Tarolt a vihar Pest megyében

Letört ágakat, kidőlt fákat és leszakadt villanyvezetékeket hagyott maga mögött a Pest megyén is átvonuló viharos, olykor orkánerejű szél. Pest megyében vasárnap déltől több mint 750 bejelentés érkezett, Érdről és környékéről is folyamatosan kapta, illetve kapja a bejelentéseket a katasztrófavédelem. A károk elhárítása ma is folytatódik. Pest megye térségében hétfőn is előfordulhatnak viharos erejű széllökések.

Hasonló tartalmaink:

Letört ágakat, kidőlt fákat és leszakadt villanyvezetékeket hagyott maga mögött a Pest megyén is átvonuló viharos, olykor orkánerejű szél. Vasárnap délelőttől több mint hétszázötven bejelentés érkezett a Pest megyei műveletirányításra – tudtuk meg Csámpai  Attilától, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivőjétől.

– Gyakran gyökerestől kiforduló fák okoztak forgalmi akadályt,  veszélyhelyzetet. A hivatásos, önkormányzati és az önkéntes tűzoltók címről-címre járva számolták fel az eseményeket. A megrongálódott elektromos hálózat miatt rövidebb-hosszabb ideig közel negyvenezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás – tette hozzá Csámpai Attila, aki elmondta azt is: személyi sérülés nem történt, nagyobb ipari létesítményben, közintézményben nem keletkezett kár.

– A munkák hétfői napon is folytatódnak. Nehéz lenne megmondani, hogy Érdről és környékéről a viharkárok miatt hány bejelentés érkezett, hiszen az események feldolgozása folyamatosan zajlik, és további bejelentések is érkeznek hozzánk. A jelenlegi adatok alapján közel száz bejelentés biztosan érkezett Érdről és környékéről. Ez nem pontos adat, csak viszonylagos – jegyezte meg Csámpai Attila.

A viharos szél a vasúti felsővezetékekben is kárt tett, többek közt a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon Martonvásárnál. A vezetéket megjavították, a közlekedés most már zavartalan. A Mávinform tájékoztatása szerint a Kelenföld-Szabadbattyán közötti vasúti szakaszon is feloldották az erős szél miatt dél körül bevezetett sebességkorlátozást.

A vihar nemcsak Pest megyében, hanem országszerte komoly károkat okozott, és voltak személyi sérüléssel járó esetek is. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő reggel az MTI-nek elmondta: többségében leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak gondot. Két esetben gépjárműre dőlt fa okozott sérülést az autóban ülőknek. A viharos széllel összefüggésben hétfő reggelig országszerte több mint 3700 riasztása volt a katasztrófavédelemnek. A legtöbb hívás Somogy, Fejér, Bács-Kiskun valamint Pest megyében, Budapesten volt – fejtette ki az OKF szóvivője. Hajdu Márton elmondta: többségében már sikerült felszámolni a vihar okozta károkat, de a fővárosban, Pest és Bács-Kiskun megyében jelenleg is dolgoznak a tűzoltók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: ismét több alkalommal lehetnek 60-75 kilométer/órás széllökések: kezdetben délelőtt a Dunántúl északi részen, északon, illetve esetleg Jász-Nagykun megye térségében majd a déli, délutáni órákban gyakrabban inkább Pest megye térségében.

A viharos szél veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, Pest megyében, továbbá Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

(MTI, Mávinform, ÉrdMost összeállítás. Fotó: BM OKF Médiaszerver)

Címkék