Hétvégén újra felelevenítik az érdi szüreti szokásokat

Egész napos kikapcsolódást ígér az ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete most szombaton, hiszen tizenegyedik alkalommal rendezi meg az Érdi Napok részeként a Szüreti mulatságot a Mély utcai pincesoron. Az esemény szép hagyományokkal rendelkezik, hiszen amellett, hogy évről évre összehozza az érdieket, felelevenednek a régi szokások is a rendezvényen.

Hasonló tartalmaink:

Az érdi szüret hasonlóan a tavaszi Szőlővirág Ünnephez a családok felé nyit, hiszen ezúttal is lesz városnéző kisvonat, gyerekprogramok, állatsimogató, koncertek és az érdi gazdák most is kinyitják pincéiket, hogy bárki megkóstolhassa a kiváló érdi borokat.

Hallgassa meg az esemény legfontosabb tudnivalót az ÉRD FM 101,3 interjújában, Ba Norbert főszervezőtől!

A tavaszi óriási sikerre való tekintettel a könnyebb parkolás, valamint a borkóstolás lehetősége miatt a városközpontból, a Kálvin térről, a vonatpótló busz megállójából dotto indul 9 óra 30 perckor, hogy azután minden óra fél- és egész órakor a programra szállítsa a vendégeket. A vonat visszafelé is közlekedik, egészen 22 óráig. A kisvonat menetdíja irányonként 200 Ft, de retúrjegy is váltható. A kisvonat 3 éves korig ingyenes.

Az esemény 10 órakor kezdődik. A színpadon elsőként Fabók Mancsi szórakoztatja a gyerekeket, aki  a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle megosztott fődíjas előadását mutatja be a gyerekeknek a színpadon. Fabók Mariann a paraván mögött és előtt, a gyerekekkel és magával beszélgetve, kezével és lábával, jobbal és ballal játszik. Olyan csodálatosan, hogy akár három karaktert kelt életre egyszerre és persze mesél. Sőt, nem csak mesél, hanem moderál, diskurál, perlekedik a közönséggel, ahogy azt a legkomiszabb utcai bábosoktól eltanulta. Meséi sok néprajzi hagyományt elevenítenek meg, de a felszínt megkapargatva rögtön láthatóvá válnak mélyebb rétegei, amik alkalmassá teszik egy igazi, modern, a mai kor gyermekeinek szóló bábelőadásra.

A bábszínházzal egy időben indul a fröccsmaraton a gáton, ahol a nevezőknek lehetőségük lesz részt venni egy hagyományos futóversenyen, de a bátrabbak benevezhetnek a 10*200-as hosszúlépés bulifutásra is, amely során minden kétszázadik méter után kötelezően elfogyasztandó egy hosszúlépés. A futáson résztvevők valamennyien belépőt kapnak a rendezvényre, a nyertesek pedig értékes boros ajándékcsomaggal lesznek gazdagabbak.

A rendezvény nyitásától kora délutánig állatsimogatóban ismerkedhetnek a gyerekek a tanyasi jószágokkal és a különleges hüllőkkel.

Kihagyhatatlan programnak ígérkezik ezúttal is a présházak látogatása, amely most is a „Találkozás a pincesorral” elnevezést kapta. Hudák Mihály a Pincetulajdonosok Egyesületének elnöke a Mély utcai bejárattól 11:30-kor és 17:00-kor túrát indít és megmutat néhány pincét, miközben számos „titkot” és érdekességet árul el róluk, valamint az érdi szőlőről és az érdi borokról is különleges részleteket mond.

Délelőtt 10 órától sötétedésig a Martonosi Pince mellett a szüreti kézműves udvar kínál tartalmas kikapcsolódást a kicsiknek és a nagyoknak. A kézműves udvarban tapasztalt, ügyes kezű kézművesek várják a gyerekeket, akiknél megelevenednek a szüreti népi hagyományok, és a játékok mellett hazavihető emlékek is készülnek.

A színpadon 12:30-tól a Metronóm Dobiskola növendékeinek fergeteges dob showját láthatja a közönség, majd néptánc és népzenei műsorok követik egymást.

14 órakor indul a hagyományos lovaskocsis felvonulás, ahol a fiatalok népviseletbe öltözve, feldíszített szekéren és lóháton, zenével és hangos nótaszóval hívogatják a lakosságot a szüreti mulatságba. Majd a vidám toborzást követően visszatérnek Ófalu központjába, ahonnan a fellépők és a vendégsereg nótaszóval vonul a Pincesorra, s itt kezdetét veszi a szüreti mulatság. A színpadnál megszentelik és áldást mondanak a szőlőtermésre, aztán a szőlőtaposást meg a mustkóstolást követően, a színpadi produkciókkal folytatódik a program.

A szüreti lovaskocsis felvonulás útvonalán, amely az alábbi útirányban halad: Hamzsabég tér – Vető utca – Római út – Fő utca – Felső utca – Budai út (Stop Shop) (visszafordulás) – Béke tér – Alsó utca – Teréz utca – Felső utca – Széles út – Külső Római út – Római út  - Thermál Hotel. Szeretettel várják azoknak a családoknak a jelentkezését, akik a fent felsorolt utcák valamelyikében laknak, s szívesen vennék, ha a menet rövid időre, egy közös tánc és/vagy frissítő erejéig megállna előttük. Jelentkezni Facebookon lehet.

A színpadon 17 órától lép fel az Időrabló Rock Band, amely létrehozása régóta dédelgetett álom volt. Az együttes fő célja a zenélés öröme mellett, hogy életben tartsák a magyar klasszikus rockzenét. Az érdi együttes után hirdetik ki a Szüret Szépe választás eredményét, ugyanis egész nap lehetősége lesz a hölgyeknek arra, hogy egy a rendezvényen készült fotóval benevezzenek és szavazatot gyűjtsenek. A Szüret Szépe választás nyertesének fődíja egy belföldi wellness hétvége.

A tizenegyedik Szüreti mulatság fő attrakciója az Intim Torna Illegál élő koncertje, ami 19 órakor kezdődik. Az együttes megalakulása óta a hazai fesztivál- és koncertszcéna alapszereplője, öt év alatt 3 nagylemezt, 2 kislemezt és 6 videóklipet adtak ki. Idén nyáron a legnagyobb hazai fesztiválokon léptek fel és teltházas lemezbemutató koncertet tartottak az egyik fővárosi szabadtéri rendezvényhelyszínen.

Az egész napos programon nyitott pincékkel várják a gazdák a látogatókat, de lesznek árusok is, akik a rendezvény jellegéhez illő portékáikkal, ételekkel és italokkal készülnek.

A Szüreti mulatságot 20:45-től szüreti utcabál zárja.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

EMET_logo_fekete_feher

Címkék