Szabályozzák az utcai reklámot

Rendelet született a plakátok, cégérek elhelyezéséről, egyházi bölcsőde működhet majd a Tompa Mihály utcában, és módosulnak a fogorvosi körzethatárok – többek közt ezekről határozott tegnap a város közgyűlése. A képviselő-testületi ülésen elhangzott az is, hogy a szakrendelő melletti új egészségházba hamarosan átköltöznek a háziorvosok, és december 4-én már ott kezdik meg a rendelést.

Hasonló tartalmaink:

Az önkormányzat rendeletet alkotott a településképet meghatározó reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezéséről. Az ezzel kapcsolatos javaslatot az október 26-i közgyűlésen fogadták el a képviselők (a testület ellenzéki tagjai tartózkodtak.)
– A rendelet – amelyek megalkotására jogszabály kötelezett minket – a városon belüli hirdető berendezések méretét, valamint a hirdetések típusát szabályozza. Jelentős változás, hogy a városban az engedéllyel kihelyezett óriásplakátok 2020. december 31-éig maradhatnak, ezt követően más típusú megoldást kell választani. Változást jelent az is, hogy sokkal könnyebbé válik az engedély nélkül kihelyezett óriásplakátok eltávolítása – mondta dr. Bács István alpolgármester az ülést követően. Mint hozzátette: az önkormányzatnak tavaly egy óriásplakát eltávolíttatása 13 hónapjába telt. Elmondta azt is: a rendelet nem befolyásolja azt a szerződést, amit a város 11 éve kötött egy óriásplakát-szolgáltatóval, amelynek körülbelül 100 óriásplakátja van a városban, ám a felmérés szerint további hét cég engedély és bejelentés nélkül még ugyanennyit helyezett ki, a tulajdonos engedélye nélkül.

A helyi vállalkozókat is érinti a jogszabály. Mint Bács István elmondta, továbbra is kint lehetnek a kerítéseken a kisvállalkozók cégérei, hirdető berendezései. Vállalkozásonként egy darab, legfeljebb egy négyzetméter nagyságú hirdetési célú berendezés lehet a kerítésre szerelve.

A közgyűlés módosította a helyi adókról szóló rendeletet: mostantól az 1,85 nm feletti méretű reklámberendezések után adót kell fizetni. Az adókötelezettség 99 százalékban nem érdi vállalkozókat érint – mondta Bács István.

A testület döntött arról is, hogy a Tompa Mihály u. 1. szám alatti ingatlant – ahol korábban az Érdi Tankerület igazgatója és munkatársai dolgoztak – a Székesfehérvári Egyházmegye ingyenes vagyonkezelésébe adják, azzal a kikötéssel, hogy az ingatlanban kizárólag bölcsőde, vagy egyéb, kisgyermekek felügyeletével, gondozásával kapcsolatos intézményt működtethet. 14-21 kisgyermek nyerhet majd elhelyezést ebben az ingatlanban.

– A baloldali képviselők nem támogatták az előterjesztést, anyagi kérdést csináltak a dologból. Úgy érzem, az egyházi hasznosítással volt problémájuk – jegyezte meg Bács István.

Szűcs Gábor, az MSZP-DK-Együtt közgyűlési frakció vezetője az ülést követően erről úgy nyilatkozott: az előterjesztést azért nem támogatták, mert “mind a magán, mind az egyházi intézményekben ismerjük azt a rossz gyakorlatot, hogy az állami fenntartású intézményekkel szemben a maximális térítési díjat szedik be, ami az itt élők számára sokszor megfizethetetlen”. Ha önkormányzati vagyon átadásával létesül a bölcsőde, elvárható, hogy ne szedjenek magasabb térítési díjat, mint az önkormányzati intézmények.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a több mint húszezer pácienst ellátó 1., 3. és 8. fogorvosi körzetekből plusz két új körzetet alakítanak ki, az orvosok kérésére. A körzetmódosítással létrejön a 13. és a 14. körzet, ahol a fogorvosi feladatokat dr. Kiss Lilla és dr. Szabadi László látja majd el. Az új körzetek kialakításával a 3. és 8. körzet a szakrendelő melletti új egészségházba költözik, amint az épület használatba vételi engedélye megérkezik.

Mint az ülésen elhangzott, a háziorvosok is hamarosan beköltöznek a Karolina-Felső utca sarkán álló új épületbe, és december 4-én már itt kezdik meg a rendelésüket.

A közgyűlés december 31-ig meghosszabbította a helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását támogató pályázat határidejét.

 

Címkék