Már Amerikában

Múlt héten érkeztek haza a győri edzőtáborból az érdi úszók, akik viszont nem sok időt tölthettek otthon, hiszen már augusztus 13-án, vasárnap el is indultak a 23. és 28. között az Egyesült Államokbeli Indianapolisban rendezett ifjúsági világbajnokságra.

Hasonló tartalmaink:

Kijelenthető, hogy sem a budapesti felnőtt vizes-világbajnokságon ezüstérmet szerző Milák Kristófnak, sem Barócsai Petrának nem úgy sikerült a felkészülés, mint ahogy tervezte a szakmai stáb. Előbbi a budapesti esemény után a győri tábor első napjaiban küzdött betegséggel, míg utóbbi a tábor közben még Szlovéniában, Krajnban versenyzett – s bronzérmet is szerzett – ám betegség miatt végül nem tudott végig maradni a szlovén nyílt országos bajnokságon.

Milák az ifi-vb-m 50, 100 és 200 méter pillangón, Barócsai 100 pillén és 400 gyorson áll rajtkőre.

A már Indianában tartózkodó úszók mesteredzője, Selmeci Attila, a csapat gyúrójának, Ördög Gábornak a segítségével válaszolt kérdéseinkre.

Rendkívül kacifántos időszakon vannak túl, már ami a felkészülést illeti, hiszen Barócsai Petra és Milák Kristóf hasonló, mégis merőben más felkészülést tudhat maga mögött. Hogy sikerült Kristóf esetében az elmúlt két hét, Petra esetében az elmúlt majdnem két hónap?

A rendkívül jól sikerült vb után sajnos Kristóf lebetegedett, szervezete kimerült emiatt pár napot pihentetni kellett. A győri edzőtáborban így csak a második héten tudott érdemi munkát végezni. Jelenleg a felkészülés Amerikában folyik, reménykedem, hogy most már felépülve újra jó formában fog versenyezni.

Barócsai Petra a jól sikeredett ifi-Eb után két és fél hétig Egerben folytatta a felkészülését, ami jól sikeredett, kiváló munkát végzett.  Az egri edzőtábor után az érdi uszodában folytatta a felkészülését majd Győrbe ment edzőtáborba. Sajnos a győri edzőtáborban az első héten lebetegedett, így a kijelölt szlovéniai versenyről is haza kellett hozni. Bízom abban, hogy az eddigi rutinja, elszántsága és szorgalma átsegíti ezeken a nehézségeken és ezen a világbajnokságon.

Azt már korábban elmondták, hogy Kristóf érmekért megy. Ő azt mondta, hogy 50-en és 200-on is javítani szeretne, 100-on nem valószínű, hogy az 50.62-nél jobbat úszik. Viszont azt is hangsúlyozták mindketten, hogy Indianapolisba érmekért mennek. Melyik a fontosabb?

Ez az ifi-vb Kristóf esetében két hónapon belül a harmadik világverseny lesz. Ilyen rövid időn belül háromszor csúcsformát produkálni szinte lehetetlen. Érzésem szerint Kristóf a budapesti világbajnokságon teljesen kiúszta magát, így az ifi-vb-n további javulást nem tartok valószínűnek. Amit szeretnék, hogy Kristóf a 100 és 200 pillangó úszásban győzni tudjon.

Kristóf tud úgy nyerni, hogy közben nem közelíti meg a csúcsait?

Bízom benne, hogy az aranyérmet nem csak egyéni rekorddal lehet elhozni!

Kristóf beteg is volt. Ez mennyire befolyásolta a felkészülést?

Betegsége nem volt komoly, inkább teljes fizikai és szellemi kimerültség jelentkezett nála, viszont ezután pihentetni kellett, hogy újra munkába tudjon állni.

Petra ugyan nemrég versenyzett egyet Szlovéniában, de igazán komoly viadala legutóbb az ifi-Eb volt. Ő milyen állapotban van? Ha lehet így fogalmazni, nem volt egy kicsit „túlpihentetve?

Sajnos a szlovéniai verseny másnapján haza kellett hozni láz miatt, így nem tudta befejezni, és ezután öt nap teljes pihenőt kapott. Biztos vagyok benne, hogy ez negatívan fogja befolyásolni a teljesítményét, de bízom abban is, hogy jó versenyzői adottságai miatt fel fog nőni a feladathoz.

Petrával kapcsolatban mik az elvárások? 100 méter pillangón 1:00.22-ről, míg 400 gyorson 4:12.11-ről mennyit lehet javítani, illetve ez milyen helyezéseket hozhat?

100 pillangón 1:00,22-ről ha javítani tudna délelőtt azzal döntőbe is tudna kerülni és ugyanez vonatkozik a 400 gyorsúszásra is: egyéni csúcs kell, ahhoz hogy döntőbe kerüljön.

Szó volt róla, hogy mind Petra, mind Kristóf érdekelt lesz a váltókban. Melyekben és ott mire lehetnek?

Barócsai Petra esetében a 4×200 gyorsváltó tagjaként akar éremért is harcolhatnak. Milák Kristóf esetében a 4×100-as mix gyorsváltó, valamint a 4×200-as gyorsváltó éremesélyesnek számít.

 

Az augusztus 23. és 28. között Indianapolisban rendezett ifjúsági-világbajnokság érdi érdekeltségű versenyszámai
08.23., délelőtt:
4×200 m női gyorsváltó, előfutam (Barócsai Petra)
08.23., délután: 4×200 m női gyorsváltó, döntő (Barócsai Petra)
08.24., délelőtt: 100 m pillangó, előfutam (Milák Kristóf)
08.24., délután: 100 m pillangó, középdöntő (Milák Kristóf)
08.25., délelőtt: 4×100 mix gyorsváltó, előfutam (Milák Kristóf)
08.25., délután: 100 m pillangó, döntő (Milák Kristóf), 4×100 mix gyorsváltó, döntő (Milák Kristóf)
08.26., délelőtt: 50 m pillangó, előfutam (Milák Kristó), 400 m gyors, előfutam (Barócsai Petra), 4×200 m férfi gyorsváltó, előfutam (Milák Kristóf)
08.26., délután: 50 m pillangó, középdöntő (Milák Kristóf), 400 m gyors, döntő (Barócsai Petra), 4×200 m férfi gyorsváltó, döntő (Milák Kristóf)
08.27., délelőtt: 100 m pillangó, előfutam (Barócsai Petra)
08.27., délután: 50 m pillangó, döntő (Milák Kristóf), 100 m pillangó, középdöntő (Barócsai Petra)
08.28., délelőtt: 200 m pillangó, előfutam (Milák Kristóf)
08.28., délután: 100 m pillangó, döntő (Barócsai Petra), 200 m pillangó, döntő (Milák Kristóf)

Címkék