alá bemenjek, ez sikerült (bőven: 2:08.96 – a szerk.), a többinél meg örültem a javításnak. 200 háton most még nem tudtam volna javítani, de az ifi ob-n próbálok még tovább javítani belőle – mondta Vigassy Bálint, aki az elmúlt versenyeken ugyan háton rendre vízbe szállt, de emellett azért a többi számban is kipróbálta magát, ezzel kapcsolatban amikor azt kérdeztük, hogy akkor ő hátspecialista-e, így fogalmazott:

– Hátúszó szeretnék lenni, de ez még eldől, hogy milyen úszó leszek, vegyesen is és a többiben is szeretnék úszni.

0504_vigassy

Vigassy Bálint anyja példáját követi (fotó: MÚSZ)

 

Barócsai Petra is kiváló versenyt tudhat maga mögött: 400 m gyorson ötödik, 100 gyorson B-döntőben második, 100 pillén hatodik, illetve 200 m gyorson ötödik lett, valamint ő is tagja volt a mixváltónak.

– Nagyon elégedett voltam, bár kicsit csalódott is a 400 gyors miatt, amiben szintet szerettem volna úszni, igaz, hogy sikerült az egyéni csúcsomat megjavítani, de négy tizedre az Eb-szinttől és nyolcra a vb-szinttől maradtam el. Viszont van még négy hetem, úgyhogy remélem, az ifjúsági országos bajnokságon meg tudom úszni. Mindent kiadtam magamból, jól sikerült az utolsó három hét is, szóval jó lett, de remélem, a nemzetközi versenyeken még jobbat tudok nyújtani – értékelt Barócsai Petra, aki elmondta azt is, hogy nagy lökést adott neki is, hogy rögtön az első napon aranyérmesek lettek a mixváltóval.

– Erre egyáltalán nem számítottunk. Itthon még azon gondolkoztunk, hogy indítsuk-e a váltót, ott pedig azon, hogy esetleg negyedik-ötödik helyre bejöhetünk, aztán a délelőtti futamok alapján gondoltuk, hogy a dobogóra odaérhetünk, aztán hogy megnyertük, az hihetetlen volt – Ebben az időszakban még nem úsztam ilyen jót, sőt, a tavalyi felkészülés alapján sem, de szeretnék mindegyiken egy kicsit javítani. – fejtette ki a következő terveit Barócsai Petra.

Az érdi úszók legközelebb a május 24. és 27. között Hódmezővásárhelyen rendezett ifjúsági országos bajnokságon szerepelnek, majd lassacskán beindul a nyári nagyüzem: június elején Budapest bajnokság, majd a végén ifi-Eb Netanyában, júliusban felnőtt vizes-vb, augusztusban pedig ifjúsági-vb Indianapolisban.

Címkék