Nem csak lelki kötelék

Egy kisbaba születésénél kevés csodálatosabb dolog van az életben, de amikor világra jön, sok érzés, gondolat kavaroghat bennünk, tele lehetünk kétségekkel saját képességeinkkel kapcsolatban. Egyvalamit azért tudni kell. Nem vagyunk egyedül. Működik ma már több mama-baba csoport, ami segít a kismamának. Az Érdi Anyatej Klub foglalkozásán jártunk.

Hasonló tartalmaink:

A Kötelék – Érd térségi közösség a családokért  – tagjai, ahogy a honlapon megfogalmazott hitvallásukban szerepel, is azt vallják, hogy “a szülés körüli időszakban: a várandósság hónapjaiban, majd a gyermekágyban és a csecsemő ellátásában, a gyermeknevelésben, azaz anyai szerep kiteljesedésekor nagy szükségünk van nekünk, asszonyoknak más anyák, asszonyok támogató jelenlétére. A mai városi, iparosodott társadalmunkban kiemelten fontos szerepe van ezért azoknak a női csoportoknak, szerveződéseknek, ahol az anyák meghallgatást, biztatást, megerősítést kaphatnak a mindennapokban tapasztalható előítéletek, kritika és ítélkezés helyett.”

Juhász Judit a Kötelék aktív tagjaként az Érdi Anyatej Klub foglalkozásait szervezi és tartja minden hónap első szerdáján az Érd-parkvárosi Református Gyülekezet IFI háza Érd, Csurgói u. 4. alatt. Január 3-án a hozzátáplálás volt a fő téma. Judit egy rövid ismertető után válaszolt az anyukák kérdéseire, akik szintén megosztották tapasztalataikat, véleményeiket egymással. Elhangzott, hogy az újszülöttünk számára a legideálisabb táplálék az első félévben az anyatej, ami amellett hogy tele van máshonnan beszerezhetetlen tápanyagokkal, a szoptatás által a lelki kötődést és az érzelmi fejlődést is segíti. Éppen ezért a hozzátáplálást, ha van anyatej, teljesen értelmetlen korábban elkezdeni. Viszont a kis féléves a fokozatosan bevezetett ételek mellett kapjon továbbra is anyatejet – igény szerint. Mert, mint arra Juhász Judit felhívta a figyelmet, ma már – hál’Istennek  – meghaladott az a régi beidegződés, hogy lesni kellene az órát, várjuk ki amíg pontosan eltelik 180 perc az egyes szoptatások között.

A hozzátáplálás pedig ne arról szóljon, hívta fel a figyelmet rá a laktációs szaktanácsadó, hogy a gyerek körül az összes felnőtt azon idegeskedik, mennyit eszik a csöppség. Az az ideális, ha az egész család leül az asztalhoz, és az étkezések nyugodt körülmények között zajlanak. Régi beidegződés, főleg Magyarországon, tette hozzá, hogy a gyereket akkor nézik egészségesnek a rokonok, ha tele van hurkákkal, és mindent felfal állandóan a tányérjáról, pedig ez csak a későbbi túlsúly kialakulásához vezethet.

A foglalkozáson több baba vett részt, mint anyuka, de ez, azaz ők itt senkit nem zavartak. A kisebbek gőgicsélve szemlélték a világot, a nagyobbak a sarokban felhalmozott játékokra vetették magukat, egy idő után pedig persze jött mindenhonnan a fáradt és éhes visítás. De egy ilyen programon, ami végső soron a babánkkal közös életre készít fel, mi lehetne a jobb közeg, mint amit a szaktanácsadó mellett “sorstársaink” és éppen kisbabáink adhatnak?

Itt lehet több információt megtalálni a klubról és a következő programokról.

Címkék