Programok a Nemzeti Összetartozás Napján

Koncertek, családi programok, vetélkedők, filmvetítés, kiállítás várja a családokat péntektől vasárnapig Budapesten, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Érd a Kutyavári úti országzászlónál tartja a városi megemlékezést, vasárnap 17 órakor.

Hasonló tartalmaink:

A Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békeszerződés aláírására emlékezünk. Az 1920. június 4-én aláírt szerződés következményeként Magyarország elvesztette területének kétharmadát és lakosságának a felét. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította ezt a napot a Nemzeti Összetartozás Napjává.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A Nemzeti Összetartozást Napjára országszerte rendezvényekkel készülnek: Érd a Kutyavári úti országzászlónál tartja a városi megemlékezést, vasárnap 17 órakor; az ünnepi beszédet dr. Aradszki András, térségünk országgyűlési képviselője mondja el. (Részletes program itt).

Budapesten, a Kossuth téren vasárnap reggel 9 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország nemzeti lobogóját. A zászlófelvonáson részt vesz Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

Az érdeklődőket számos, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett családi program is várja a fővárosban:  a Magyarság Háza aulájában Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke nyitja meg a programot péntek délelőtt. Kora délutántól, illetve szombaton és vasárnap a Szentháromság tér ad otthont különböző játékoknak, például a gombfocibajnokságoknak, az óriás társasjátéknak és számos bemutatónak.

Péntek délután itt lépnek fel a Gastroblues Fesztivál vendégei, mások mellett a Kormorán Unplugged, Török Ádám és Szarka Tamás, este pedig az Ismerős Arcok ad koncertet.

Szombaton délelőtt Szent László király udvara címmel életképeket láthatnak az érdeklődők középkorból zenével, balladával, korhű öltözékek és különleges mesterségek bemutatójával, valamint a székely konyha ízeivel együtt a Magyarság Háza udvarán, a téren pedig a Cirkalom Táncegyüttes lép fel.

A Székelyföldi Legendárium filmjei között székely mondákat láthat a közönség, valamint megnézhetik a Szent László nyomában – freskók és legendák című alkotást is. A nap folyamán többször élőben kapcsolják majd a csíksomlyói búcsút, de lesznek csángó táncbemutatók és fellép a Buda Folk Band, valamint a Tokos zenekar is.

Vasárnap Zabszalma-koncerttel és gyerekműsorral készülnek a helyszínre érkezőknek, este pedig a Holdviola, illetve a Lajkó Félix Trió és Iancu Laura lép fel a szabadtéri színpadon.

Lesznek rendhagyó órák is: pénteken Kihívás és esély – Trianon a 21. században címmel tart történelemórát Stefano Bottoni történész, a Kosztolányi teremben pedig A rejtelmes nanovilág című rendhagyó fizikaórán lehet részt venni Vida Ádám fizikussal.

A három nap alatt a látogatók megtekinthetik Kósa Klára keramikusművész Lelkünk virágai, valamint Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató Világjelek című időszaki kiállítását is.

A Nemzeti Összetartozás Napjáról, illetve a programokról itt olvashat bővebben.

(Forrás: ÉrdMost, MTI, nemzetiosszetartozas.kormany.hu, fotó: nemzetiosszetartozas.kormany.hu)

 

Címkék