Irány Róma!

A Budapest Bajnokságon néhány hete három aranyérmet szerzett a budapesti felnőtt vizes világbajnokságnak otthont adó Duna Arénában Joó Sára, az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. sportolója, aki – ha Hosszú Katinka úgy dönt – ott lehet a fővárosi vébén.

Hasonló tartalmaink:

A Duna Arénában szinte papírforma szerint nyert Joó Sára 100 m gyorson, illetve 50 m háton, amelyben van egy „fél kvótája” a világbajnokságra. Azonban volt egy harmadik szám is, amit megnyert. A 200 m vegyes. Mindezt úgy, hogy az elmúlt időszakban a rövidebb távokon – jellemzően 50 és 100 méteren háton és gyorson – szerepelt.

– Régen kétszáz vegyesre készültem, hat évvel ezelőtt az ifi-Eb-n is ott lettem ezüstérmes, de nagyon rég úsztam vegyesen. Az elmúlt időszakban a váltók miatt gyorsra koncentráltunk, illetve a hátra, mert ott volt esélyem nyerni az országos bajnokságokon. Most úgy éreztem, hogy az utolsó napon megpróbálom, mert ott csak ötven gyors lett volna még, amit viszont most nem szerettem volna úszni. Gondoltam, megpróbálom a kétszáz vegyest. Nagyon örültem neki, mert magamat is megleptem, nem gondoltam volna, hogy ilyen jó időt fogok úszni – fogalmazott Joó Sára, aki 2:15,44-nél érte a falat, mellyel két osztrák úszót előzött meg, s előnye több mint két másodperc volt az ezüstérmeshez képest. Érdekesség, hogy ebben a számban a debreceni felnőtt ob-n épphogy lecsúszott volna a dobogóról Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn mögött.

Ezt megelőzően 50 méter háton 0:29,02-es idővel ért célba, megelőzve azt az egri Burián Katalint, akinek még volt esélye arra, hogy elvegye Joó Sárától a vb-félkvótát. Ezzel azonban eldőlt, hogy ha Hosszú Katinka nem indul 50 háton – melyre a nevezési határidő lejártakor, július 5-én derül fény – akkor Milák Kristóf (100 m pillangó, 4×200 m gyorsváltó) mellett Joó is ott lesz az érdiektől a budapesti világbajnokságon.

Az érdi sportoló a debreceni felnőtt ob-hoz képest hét századot rontott a Duna Arénában.

– Szerettem volna kicsit jobbat úszni, mert nagyon jó a medence, nagy élmény volt benne úszni és gyors is, de most ennyi volt. Még megyek Rómába versenyezni, meglátjuk, ott hogyan sikerül. Nem gondolom, hogy a négy tized az benne van (ennyi kell ahhoz, hogy Hosszú Katinkánál jobb ideje legyen – a szerk.). Utána csak várok. Addig én készülök, mert bármi lehet – tette hozzá.

Joó Sára június 21-én indul Rómába, a Sette Colli nevezetű versenyre.
– Nagyon erős lesz a mezőny. Azért is küzdenem kell, hogy a tizenhat közé bekerüljek, mert itt van A- és B-döntő is. Azon leszek, hogy minél jobbat ússzak reggel. Már az ausztrálok és a japánok is itt vannak, szóval elég nívós verseny lesz. Örülök, hogy mehetek. Kíváncsi leszek, mit tudok összehozni – mondta a sportoló, aki 50 háton, gyorson és pillén, valamint 100 gyorson áll rajtkőre.

Az olasz fővárosban rendezett viadalon a magyar úszók elitje és a házigazdák mellett további 32 ország versenyzői adták le nevezésüket.

Címkék