Kerékpáros zarándoklat Érdről

A Honvéd Kulturális Egyesület, együttműködve a Duna Dráva Nemzeti Parkkal, Magyarország honvédelmi miniszterének védnökségével második alkalommal szervez kerékpáros zarándoklatot a mohácsi csata emlékére. A kerékpáros út pénteken indult  Érdről, ahol T. Mészáros András polgármester köszöntötte a csoportot. 

Hasonló tartalmaink:

A zarándokcsoport a tavalyi évhez hasonlóan idén is a II. Lajos szobortól indult, hogy az Érd–Ercsi–Dunaújváros–Dunaföldvár–Paks–Tolna–Szekszárd-Báta-Dunaszekcső útvonalat – tehát az 1526-ban a csatába igyekvő magyar sereg egykori vonulási irányát − követve augusztus 29-én megérkezzenek Mohácsra, először a Csele-patak partján álló II. Lajos-emlékműhöz, majd a Mohácsi Történelmi Emlékhelyre.

Az idén csatlakozott a programhoz egy történelmi hagyományőrző lovascsoport is. A lovasok Csepin Péter vezetésével augusztus 23-án indultak Érdről.

Az út során a Duna mentén a résztvevők azokat az emléktáblákat keresik fel, amelyeket 1926 és 1928 között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére állítottak azon települések, amelyekben II. Lajos serege hajdan táborozott. Az emléktábla állítását a Hadtörténeti Múzeum akkori igazgatója, Aggházy Kamill kezdeményezte a mohácsi csata 400. évfordulóján.

Dr. Négyesi Lajos nyugállományú alezredes, a kerékpáros esemény főszervezője elmondta: 1926-ban, a csata 400. évfordulóján a Hadtörténeti Múzeum akkori igazgatója, Aggházy Kamill kezdeményezte, hogy azokon a településeken ahol a magyar sereg táborozott, állítsanak emléktáblát, ez azonban mára kiveszett a köztudatból.

- Ennek kapcsán jutott eszünkbe, hogy a csata 490. évfordulóján megújítjuk ezt a hagyományt. Az elsődleges szándékunk a hagyományteremtés, amelynek a csúcspontja 2026, a csata 500 éves évfordulója lesz” – tette hozzá Négyesi Lajos.

T. Mészáros András polgármester üdvözölte a hagyományteremtő kerékpártúrát a mohácsi csata hőseiért.

 

Címkék