A magyar jazz legjavával indul az ősz Érden

Szeptember 5. és 10. között Érd több pontján is jazz zene fog szólni, indul az Érdi Jazz Fesztivál.

Hasonló tartalmaink:

A fesztivál első napja a „Jazz és irodalom” címszó alatt zajlik majd: Lackfi János és Juhász Gábor közös estjén a méltán népszerű költő előadói képességeit is latba vetve hozza közel az irodalmat a közönséghez, amihez Juhász Gábor fantasztikusan érzékeny gitárjátéka és szerzeményei adják meg a hangulati alapot. 6-án a jazz és színház kapcsolatának tükrében a Malko Teatro ad elő egy színházi performanszot, amit jazz zenével pezsdítenek fel.

7-én egy olyan trióval találkozhatunk, akik csak erre az alkalomra állnak össze: Bögöthy Ádám bőgőn fog játszani, Kovács Linda énekel és Váczi Dániel szaxofonozni fog. Közös bennük, hogy a tradíciók tisztelete mellett új hangzásvilággal kísérleteznek, kortárs zenében próbálnak maradandót alkotni; Érden leginkább saját szerzeményeiket fogják bemutatni.

8-án pénteken Érd főterére költözik a jazzfesztivál, melynek első napját Sárik Péter Trió (Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor – bőgő, Gálfi Attila – dob) indítja, akinek vendégei a gyönyörű, mély hangú Urbán Orsiés a jazz élet meghatározó gitárosa, Gyárfás István „Gyafi” lesznek. Ők sem játszottak még ebben a felállásban, így biztos nagy élményre számíthat a közönség.

9-én szombaton, a Magyar Jazz Napján két koncert is lesz egymás után. Elsőként a tehetséges fiatalokból álló Syrius Legacy nevű zenekar (Benkó Ákos – dob, Fonay Tibor – bőg, Baris Gábor – szaxofon, Tempfli Erik – billentyű, Vidákovich Izsák – szaxofon, fuvola), mely a legendás Syrius együttes zenéit fogja játszani mai hangzásba átírva, áthangszerelve, jazz rock stílus kedvelőinek kifejezetten ajánlott.

Majd este egy olyan formációt hallhatnak, amiben az Erkel-díjas zongorista, Binder Károly és a Kossuth-díjas fúvós, Borbély Mihály  szerzeményei csendülnek fel, akik mindketten a jazz-folk meghatározó alakjai. A formáció Horváth Balázzsal (bőgő) és Benkó Ákossal (dob) bővül quartetté.

10-én vasárnap ismét kivételes játékban lehet része a hallgatóságnak, László Attila és Oláh Kálmánquartetje zárja a fesztivált és egy fiatal, tehetséges szaxofonos, ‘Soso’ Lakatos Sándor,   fog hozzájuk csatlakozni, a ritmus szekciót pedig Balázs Elemér és Lattmann Béla fogja adni. Jazz standardek mellett, leginkább Oláh Kálmán és László Attila szerzeményeit hallhatjuk előadásukban.

Címkék