Nem az számít, hogy hol élünk, hanem az, hogy mit érzünk

Szászrégeni diákok érkeztek Érdre, a Gárdonyi iskolába, hogy a magyar tanulókkal együtt töltsék a nemzeti összetartozás napját. Délelőtt a gimnáziummal és az érdi diákokkal ismerkedtek, délután pedig városnézés, ebéd és koszorúzás  a szászrégeni fiatalok programja, akik kora délután találkoztak T. Mészáros András polgármesterrel és az Érdi Ifjúsági Önkormányzat vezetőivel. FRISSÍTVE

Hasonló tartalmaink:

Testvériskolai megállapodást kötött június negyedikén az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium és a szászrégeni Petru Maior Technológiai Líceum. A szerződés aláírására a Gárdonyi iskolában került sor, ahol az érdi diákok, pedagógusok sok szeretettel és egy bemutatkozó műsorral köszöntötték a szászrégeni delegációt.

A szászrégeni fiatalok nem  ismeretlenek a gárdonyisok előtt, hiszen a Határtalanul program keretében az érdi diákok öt napot töltöttek áprilisban Erdélyben, ebből egyet Szászrégenben, ahol nemcsak az iskolát, hanem a várost is együtt nézték meg, az ismerkedés közös esti összejövetellel zárult.  A szászrégeni diákok ma viszonozták a látogatást: pénteken  érkeztek Magyarországra – szintén  Határtalanul pályázat keretében –, megnézték a fővárost, ellátogattak Pákozdra és a Velencei-tó környékére. A hétfői napot Érden töltik, kedd reggel pedig már utaznak haza.

A mai napba sok minden belefér: iskolai ismerkedés, játékos programok és előadások, a testvériskolai szerződés aláírása – ezek délelőtt lezajlottak, kora délután pedig ebéd és városnézés várt a diákokra, akik részt vesznek a városi megemlékezésen is, a kutyavári országzászlónál.

– Ez a nap valóban az összetartozásé. Nem az számít, hogy hol élünk, hanem az, hogy mit érzünk. A testvérkapcsolatoknak köszönhetően ezek az érzelmek tovább erősödnek – mondta az ÉrdMostnak Crisan Martha, a líceum igazgatóhelyettese, aki reméli, hogy intézményük ezen első testvériskolai kapcsolata folytonos lesz, és a jövőben tovább fejlődik majd.

– A Határtalanul program jó lehetőség arra, hogy azok a diákok is megismerjék Magyarországot, akiknek ez egyébként nem adatik meg, ráadásul a pályázat keretében megismerkedhetnek itteni fiatalokkal is – mondta Tavaszi Anita, líceum egyik diákja, aki nem először jár Magyarországon; évente egyszer, augusztus huszadikán idelátogatnak a szüleivel.

– Remélem, testvériskolaként tartjuk majd a kapcsolatot az érdi diákokkal, és nemcsak az iskolán keresztül, hanem magánszemélyként is találkozhatunk – tette hozzá.

A testvériskolai kapcsolatot az érdi fél kezdeményezte. Mint Pintérné Bernyó Piroska, az érdi iskola igazgatónője elmondta: a Gárdonyinak ez az első testvériskolája; arra törekednek, hogy különböző országokban kiépítsenek ilyen kapcsolatokat.
– Szeretnénk valódi, élő testvériskolai kapcsolattá alakítani a mostani találkozást, akár cserediák-programmal is ؘ– hangsúlyozta.

A szászrégeni diákok az érdi Vigadóban ebédeltek, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat meghívására. Az ebéden jelen volt Fodor Enikő diákpolgármester és Lepp Tamás diák-alpolgármester is, aki nem  ismeretlen a szászrégeni diákok előtt, hiszen gárdonyis diákként részt vett a Határtalanul programban. Miután Pintérné Bernyó Piroska ismertette a diákokkal az Ifjúsági Önkormányzat működését, céljait, a diák-alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva: sok tapasztalatot szerzett a Határtalanul programnak köszönhetően, és nagyon örül annak, hogy létrejöhetett ez az érdi találkozás.

A szászrégeni csoportot T. Mészáros András is köszöntötte, hangsúlyozva: egy testvérvárosi kapcsolat attól jó, ha az adott településeken élők is találkoznak. És legjobb, ha a fiatalok találkoznak – ha ők veszik fel egymással a kapcsolatot, akkor akár tíz-húsz-harminc év múlva is élhet még a barátság, a jó szándék.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Címkék