Terebélyesedő Életfa

Mozgalmas év áll az Életfa Csoport mögött: a sajátos nevelési igényű és tartósan beteg érdi és környékbeli gyermekek szülei által létrehozott kis segítő közösség tavaly egyesületté alakult, és számos programot, tanfolyamot, fejlesztési és kikapcsolódási lehetőséget kínált a családoknak. Napokon belül indítják idei első szülősegítő tanfolyamukat is.

Hasonló tartalmaink:

Az egyesület célja a sajátos nevelési igényű és tartósan beteg (azaz “kacifántos”) gyermekek, felnőttek és családjaik segítése, a családok összefogása, hatékonyan működő közösségbe tömörítése; a mindennapi életüket és jövőjüket támogató átfogó és minőségi szolgáltatások elérése, biztosítása.

Ennek érdekében számos programot valósítottak meg 2017-ben. Többek közt egy négy alkalmas szülősegítő tréninget, ami januártól áprilisig tartott, és azt célozta, hogy a kacifántos gyermekek szülei fel tudják dolgozni a különleges – és bizony sokszor nehéz – élethelyzetükből adódó kihívásokat – fogalmazott lapunknak Ömböli Ágnes, az Életfa egyik alapítója, az egyesület elnökségi tagja, akitől megtudtuk azt is: a tanfolyam pályázati pénzből valósult meg, tizenöt szülő részvételével.

– Mivel a tréningnek nagy sikere volt, ismét  pályáztunk, és megint nyertünk: 2018-ban januártól árpilisig  két szülőtréninget szervezünk – tette hozzá Ömböli Ágnes, akitől megtudtuk azt is: az első foglalkozást január 8-án tartják.

Mivel a kacifántos gyermekeket nevelő családok nehezen mozdulnak ki, az egyesület több programot is szervezett számukra 2017-ben – traktorozást, buborékfújást, pikniket, sárkányhajózást, Mikulás-délutánt. Ezeken az alkalmakon a családok, és az ő igényeik voltak a középpontban, de egészséges gyerekeket is örömmel láttak, hiszen – egy-két kivételtől eltekintve – az életfás programok mindenki számára nyitottak. Cél az is, hogy az ép gyerekeket és a kacifántos társaikat nevelő családokat összehozzák, megismertessék egymással, ezért több városi programon is részt vettek, mint például a tavaszi Érd-Körbe, ahol a gyerekek és felnőttek az Életfa szervezésében próbálhatták ki az óriásbuborék-fújást. Szeptemberben meghívást kaptak a városi Nap/Fény rendezvényre is, amit a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ szervezett.

– Bár sok nehézséggel nézünk szembe, a kihívások mellett teljes életre törekvő, pozitív attitűddel rendelkező, életvidám családok vagyunk. Azt szeretnék, ha a társadalom elfogadná befogadná családjainkat gyermekeinket. Ha a másság helyett a gyerekeinkben , a családjainkban megjelenő szépet és jót vennék észre – hangsúlyozta Ágnes.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, hogy az anyukáknak is kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget biztosítsunk. A rendszeres találkozók mellett teljesítménytúrát, kézműves délutánt is szerveztünk. A rehabilitáció területén is nyújtunk szolgáltatásokat: egyesületünk szervezésében érkezett Magyarországra az úgynevezett ABR Terápia, amit májusban húsz család kezdett meg, novemberben pedig még hét csatlakozott hozzájuk – tette hozzá az elnökségi tag, aki elmondta azt is, májusra várhatóan még 5-8 család bekapcsolódik a programba.

– Jelenleg 182 szülő/család tagja az Életfának, szülői csoportunk itt található. Egyesületünk működtet egy közösségi teret is a facebookon, ehhez bárki csatlakozhat, és a honlapunkon is számos információt találhatnak. Átfogó helyzet- és igényfelmérést kezdtünk el tagcsaládjaink körében, az adatok feldolgozása januárban megtörténik. A kiértékelésből tisztább képet kapunk majd a családok jelenlegi helyzetéről és igényeiről, és ezek függvényében tudunk újabb akciókba, aktivitásokba kezdeni – zárta szavait.

Képek az Életfa Csoport Egyesület életéből:

(Forrás: Életfa Csoport)

Címkék