A Duna-parton épülhet az új érdi termálfürdő

Országjárásba kezdett Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. A körút természetesen Érdet is érinti, ezért február 7-én városunkba jön a megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkár; Simon Róbert Balázs, hogy megtekintse, hogy áll a város a fejlesztésekkel. A téma kapcsán T. Mészáros András polgármester beszélt arról is, hogy több mint másfél milliárd forint jut az ófalusi fejlesztésekre, s szólt arról is, hogy mikor lehet Érden újra termálfürdő. 

Hasonló tartalmaink:

A Modern Városok Programból vásárolta meg a város a téglagyári völgy területét, amelyet lőszermentesítettek és teljesen kipucoltak. A kormányzati támogatásból újrafúrták a hideg vizes kutat, rendbe hozták a környezetét és a hideg vizes artézi kúthoz hasonlóan a volt téglagyár területén hamarosan újrafúrják a meleg vizes termál kutat is, ennek az engedélyeit várja a város.

-Tavaly novemberben adtuk be a terveinket engedélyeztetésre, s amint újrafúrtuk a termálkutat megkezdődhet a tervezési és koncepcionális része az egész téglagyár területének a megújításának. Nagyon nagy tervünk és szándékunk, hogy külső finanszírozás bevonásával három-öt éven belül újra helyre állítsuk a meleg vizes fürdőt a Duna-parton közvetlenül. A régi Termál Hotel nem a mi tulajdonunk, megvásárolta az Egységes Magyar Izraelista Hitközség. Éppen a múlt héten beszéltem telefonon a vezető rabbival, s kértem, hogy legyenek szívesek tájékoztatni minket mihamarabb, hogy mi a tervük a régi hotellel, hogy nehogy ütközzenek a szándékaink – húzta alá a polgármester.

A városvezető arról is tájékoztatott, hogy 95 százalékos készültségi szinten áll a Fácán közi Óvoda, amelyet a jövő héten, az államtitkári látogatás alkalmával be is mutatnak majd, de ugyancsak jól haladnak a parkvárosi Erdőszéle Óvodával, amit a Búvár és a Burkoló utca találkozásánál épít a város. T. Mészáros András felsorolta, hogy milyen fejlesztések valósultak meg eddig, s melyek azok, amelyek már tervezés, vagy engedélyeztetés alatt állnak. A polgármester azt mondta, hogy nagyon jó ütemben, a tervezett határidőben készülnek a Modern Városok Program fejlesztései, ezért büszkén várják a megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkárt, hogy megmutathassák, hogyan fejlődik az otthonunk.

Mint arról beszámoltunk: tavaly decemberben elfogadta a kormány Modern Városok Program bizottsága azt a másfél milliárd forintos fejlesztési javaslatot, amely alapján három ütemben végeznek komoly fejlesztéseket ófaluban. Ezek a fejlesztések vetítik előre annak a lehetőségét, hogy a téglagyári völgy területén egy új termálfürdő épülhessen fel.

***

Újságíró kérdésre reagálva szólt T. Mészáros András arról, hogy  Tóbiás József egyik nap a közösségi médiában azt állította, hogy 2005-ben T. Mészáros nem támogatta, hogy Érd megyei jogú városi rangot kapjon.

- Tóbiás József hazudik. 2001-ben mint Pest megye elnöke magam terjesztettem elő a javaslatot és bár a baloldali képviselőknek ez furcsa lehet, a saját előterjesztésemet megszavaztam, másik 50 képviselőtársammal egyetemben, 2005-ben pedig nem tárgyalt róla sem az érdi képviselőtestület, sem a Pest megyei közgyűlés. 2005-ben az Országgyűlés döntött az előterjesztésről – pozitívan. Nem meglepő, hogy Tóbiás hazugságokkal tud csak operálni, hiszen mint volt BIT-es, mindenkori főnökétől Gyurcsány Ferenctől ezt volt a legkönnyebb eltanulnia. Ugyanígy hazugság és szégyenteljes tudatlanság azt állítani, hogy Pest megyének nincs székhelye. Pest megye székhelye Budapest. Erről egy Országgyűlési Határozat, megváltoztatásának módjáról pedig törvény rendelkezik húzta alá a polgármester. Majd azt kérdezte, hogy Tóbiás József 1998-óta, amióta országgyűlési képviselő, mit tett a választókerületért, mit tett Érdért, mit tett az érdi emberekért?

(fotón a Termál Hotel külső medencéje látható)

Címkék