Művészet és Technika Regensburgból

Művészet és Technika címmel nyílt kiállítás az Érdi Napok keretében az Érdi Galériában, a regensburgi egyetem képzőművészeti fakultása és az AVL Autókut Mérnöki Kft. közreműködésével. Művészek és mérnökök dolgoztak együtt azért, hogy létrejöhessen ez a kiállítás.

Hasonló tartalmaink:

Az egyetem művészeti hallgatóinak és az AVL mérnökeinek a kapcsolata immár hét éves múltra tekint vissza. Ez alatt a hét év alatt ez a negyedik képsorozat, amit elhoztak Magyarországra. Ahogy T. Mészáros András polgármester köszöntőjében fogalmazott: „a művészet és technika találkozásának vagyunk szemtanúi”. Ez a különleges képsorozat két különböző beállítottságú embercsoport munkájának gyümölcse: művészek és mérnökök dolgoztak együtt, hogy létre jöhessen ez a kiállítás – hangsúlyozta Dirk Janetzko, az AVL HTC ügyvezető igazgatója.

Az alkotások ötvözik a modern technikát, a mérnökök életének kelléktárát, a számokat, a modernitást és természetesen a művészi megoldásokat. Egybeolvasztják a klasszikus festészeti elemeket a technika vívmányaival. A képeknek története, mondanivalója jelentése van, de mindenkinek másról mesélnek.

Josef Mittlmeier, a regensburgi egyetem professzora megnyitójában azt hangsúlyozta: ezeket a képeket az innováció és a gondolkodás köti össze. A festmények különböző szubjektív valóságokat mutatnak meg, és sokkal mélyebb mögöttes tartalmat hordoznak, mint egy fénykép. Ha százan ugyanarról a dologról készítenek egy képet valamilyen digitális eszközzel, mind a száz fotó közel ugyanolyan lesz, ha százan megfestenek valamit, az százféle lesz ˜– mutatott rá.

A szeptember 7-ei kiállításmegnyitó zenei előadásán Szatmári Kristóf játszott szaxofonon.

A Művészet és Technika kiállítás szeptember 23-áig tekinthető meg az Érdi Galériában.

 

(Fotó: Boros Sándor)

 

 

 

Címkék