Visszatekintés szeptemberre

Már csak néhány nap és itt az év vége. Érden az elmúlt 12 hónapban számtalan esemény, fejlesztés, rendezvény volt. December 31-ig mindennap bemutatunk egy hónapot, vagyis visszatekintünk 2017-re.  Ma szeptember híreit összegezzük.

Hasonló tartalmaink:

Átadták az új parkvárosi közösségi házat az Aszfaltozó utca és a Gépész utca sarkán. Az intézményt a SPAR Magyarország Kft. építette egy 737 négyzetméteres telken, csaknem 10 hónap alatt.  A 7,5 méter magas épület földszinti beépített alapterülete 373 négyzetméter, emeleti alapterülete 210 négyzetméter.

A közösségi ház rendezvényteremként is funkcionál, olvasóterme színpaddal ellátott, ami elektromos redőnyráccsal gombnyomásra leválasztva válik alkalmassá mindenféle közösségi eseményre.

Az ünnepélyes átadó moderátora Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője volt. Azt mondta a SPAR, mint értékteremtő családi vállalkozás gyakorlati segítséget kínál a közösségek számára országszerte, hiszen ezek a szerveződések adják egy település gerincét, ami a település fejlődését garantálja. A helyi értékek támogatása ezért hosszú távú befektetés, amely tudatos, aktívan szerepet vállaló közösségeket kovácsol.

Erdi_Kozossegi_es_Rendezvenyhaz_kulcsatadas_20170907

Az eseményen T. Mészáros András polgármester kapott először szót. A városvezető visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a parkvárosiak szomorúan panaszkodtak, hogy a rendszerváltás óta erre a városrészre senki nem fordított kellő figyelmet. A polgármester szerint ezek a visszajelzések mára alaptalanná váltak, hiszen ahogy megígérték, mostanra Parkváros is sorra került. – Sikerül betartanunk az ígéretünket, ráadásul úgy, hogy közben a város többi része is épül, szépül. Tavaly átadtuk az átépült autópálya le- és felhajtót, tavasszal megnyílt az Interspar, most pedig új közösségi házat adunk át, ami valóban a parkvárosi emberek komfortérzetét segítik a mindennapokban – hangsúlyozta. A beruházás költségeiről elmondta a polgármester, hogy a város tíz évig havi bruttó 510 ezer forint bérleti díjat fizet a Sparnak, majd tíz év múlva egy millió forintért vásárolhatja meg az ingatlant. Vagyis a város körülbelül 60 millió forintért juthat hozzá a közösségi házhoz, amit most 228 millió forintból épített kulcsrakészre az áruházlánc. T. Mészáros András szavait azzal zárta, hogy reményét fejezte ki, hogy a közösségi ház által erősödni fog az érdi közösség.

Aradszki András országgyűlési képviselő, az NFM energiaügyekért felelős államtitkára visszacsatolt T. Mészáros András beszédére, s ő is felidézett egy történetet arról, amikor a 2014-es választási hajrában a parkvárosiak arra kérték őt, hogy tegyen valamit a városrészért, hogy az is fejlődhessen. Az államtitkár örömmel összegezte, hogy az elmúlt négy évben mennyit változott a környék. Pozitívumként említette az M7-es autópálya lehajtójának átépítését, amivel sokkal gördülékenyebbé vált a mindennapos közlekedés és derűlátóan nyilatkozott a tavasszal megnyílt hipermarketről is, ami ezrek kényelmes bevásárlását biztosítja mindennap. – Megújultak a háziorvosi rendelők, több utca aszfaltos lett a csatornázás után, de nem állunk meg, a Modern Városok Programból új iskolát és óvodát építünk Fenyves-Parkvárosban. Az óvoda négy csoportos lesz, csoportonként húsz kisgyermeket tud majd fogadni – emelte ki Aradszki András. Szólt arról is, hogy újjáépítik a Teleki iskolát és gimnáziumi szárnyat is kialakítanak. Végül az országgyűlési képviselő ünnepélyesen átadott egy játszósarkot az új közösségi házban, amely azt a célt szolgálja, hogy a családok együtt tudjanak kikapcsolódni: amíg a felnőttek olvasnak, vagy kulturális programon vesznek, addig a gyerekek is felhőtlenül jól érezzék magukat.

Erdi_Kozossegi_es_Rendezvenyhaz_20170907 (1)

Szedlacsek Emília, az EMMI Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály főosztályvezetője érdi lakosként örömmel üdvözölte az épület nyitását. Azt mondta, jó látni, hogy Érd még mindig szívén viseli a közösségfejlesztést. – Jó látni, hogy van terünk, ahová az együttműködéseinket vihetjük. A város felelősségének tekinti, hogy korosztálytól függetlenül biztosítson az érdieknek kulturális lehetőségeket, művelődési alkalmakat. Különösen jelentősnek látom érdiként a városnak azt a tevékenységét, hogy az ifjúság érdekében felvállalt egy közösségi feladatellátást – hangsúlyozta. Végül azt kívánta, hogy minél több alkalommal használják találkozásra, ünnepségre az új parkvárosi közösségi házat.

A SPAR 2017 márciusában az érdi Iparos úti autópálya-csomópont közelében, csaknem 7 ezer négyzetméteren, modern szolgáltatásokkal és technológiákkal ellátott bevásárlóközpontot nyitott, amiben egy több mint 3 ezer négyzetméteres INTERSPAR hipermarket gondoskodik a kényelmes bevásárlásról. A 4,1 milliárd forintos beruházás 100 új munkahelyet teremtett. Az ország 33. INTERSPAR áruháza az Év Boltja kitüntető címmel is rendelkezik. Heiszler Gabriella a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében azt mondta, nagyon fontos számukra a társadalmi szerepvállalás és hogy részt vegyenek a helyi közösségek életében.

A most átadott közösségi ház egészében wifi működik, a biztonságról riasztó- és tűzjelző-rendszer gondoskodik. Az épülethez 50 négyzetméteres belső kert, valamint biciklitároló is tartozik. A ház fűtéséről kondenzációs gázkazán, hűtéséről 4 darab VRV beltéri egység gondoskodik, az udvarszint alatt pedig egy csapadékvíz-szikkasztót is kialakítottak.

Az Érdi Közösségi- és Rendezvényház kulcsát ünnepélyesen Heiszler Gabriella a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója átadta át Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkárnak, Szedlacsek Emília főosztályvezetőnek és T. Mészáros András polgármesternek.

***

A szakadó eső nem tudta elrontani a jó hangulatot az Érdi Napok nyitófesztiválján. A főteret Péterfy Bori fűtötte fel fergeteges koncertjével, a múzeumkertben öt- és hetvenévesek rázták együtt a rockabilly partyn, és nem maradhatott el a várva várt tűzijáték sem. 

Családi programok, koncertek, bemutatók, különleges ételek, italok várták az érdieket a szeptember 2-ai fesztiválon, amely megújult formában – az eddigiektől eltérő színpadi elrendezéssel, óriáskivetítővel – várta az érdieket. A rendezvényeket a főtéren, a Pelikán sétányon, a Szepes Gyula Művelődési Központban és a Magyar Földrajzi Múzeumban tartották.

A koncertek már délelőtt megkezdődtek: a főtéren tizenegy órától helyi együttesek mutatkoztak be, míg a múzeum kocsiszínjében gyermekkoncerteket, -előadásokat láthatott a közönség.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A múzeumkertben délután négyig tartottak a családi programok, sok játékkal, kézműves foglalkozással. A városi gyermeknapon már megszokott és nagyon kedvelt játékok mellett volt sok újdonság is, mint a különféle vizes játékok, amelyek főleg a legkisebbeket vonzották.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A kocsiszínben délután a helyi sport- és táncegyüttesek is bemutatkoztak, hatalmas sikerrel.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Földrajzi Múzeumban délután két órától családi napra várták a gyerekeket és felnőtteket. Minden előadás, foglalkozás és játék az űrkutatás jegyében zajlott. A telt házas rendezvény vendége volt Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is. (A családi napról bővebben itt olvashat.)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A művelődési központ előterében az érdi kertbarátok által termesztett zöldségeket, gyümölcsöket csodálhatták (és kóstolhatták) meg az érdeklődők, akik recepteket, tanácsokat is kaptak a kertbarátoktól (részletek itt).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A könyvek szerelmeseinek is kínált újdonságot a délután: a Csuka Zoltán Városi Könyvtár több száz igen kedvezményes árú könyvvel, ingyenes beiratkozási lehetőséggel és gyerekeknek szóló programokkal települt ki a főtérre. Sokan távoztak megtömött szatyrokkal a standjuktól: pár óra alatt 365 darab könyv talált új gazdára.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A fiatalok között nagyon népszerű volt a falfestés – természetesen nem a múzeum kerítését, hanem ideiglenes paravánokat festhettek teli a gyerekek.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A hangulatot még az eső sem ronthatta el: a Honeybeast koncertje, a Salsa és a New Dance School flasmobja után Péterfy Bori űzte el az esőt és forrósította fel a hangulatot a főtéren.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A kocsiszínben is az elmúlt nyarat idézte a hangulat: a Rocky Monday csapatának szervezésében megrendezett rockabilly partyn ötévesek és hetven felettiek egyaránt rázták. “Ez a mi zenénk!” – mondta lelkesen egy idős hölgy, aki a fiatalokat is letáncolta a parkettről (pardon – tégláról).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az egyre erősebben szakadó esőben színpadra léptek Érd büszkeségei is: Milák Kristóf, Barócsai Petra és Joó Sára úszók, valamint Selmeczi Attila edző, akiket T. Mészáros András polgármester és dr. Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntött és ajándékozott meg a város nevében.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nem maradhatott el a tűzijáték sem, az estét pedig a Catsby electro swing partyja zárta.

***

A város fejlesztése kapcsán az önkormányzat évente nagyon sok javaslatot kap az itt élőktől, hogy melyek azok a területek, amelyeken legközelebb javítani kéne. A városvezetés a beruházások során mindenkoron igyekszik figyelembe venni a lakosság igényeit, így volt ez akkor is, amikor legutóbbi buszmegállók fejlesztésére került sor. 

Tavasz óta négy buszvárót újított fel az önkormányzat; ebből kettő lakossági visszajelzés nyomán, kettő pedig, a szolgáltató: Volánbusz Zrt. kérésére esett át rekonstrukción. Dr. Bács István alpolgármester elmondta, hogy kettő buszmegálló teljesen átépült, az egyik az Erika utcában, a másik a Rekettye utcánál. Az Erika utcai megállónál a városközpont felé teljes vasbeton alap került a buszok alá, mert már annyira meg volt süllyedve, hogy szinte használhatatlanná vált.

- A Rekettye utcai buszmegálló beruházás 6 millió forintba került, itt a szakemberek teljesen kicserélték az alapot, térköveztek, megoldották a vízelvezetést és szegélyeket is építettek a többi között – mutatott rá Dr. Bács István. Buszvárókat  is telepítettünk, összesen 5 millió forint értékben, ezeket a Rómer Flóris térnél mindkét irányban, a Muskátli utcánál mindkét irányba, az Aggteleki utcánál pedig a városközpont felé helyeztettük ki – mondta az alpolgármester.

Dr. Bács István elmondta még, hogy  térkővel burkolják; és új buszvárót építenek a Budai úton, ami a legforgalmasabb megálló Érden. Ezzel kapcsolatban nagyon sok visszajelzést kapott a polgármesteri hivatal és az alpolgármester is, hogy túl szűk a megállóban a gyalogosjárda és nagyon kényelmetlen mind a várakozók, mind a sétányon közlekedők számára az áthaladás.

A jövő terveivel kapcsolatban pedig megtudtuk, hogy az önkormányzat felújíttatná a Vadlúd utcai megállót, mert nagyon sok panasz érkezik rá, viszont a megálló területe állami tulajdonban van, így a város nem építkezhet rajta. Dr. Bács István elmondta, hogy reményei szerint amikor a Modern Városok Programból megépül a Vadlúd utcai csomópont, akkor a buszmegállót is helyrehozhatják.

***

Kétszázötven darab árvácskát ültetett az érdi Fidelitas a Gyula utcai Meseház Óvoda előtti térre azért, hogy a társadalmi szerepvállalás jegyében szebbé tegyék az intézmény fogadó parkját. Riebel Zsófia az érdi Fidelitas csoport elnöke elmondta, szeretnének jó példát mutatni minden korosztálynak, ezért szerveznek rendszeresen közösségépítő akciókat.

Péntek reggel a Fidelitas néhány aktivistája gazolással kezdte a napját, ugyanis az óvoda melletti partfal “fiókjait” előbb meg kellett szabadítani a gyomoktól, azután lehetett a növényeket beültetni. De nemcsak a partfal, hanem az óvoda előtti téren álló ágyás is megszépült, a gazolást és a felásást követően színharmonikusan kerültek az árvácskák a földbe.

***

Közel másfél millió forint értékben adományozott péntek délelőtt az Érdi Ifjúsági Önkormányzat sportszereket az érdi általános iskoláknak. A kilenc intézmény egyenként 150-160 ezer forint értékben kapott magas minőségű kosárlabdákat, futball-labdákat, tollasütőket, tollaslabdákat, ugróköteleket, gimnasztika labdákat és egyéb hasznos sporttal kapcsolatos tárgyakat.

Hamarosan leköszön a második Érdi Ifjúsági Önkormányzat, ám előtte még bizonyos, hogy számtalan jó példát mutatnak utódjaiknak, hiszen pénteken délelőtt egy újabb nagyszerű kezdeményezés eredményeként minden érdi általános iskolába sportszer-csomagot juttattak el, melyben 69 rendkívül hasznos és jó minőségű termék volt.

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskolában a testnevelés órán kapták meg a negyedik osztályosok a pakkot, amit nagy örömmel és ujjongással bontottak ki a gyerekek, s örömmel rekonstruálták, hogy ezzel pótolni tudnak egy-egy elhasználódott darabot.

Iván Réka, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat alpolgármestere elmondta, hogy nyáron idő hiányában nem tudták elvinni az általános iskolásokat kirándulni, ezért mindenképpen szerettek volna számukra valamilyen ajándékot adni, így jött az ötlet, hogy az iskolák szertárait frissítsék fel. A diák-alpolgármester kifejtette azt is, hogy valamennyien ugyanazt a csomagot kapták, de igyekeztek az eszközöket úgy kiválogatni, hogy azok magas minőséget képviseljenek, továbbá biztosan hasznos legyen a mindennapos testnevelés órákon. – Örömmel adtunk és jó érzés látni, hogy ennyire örülnek az az Érdi Ifjúsági Önkormányzat ajándékainak – mondta Iván Réka.

***

Tisztújító közgyűlést tartott az Érdi Fidesz szervezete kedden, amelyen  egyhangú szavazással megerősítették T.Mészáros Andrást elnöki tisztségében – tájékoztatta az ÉrdMost.hu-t Simó Károly az Érdi Fidesz szóvivője. A tisztújító közgyűlés szavazást tartott az Érdi Fidesz elnökségi tagjairól, továbbá megválasztotta a kongresszusi küldötteket is. 

A novemberi országos kongresszust megelőzően került sor a helyi szervezet tisztújítására, amelynek hangulatáról a szóvivő azt mondta, hogy kiváló volt, a csapat egységes; és felkészült az országgyűlési választás kampányidőszakára. – A tisztújítás során szokás szerint meghallgatta a tagságot az arra felkért jelölő-bizottság, s ennek eredményeként a következő két évre ismét T. Mészáros András elnök urat választottuk meg az Érdi Fidesz elnökének. Az elnökség tagjainak pedig a következő két évben Antunovits Antalt, Demjén Attilát, Donkó Ignácot,Fülöp Sándornét, Szabó Bélát és Mészáros Mihályt kértük fel – mondta Simó Károly.

A következő időszakkal kapcsolatban a szóvivő azt mondta, hogy legfontosabb feladatuknak tekintik, hogy felkészüljenek a kampányra és ennek megfelelően szeretnék eljuttatni minden érdihez azokat az üzeneteket, amelyeket arról fogalmaznak meg, hogy az elmúlt négy évben milyen fontos munkát végzett Érd érdekében Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő. – Ezekben az üzenetekben egyúttal arra is szeretnénk megkérni az itt élőket, hogy támogassák Dr. Aradszki Andrást, hogy folytathassa a munkát. A kampányban korrekt és békés kommunikáción alapuló párbeszédet kívánunk folytatni a többi párttal, s azt reméljük, hogy erről ők is hasonlóan gondolkodnak – zárta szavait Simó Károly.

***

Minden eddigi látogatórekordot megdöntött a szüreti mulatság a hétvégén, amire nemcsak az érdiek mentek ki szép számban, de rengetegen érkeztek az ország különböző településeiről is, hogy együtt elevenítsék fel a szüreti szokásokat és bulizzanak az Intim Torna Illegál koncertjén.

Az ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete tavasszal már nagy sikerrel változtatott rendezvényeinek eddigi koncepcióján és nyitotta ki a présházakat, szervezett gyermekprogramokat és indított városnéző kisvonatot a központ és a pincesor között, mégis nagy kockázatot vállalt azzal, hogy amellett, hogy megőrzi a hagyományokat, nyit a fesztiválosodás felé – mondta az Érdi Újságnak Ba Norbert főszervező.  – Azt szerettük volna elérni, hogy meg tudjuk mutatni, hogy milyen gyönyörű pincesor van itt Érden, hogy az idelátogatók láthassák, hogy milyen kincsek vannak a városban, hogy megkóstolhassák a díjnyertes érdi borokat, ehhez viszont nyitnunk kellett a fesztiválok fellépői felé, s ide kellett csalogatni az embereket. Már a tavaszi Szőlővirág Ünnepen is nagyon sok emberrel találkoztunk, akik azt mondták, hogy bár 20-30 éve itt élnek Érden, soha nem voltak a pincesoron, s most a Szüreti Mulatságon is százával jöttek azok, akik rácsodálkoztak erre a csodálatos miliőre – mondta a főszervező.

A szüreti mulatság alapjait most is a hagyományokra helyezték, azonban azzal, hogy megszervezték az első érdi fröccsmaratont, hogy koncertek voltak, vagy, hogy most is járt a városnéző kisvonat olyan lökést adott a rendezvénynek, amire a pincetulajdonosok sem számítottak. – Tizenegy éve rendezzük meg a szüreti mulatságot itt a pincesoron, de még soha nem voltak ilyen sokan. Jó érzés látni és hallani, ahogyan dicsérik az emberek a helyszínt és a rendezvényt. Az igazi elismerés pedig azt hiszem az volt, amikor egy budapesti férfi azt mondta, hogy mostantól Érdet tekinti Budapest szőlőskertjének – mondta Martonosi Tamás, a Pincetulajdonosok Egyesületének alelnöke.

Az érdi szüret már délelőtt elkezdődött. A gyerekeket interaktív állatsimogató és kézművesudvar, valamint bábszínház várta. A bátor felnőttek pedig részt vehettek az első érdi fröccsfutáson, amire igaz csak kilencen neveztek be, de többen is szurkoltak a fiúknak és a lányoknak, mert volt hölgy nevezője is a mezőnynek. A fröccsfutás parádés hangulatban zajlott, az első körben még koccintottak a versenyzők, majd szétszakadt a mezőny és Süle Benjamin volt a leggyorsabb, aki lefutotta az 5*400 métert és hajtotta le az öt hosszúlépést. Közben a színpadon dobparadé volt és fellépett a Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus és a Lukin László Zeneiskola fúvószenekara is, majd 14 óra után a Hamzsabég térről indult el a szüreti lovaskocsis felvonulás, amely ófaluban és a városközpontban hívogatta mulatságra az érdieket. A lovaskocsizás szereplői, a falubíró és felesége, a kisbíró, a taposólányok, az érdi gazdák és a táncosok egy gyönyörű menetben sétáltak fel a Termál Hoteltől a színpadig, ahol már több százan vártak rájuk. Az ünnepi köszöntőket követően Mojzer György katolikus plébános megáldotta az idei termést, majd élő zeneszó mellett a hölgyek kitaposták a mustot a szőlőből, amit préselés után bárki megkóstolhatott. A színpadon ezután elkezdődött a műsorfolyam és a rendezvény hagyományőrző jellegét folytatva óriási sikerrel lépett fel az érdi gyerekekből álló Szőlővirág Táncegyüttes és a Fundoklia Táncegyüttes. Őket az Időrabló Rock Band követte, akik szintén érdiek, s profin megalapozták a hangulatot az este főattrakciója előtt. A rendezvény hagyományait folytatva T. Mészáros András polgármester megkoronázta a Szüret Szépeit is, amelyet gyermek kategóriában Varga Dorina Alexa; felnőtt kategóriában pedig Válóczi Viktória nyert meg. A pontot az i-re az Intim Torna Illegál fantasztikus hangulatú koncertje tette fel, majd a szüreti mulatságot utcabál zárta.

(fotó: Boros Sándor)

 

 

Címkék