Vízből mentési gyakorlat a Rukkel-tónál

Egy szimulált gyakorlat keretében figyelhették meg a sajtó képviselői és a strandolók a mentést végző szervek munkáját a Rukkel-tónál a hétvégén. Az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Rendőrség és az Országos Mentőszolgálat által közösen szervezett gyakorlat célja a veszélyt jelentő helyzetekre való maximális felkészültség és a leghatékonyabb, leggyorsabb reagálás elérése volt.

Hasonló tartalmaink:

A feltételezett szituáció szerint egy 3 főből álló társaság az erős sodrás és az alkoholos befolyásoltság miatt elveszítette uralmát a vízibiciklije felett, amiről a vízbe estek. Egyikük komoly fejsérülést szenvedett, eszméletét vesztette, egy másik a sokkos állapotba került a hirtelen hideg víz miatt,  önerejükből nem tudtak a partra jutni. Hogy ilyen helyzetben mit kell tenni, kit kell hívni, és ezután hogyan működnek együtt a társszervek, ezt mutatták be az érdeklődőknek. A szakemberek elmagyarázták a vízből mentés szabályait, hasznos fogásokat mutatattak be, többek között azt, hogyan célszerű megközelíteni egy fuldoklót, és hogyan kell őt kihúzni a partra. A vízből történő kiemelést követően éles helyzetben azonnal elsősegélyben részesítették a bajba jutott személyeket, majd a mentőszolgálat munkatársai folytatták a kimentett személyek ápolását.

Hajdú Imre, aki az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség részéről szervezte a gyakorlatot, az ÉrdMost.hu-nak a helyszínen elmondta, hogy a legnagyobb kockázatot továbbra is a természetes fürdőhelyek, bányatavak jelentik. Sokan nem számolnak azzal, hogy a bányatavak mélysége kiszámíthatatlan, partjaik csúszósak illetve nem kiépítettek és ez által meglepetéseket tartogathatnak. A folyóvizekben általában az alattomos sodrás, illetve, az örvények azok amelyek komoly veszélyt jelenthetnek, még a legkiválóbb úszóknak is. Aki nem kedveli a medencés strandokat, és mégis a természetes fürdővizet választja, mindenképp kijelölt fürdőhely mellett döntsön, hiszen itt baj esetén szakszerű segítség is rendelkezésre áll. Ha gyermekekkel vagyunk, fontos, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kicsiket, ez vonatkozik az otthoni, kisebb felfújható medencékre is, hiszen 20-30cm-es vízmélységnél is bekövetkezhet a vízbe fulladás. - Nem mehetünk el néhány alapszabály mellett sem, azaz vízbe ugrás előtt érdemes meggyőződni a vízmélységről, hiszen a rosszul felmért vízszint komoly sérülést, bénulást vagy halált is okozhat. Továbbá felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, ez azonnali szívleálláshoz vezethet – hangsúlyozta.

A szakember kiemelte még, hogy strandolás közben előszeretettel előkerül a hűtőtáskákból néhány doboz sör, azonban ezt csak módjával fogyasszuk, ittas állapotban könnyen vízbe lehet fulladni. Ha olyan helyen fürdőzünk, ahol a vízi sportok szerelmesei is jelen vannak, legyünk nagyon óvatosak, az elmúlt években számos olyan balesethez riasztották a mentőket, ahol vízi jármű okozott sérülést. Ha ilyen eset történik és bizonyíthatóan nem a sérült a vétkes fél, jogosan fordulhatunk kártérítésért a baleset okozója felé. Ha bajba jutottat látunk, ne feledkezzünk meg a vízből mentés veszélyeiről sem. Erre csak azok vállalkozzanak, akik nagyon jó úszok, vagy van jártasságuk a mentésben. Sok szomorú eset történt már, ahol a segíteni akaró is vízbefulladt. A parton az általános segítségnyújtó szabályok érvényesek, ha a bajba jutott eszméleténél van, akkor az oldalára kell fordítani, ha nincs légzése, akkor az újraélesztést kell megkezdeni, és legfőképpen értesíteni a mentőszolgálatot.

Címkék